Administrators Atakan Sönmez
Üyelik tarihi: May 2006 Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,723
Tesekkür: 2,852
3,132 Mesajinıza toplam 17,384 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Tenis Kurallarını Öğrenelim 26- OYUNDA PUANLAMA ŞEKLİ
a. Puanlar 15, 30, 40 ve OYUN şeklinde verilir. Şöyle ki ;
Bir oyuncunun kazandığı ilk puanda 15, ikincisinde 30, üçüncüsünde 40 ve dördüncüsünde OYUN olarak sonuç (skor) söylenir. Bu şekilde, üst üste dört kez puan alan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Ancak, her iki oyuncu karşılıklı üçer puan kazanmışlarsa sonuç BERABERE olarak söylenir ve müteakip puanı kazanan oyuncu ileri geçerek, sonuç onun lehine AVANTAJ (İLERİDE) olarak söylenir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa bir OYUN kazanmış olur. Eğer ,müteakip puanı diğer oyuncu kazanmış ise sonuç tekrar BERABERE olur ve oyunculardan biri üst üste iki puan kazanıncaya kadar karşılaşma sürer ve ancak bu halde, üst üste iki puanı kazanan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
b.Alternatif Puanlama sistemi;
No-Ad (avantajsİz) Sistemi, geleneksel sisteme bir alternatif olarak uygulanabilir, ancak turnuvadan önce bu karar ilan edilmelidir. Bu durumda aŞaĞİdaki kurallar geçerli olacaktİr:
EĞer b,ir oyuncu birinci puanİnİ kazanİrsa skor o oyuncu için 15 olarak söylenir; aynİ oyuncu ikinci puanını kazandığında skor 30 olarak ve üçüncü puanını kazandığında da 40 olarak söylenir. bu oyuncu dördüncü puanİnİ kazandİĞİnda da bu oyuncu oyunu kazanmİŞ olur. Ancak her iki oyuncu da üçer puan alİrsa yani berabere olursa, bu durumda karŞİlayan servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis bu Şekilde atİlarak bir puan daha oynanİr.Bu puanİ kazanan oyunu kazanmİŞ olur.
Çiftler
Çiftler oyununda da teklerdeki aynİ kurallar uygulanİr. Berabere durumunda karŞİlayan takİm servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis buna göre atİlİr. Bu puanİ kazanan takİm oyunu kazanmİŞ olur.
KarİŞİk Çiftler
KarİŞİk Çiftler oyununda aŞaĞİda belirtildiĞi gibi, kural biraz farklİ Şekilde uygulanİr.Berabere durumunda, erkek oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn erkek oyuncusuna, hangi sahada olduĞu dikkate alİnmadan atar ve bayan oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn bayan oyuncusuna atar.
27- SETTE PUANLAMA ŞEKLİ
a) Diğerinden (rakibinden) önce altı oyun kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir SET kazanır. Ancak, SET kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki OYUN farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar SET uzar.
b) Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile yukarıda (a) fıkrasında belirtilen normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi uygulanabilir.
Bu durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir ;
Müsabakalardan önce aksi kararlaştınlıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlar da üçüncü set haricinde ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar 6-6 beraberliğe ulaştığı hallerde tie-break sistemi uygulanır.
Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir ;
Tekler
i. Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda 6-6 beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir. (1,2,3,4,5,6,7,8,9 ilh)
ii. Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
iii. Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırayla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış yerden atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
iv. Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.
v. Topların değişmesi bakımından tie-break uygulanan oyun bir oyun olarak sayılır. Şu kadarki top değiştirme sırası tie-break’ın başlangıcına rastlarsa topların değiştirilmesi müteakip setin ikinci oyununa kadar ertelenir.
Çiftler
Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendinde olan oyuncu ilk puan için servis atar, ondan sonrada, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis atar
Servis Sırası
Tie-break uygulanan oyunda ilk servis atma sırası kendinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.
Olay 1. Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla tie-break sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
Karar. Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun tie-break sistemine göre devam eder.
Olay 2. Müsabakadan önce tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
Karar. Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilirse oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde müteakip oyun tie-break sistemine göre oynanır.
Olay 3. Tıe-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri kendi sırası olmadığı halde servis atarsa servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar. Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilirse yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar aynen muhafaza edilir.
28- SET SAYILARI
Maçlar 3 set veya 5 set üzerinden oynanİr. 3 setlik maçlarda 2 set alan, 5 setlik maçlarda 3 set alan oyuncu maçİ kazanİr.
29- SAHA GÖREVLİLERİNİN VAZİFELERİ
Hakem ile idare olunan maçlarda, onun kararı kesindir. Aynı zamanda Başhakem bulunduğu taktirde, Hakemin kuralların uygulanışına ilişkin kararlan hakkında Başhakeme başvurabilir ve bu durumlarda Başhakemin kararı kesindir
Çizgi hakemi, ağ hakemi, ayak hatası hakemi gibi yardımcıların görevlendirildiği maçlarda, bunların kendi görevli bulunduklan hususlarda somut bir pozisyonun değerlendirilmesine dair kararları kesindir, ancak, Hakem, açık bir hata yapıldığını görürse yardımcısının o kararını değiştirebilir. Yardımcılardan biri karar vermekte tereddüte düşerse puanı tekrarlattırmalıdır.
Davis kupası maçlarında veya sahada Başhakemin bulunduğu diğer takım müsabakalarında, Başhakem, herhangi bir puanın tekrarlattınlması için talimat verebilir.
Başhakem, hava şartlan veya zemin durumu yahut karanlık olması, sebepleriyle her zaman bir maçı ertelemeye yetkili ve mezundur. Herhangi bir erteleme halinde, Başhakem ve oyuncular aksini kararlaştırmazlar ise, önceki skor ve oyuncuların sahadaki duruş yerieri aynen muhafaza edilir.
Olay 1. Hakemin tekrarlatma kararı verdiği bir durumda, oyunculardan biri puanın tekrarlanması gerektiğini iddia etmektedir. Bu durumda, Başhakemden karar vermesi istenebilir mi?
Karar. Evet Tenis kurallarının belli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar mercii Hakemdir. Bununla beraber, Hakemin tereddüte düşmesi veya bir oyuncunun onun kararına karşı Başhakem nezdinde itirazda bulunması hallerinde başhakemin karar vermesi gerekir ve onun karan kesindir.
Olay 2. Bir top için "DIŞARIDA" (out) karan verildikten sonra oyunculardan biri o topun içeride olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda Başhakem karar verebilir mi?
Karar. Hayır. Bu durum sahada meydana gelen somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu hususunda verilecek karara ilişkin olup sahada bulunan görevlilerin (Hakem ve yardımcıları) verecekleri karar kesindir.
Olay 3. Bir puanın oynanmasından sonra Hakem, o puanın oynanması sırasında bir çizgi hakeminin açıkça hata yapmış olduğunu ileri sürerek onun kararını değiştirebilir mi?
Karar. Yapılan hatayı derhal (anında) belirtmedikçe veya bunun diğer oyuncuyu engellediğine karar vermedikçe, hayır.
Olay 4. Bir çizgi hakemi bir top için "DIŞARIDA" kararı verir. Hakem, pozisyonu açıkça görmemiş olmakla beraber topun içeride olduğunu zannetmektedir. Bu durumda Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar. Hayır. Hakem, yardımcılarının kararlarını ancak, o kararın her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirdiği taktirde değiştirebilir. Bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği bir top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizginin dışına değdiğini ve çizgi hakeminin "DIŞARIDA" veya "HATA" şeklinde verdiği kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması gereklidir.
Olay 5. Hakemin puan kararı vermesinden sonra bir çizgi hakemi kendisinin söylemiş olduğu kararını değiştirebilir mi?
Karar. Evet Bir çizgi hakeminin hata yaptığını anladığı anda, derhal olmak kaydı ile hatasını düzeltmesi şarttır.
Olay 6. Bir oyuncunun geri çevirdiği topun "DIŞARIDA" olduğunu çizgi hakemi belirttikten sonra oyuncu o topun içeride olduğunu iddia ederek itiraz etmektedir. Bu durumda, Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar. Hayır. Hakemin, bir oyuncunun itirazı veya karşı çıkması üzerine karar değiştirmesi asla caiz değildir. |