Administrators Atakan Sönmez
Üyelik tarihi: May 2006 Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,723
Tesekkür: 2,852
3,132 Mesajinıza toplam 17,384 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Tenis Kurallarını Öğrenelim B. HAKEM GÖREVLİSİ
1) Müsabakadaki maç sayısını dikkate almak suretiyle yeterli sayıda ve yetenekte hakemin temini ile görev almasını sağlar.
2) Gerektiğinde müsabaka öncesinde tüm kural ve yönetmeliklerin gözden geçirilerek hakemlerin maçlara hazırlanmasını teminen tüm hakemlerle eğitici toplantı yapar.
3) Müsabaka sırasında görev alan tüm hakemlerin, adres ve hakem sertifika bilgilerini de içeren listesini yapar. Bu listenin birer örneği Başhakem'e, Turnuva Direktörüne ve gerektiğinde diğer ilgililere verilir.
4) Başhakem'in onayına sunulmâk üzere , her gün için maçlarda görev alacak hakem ve çizgi hakemlerinin listelerini hazırlar.
5) Her maç günü, maçlardan önce o gün görev alacak tüm hakem ve çizgi hakemlerinin katılımıyla bir toplantı yaparak ; hakemlerin maçlara dağılımı, çizgi hakemlerinin rotasyonu, çağrıların ve el hareketlerinin kurallara uygun biçimde yapılması konularında gerekli hatırlatmaları ve düzenlemeleri yapar.
6) Tüm saha görevlilerinin (hakemler ve çizgi hakemleri) görevlerini yapmaları sırasındaki performans değerlendirmelerini yapar.
7) Maçlar sırasında daimi olarak müsabaka mahallinde hazır bulunur.
8) Başhakem tarafından aksi kararlaştırılmadıkça maçlarda hakemlik yapamaz.
9) BaşHakem'in görevlerinde ona yardımcı olur.
C. HAKEM
1) Tenis Kuralları, Müsabaka Sevk ve idare Kuralları,Ceza Puanlaması Sistemi ve görev aldığı turnuvaya ait turnuva kuralları hakkında en iyi biçimde bilgi sahibi olmalı ve bunları harfiyen tatbik etmelidir.
2) Kendi kıyafeti Hakkında kurallara uygun davranır.
3) Görev yapacağı maçlardaki oyuncuların isimlerini doğru telaffuz etmek için gerekli bilgileri temin eder.
4) Görev yapacağı maçlarda, oyuncuların sahaya gelmelerinden önce maçın oynanacağı sahada hazır bulunur.
5) Maçın başlamasından önce Sahada oyuncular ile küçük bir toplantı yaparak ;
a. Oyunculara maçla ilgili gerekli bilgileri verir.
b. Isınmanın başlamasından önce oyuncuların önünde, para atmak suretiyle servis ve saha seçimi için kura işlemini gerçekleştirir. Maçın başlamasından önce ertelenmesi söz konusu olursa, mevcut kura sonucuna göre oyuncuların yeniden seçim hakkı mevcuttur.
c. Oyuncuların giyimlerinin kurallara uygun olup olmadığını kontrol eder, kurallara uygun olmayan giyimlerinin değiştirilerek düzeltilmesi için oyunculara 15 dakikayı geçmemek üzere süre tanır, 15 dakikada bu düzeltmeyi yapmayan oyuncu hükmen mağlup ilan edilir.
6) Isınma, puanlar arası 20 saniye, saha değiştirme 90 saniye ve kurallarla ilgili diğer spesifik zaman periyotlarını takip ve kontrol etmek için bir el kronometresi kullanmalı ve bu süreleri titizlikle takip etmelidir.
7) Oyun esnasında meydana gelebilecek (Questions of Fact) somut pozisyonların oluşum tarzına ilişkin hususlarda nihai ve kesin kararını verir.(Çizgi hakemi görevlendirilmemiş ise tüm çizgiler için de bu sorumluluk Hakem'e aittir.).
8) Oyuncuların ve sahada görevli tüm çizgi hakemlerinin kurallara uygun davranmalarını kontrol ve temin eder.
9) Maçın daha iyi sevk ve idaresi amacıyla, gerektiğinde çizgi hakemlerini başkaları ile değiştirebilir ve/veya kendi aralarında görevlerini değiştirebilir
10) Kuralların belli bir pozisyona uygulanması (Questions of Law) hususunda birinci derecede kararını verir. Bu husustaki kararlara karşı , kurallar gereği oyuncuların Başhakem nezdinde itiraz hakları saklıdır.
11) Her puanın kazanılmasını müteakiben, kurallara uygun biçimde skoru ilan eder.
12) Çizgi hakemlerinin alçak sesle yaptıkları çağrılan ve çizgilere çok yakın olan pozisyonlarda yapılan çağrılan, oyuncuların şüpheye düşmelerini önlemek ve şüphelerini gidermek amacıyla tekrar ederek teyid eder.
13) Hakem Puan Çizelgesi'ni kurallara uygun biçimde doldurur.
14) Çizgi Hakemlerinin hatalı çağrılarında, çağrının hatalı olduğundan emin olmak kaydıyla ve hatanın yapılmasını müteakiben ANINDA hatalı çağrıyı düzeltir. Bu tip düzeltmelerin, aşağıda i I/B-2 maddesinde belirtilen kurallara uygun Yapılması şarttır. Çizgi Hakemi tarafından verilmeyen Ayak Hataları, Hakem tarafından verilir. Ancak, bu durumda da Hakem'in çizgi hakeminin hatalı olduğundan emin olması şarttır.
15) Herhangi bir pozisyonda topun sahada bıraktığı izi incelemek ve karar vermek hakkı ve yetkisi Hakem'indir. Toprak sahalar dışındaki sahalarda top izi incelemesi yapılamaz.(Top izi İncelemesi Kuralları, aşağıda II/B3 Maddededir).
16) Seyircilerin kontrolü için elinden geldiğince gerekli tedbirleri almak Hakem'in görevidir. Seyircilerin, müsabakanın devamını engelleyici hareketlerde bulunmaları halinde, Hakem nazik bir lisanla onlan sükunete davet eder ve maçın kurallara uygun şekilde devam etmesi hususunda yardımcı olmalarını ve işbirliğinde bulunmalarını rica eder.
17) Hakem, top toplayıcıların idaresinde sorumludur. Onların oyuncuları rahatsız etmeksizin yardımlarını devam ettirmelerini sağlar.
18) Maç için yeterli sayıda topun sahada hazır bulundurulmasından ve topların zamanında değiştirilmesinden sorumlu olduğu gibi topların patlak olup olmadığı ve/veya havasının kaçmış olup olmadığı hususlarında da karar verir. Maçın oynanması sırasında , doğru sayıda topun sahada bulunmasından sorumludur. Oyun sırasında kaybolan topun yerine aynı evsafta bir topun verilmesi için en uygun zamanı Hakem kararlaştırır. Oyunun gecikmemesi için her top değişiminden önce yeterli sayıda topun kutularının açılmak suretiyle kontrol edilerek hazırlanmasından Hakem sorumludur.
19) Saha şartlarının (zemin,çizgiler,net,yağmur,sis vb.) kurallara uygun olup olmadığına .ve maç süresince bu şartlarda meydana gelebilecek değişiklikler ve bozuklukların oyunu durduracak veya erteleyecek derecede olup olmadığına karar verir. Eğer oyunun durdurulmasına karar verirse, oyunu durdurarak durumu derhal Başhakem'e bildirir Maçın durdurulmasından itibaren, ertelenmesine karar verilinceye kadar Hakem ve diğer saha görevlilerin sahayı terk etmemeleri gerekir. Maçı durdurma nedeni havanın kararması ise, setin tamamlanmasını müteakiben veya o sırada oynanmakta olan setteki oyun sayısı toplamının çift sayı olmasını müteakiben maç durdurulmalıdır. Maçın durdurulması ve/veya ertelenmesi halinde Hakem, o andaki saati,puan - oyun- set durumunu, servis atan oyuncunun adını, oyuncuların sahadaki duruş yerlerini kaydeder ve toplan muhafaza altına alır.
20) Maçın bitimini müteakiben, Hakem, Hakem Puan Çizelgesi ile Ceza Puanlama Sistemine göre verilen cezalar da dahil olmak üzere maç hakkındaki raporunu Başhakem'e verir.
D. ÇİZGİ HAKEMİ
1. Tenis Kuralları ile Sevk ve idare Kurallarını iyi derecede bilmeli ve bu mevzuatı el altında bulundurarak incelemek suretiyle bilgisini devamlı tazelemeli ve artırmalıdır.
2. Kendi kıyafeti hakkındaki kurallara uygun davranmalı, oyuncuların dikkatini ve görüşünü dağıtmamak için kesinlikle beyaz, san ve diğer açık renkli giysiler giymemelidir.
3. Görev yerinde daima zamanında hazır bulunmalıdır.
4. Görevli olduğu çizgiyi en iyi şekilde görebilecek tarzda pozisyon almalıdır.
5. Sadece kendi görevli olduğu çizgiye ilişkin çağrıları yapmalı, görevli olmadığı çizgiler ile ilgili pozisyonlar hakkında hiç bir şekilde fikir beyan etmemelidir.
6. Ana çizgi, Yan çizgi ve Orta Servis Çizgi'lerinde görev aldığında Ayak Hatası yapıldığında çağrıda bulunmalıdır.
7. Herhangi bir topu göremediği takdirde derhal , göremediğine dair işareti yapmalıdır.
8. Yanlış bir çağrı yaptığını fark ettiği anda derhal düzeltme çağrısında bulunmalıdır.
9. Topun gerçekten saha çizgileri dışına düşmesinden önce "Dışarıda" ve/veya "Hatâ" çağrısında bulunmamalıdır.
10. Hakemin, herhangi bir kararını düzeltmesi/değiştirmesi halinde kesinlikle sessiz kalmalıdır. Oyuncuların herhangi bir itirazı halinde durumu Hakeme bildirmelidir.
11. Hakemin görmediği herhangi bir kurallara aykırı hareket halinde, bunu derhal Hakeme bildirmelidir.
12. Tuvalet veya kıyafet değiştirme molası alan oyuncu ile beraber g,it ve onun bu molayı başka amaçla kullanmadığından emin ol. Eğer kurallar ihlal ediliyorsa, oyuncuya kuralları ihlal ettiğini söyle ve durumu kule hakemine bildir.
13. Toplan tutmamalı, oyuncuların havlularını vesair eşyalarını tutmamalıdır.
14. Seyircilerle herhangi bir diyaloga girmemelidir.
15. Kesinlikle oyuncuları alkışlamamalıdır.
16. Hakemin izni olmaksızın sahayı terk etmemelidir.
II. HAKEMLERİN SEVK VE İDARE KURALLARI
A. KURALLARIN BELİRLİ POZİSYONLARA UYGULANMASI
(QUESTIONS OF TENNIS LAW)
Tenis Kuralları, Müsabaka Sevk ve İdare Kuralları, Turnuva Kuralları ve diğer her türlü tenis mevzuatının oyun sırasında meydana gelen belirli pozisyonlara uygulanması "Questions of Tennis Law" olarak nitelendirilir. Kuralların belirli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar verme yetkisi ve hakkı hakemindir. Ancak, Hakemin herhangi bir pozisyonda kuralların nasıl uygulanacağı hususunda bir tereddüdü olursa veya hakemin kuraların uygulanması hususundaki bir kararına herhangi bir oyuncunun itirazı olur ise bu taktirde hakem derhal başhakemi çağırır. Bu durumda Başhakemin vereceği karar kesindir.
Oyuncunun İtirazı
Oyuncuların, Tenis Kurallarının uygulanması hususundaki kararlara karşı itiraz hakları mevcut olup bu itirazın yapılması ve değerlendirilmesi hususundaki prosedür aşağıda anlatılmaktadır. Oyuncuların, hakemin bir pozisyonda kuralların uygulanışına ilişkin bir kararın yanlış olduğu hususunda ciddi bir endişesi olduğu taktirde, ciddi ve adaba uygun biçimde bunu derhal hakem sandalyesine giderek hakeme bildirir. Bunun üzerine hakem oyunu durdurur, mikrofonu kapatır ve derhal Başhakemi çağırır. Başhakem sahaya geldiğinde, önce Hakem kendisi olayı ve kendi görüşünü ve verdiği karan başhakeme anlatır,sonra oyuncu görüşünü ve itirazını bildirir. Başhakem,bu kısa görüşme sonunda,hakemin verdiği karan onaylar veya değiştirir. Bu şekilde vereceği karan müteakiben Başhakemin "Oynayınız" çağrısı ile oyuncuların oyuna başlamaları gerekir. Tüm bu itirazlar ile Başhakemin itirazı çözümlemesi işlemlerinin 20 saniyelik sürede yapılmasına gayret gösterilir ve "Oynayınız" çağrısını müteakiben de 20 saniyelik süre yeniden başlar ve bu süre İçinde oyuna başlanmalıdır.
B. OYUN SIRASINDAKİ SOMUT POZİSYONLAR HAKKINDA KARAR VERİLMESİ (QUESTIONS OF FACT)
Oyun sırasında meydana gelecek somut pozisyonların oluşum tarzı ve buna ilişkin hususlarda karar verilmesine "Questions of Fact" olarak nitelendirilir. Oyun sırasında meydana gelen somut pozisyonlar (Questions of Fact) hakkında nihai ve kesin karar mercii sahada görev yapan çizgi hakemleri ve hakemdir, Sahada meydana gelecek herhangi bir somut pozisyonun nasıl ve ne şekilde meydana gelmiş olduğuna ancak ve ancak çizgi hakemleri ve hakem karar verebilir ve onların bu hususta verecekleri kararlar kesin olduğu gibi gerek oyuncuları ve gerekirse Başhakemi bağlayıcı niteliktedir.
Bu konuda oyuncular,ancak hakemin herhangi bir puanın kazanılmasını müteakiben verdiği puan kararına karşı, oluşan somut pozisyonun doğru değerlendirilip değerlendirilmediğini tahkik etmesi için istekte bulunabilirler. Böyle bir istek halinde,hakem derhal, ya kendisi kendi görüşüne göre veya pozisyonun oluştuğu kısımdaki görevli çizgi hakeminden bilgi almak suretiyle isteği cevaplar ve kararını verir. Oyuncuların bu şekildeki isteklerinin mutlaka hakemin herhangi bir puanın oynanması sırasında ve top oyunda iken oyuncuların bu şekilde istekte bulunmaları doğru değildir ve kabul olunamaz. Hakemin bu tip durumlar da yapacağı şey tamamen,oluşan o somut pozisyonun doğru değerlendirilip değerlendirilmemiş olduğu araştırıp anında karar vermekten ibarettir Eğer kendisi pozisyonu hiç bir tereddüde mahal bırakmayacak biçimde görmüşse anında durumu söylemek suretiyle oyuncunun tereddüttünü giderir,kendisi pozisyon hakkında tereddütlü ise ilgili çizgi hakeminden bilgi almak suretiyle oyuncunun tereddütünü giderir. Burada sözü edilen oyuncu itiraz veya istekleri daha ziyade bir somut pozisyonun neticesinde verilen kararın tahkiki mahiyetindedir. Bu konudaki itiraz , tahkik ve karar işlemlerinin 20 saniyelik sürede tamamlanması gerekir. Ancak, Hake gerekli gördüğü takdirde bu süreyi uzatabilir ve bu durumda da Hakem'in "Oynayınız" çağrısı ile oyuna devam olunur.
1. Oyuncunun İtirazı
Oyun sırasında meydana gelen bir somut pozisyon hakkında verilen karar üzerine oyuncuların Başhakem nezdinde itirazda bulunması kesinlikle mümkün değildir.
2. Düzeltme (Hakemin Çizgi Hakemlerinin kararını değiştirmesi)
Hakem, ancak açık bir hatanın varlığı halinde ve anında olmak kaydı ile Çizgi Hakemlerinin kararlarını değiştirmesi mümkündür.
a. Açık Hata
"Açık Hata" kavramının tarif edilmesi oldukça zordur. Ancak, bu hususun pratikte uygulanabilmesi için ; Hakemin, yardımcısının (çizgi hakeminin) kararının her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirmesi şarttır. Bunun için de, Hakemin, yardımcılarının kararının yanlış olduğu hakkında sadece tereddi,ite düşmesi ve hele bunun kendisine uzak olan çizgilerde meydana gelmiş olması halinde kesinlikle karan değiştirme yoluna gitmemesi gerekir. Hakemin, bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği bir top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizginin (sahanın) dışına değdiğini ve çizgi ile topun izi arasında bir mesafe olduğunu görmüş olması ; bir çizgi hakeminin dışarıda veya hata şeklinde verdiği bir kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması şarttır.
Çizgi Hakemi tarafından verilmeyen Ayak Hatalarında da , Hakemin aynı yönteme uygun biçimde karar vermesi gerekir.
b. Anında karar verme
Tenis Kuralları'nın 29.Maddesi, Açık Hata'nın varlığına ek olarak Hakem'in çizgi hakemin yanlış kararını (çağrısını) anında düzeltmesini de şart koşmuştur. Bu düzeltmenin, çizgi hakeminin yanlış çağrısı ile aynı anda yapılması gerekir. Hakemin, oyuncuların itirazı üzerine karar Kuralları'nın asla caiz değildir.
Çizgi hakeminin de, oyuncuların itirazı üzerine karar değiştirmesi asla caiz değildir.
3. Top İzinin İncelenmesine İlişkin Yöntemler
a. Sadece toprak sahalarda top izinin incelenmesi söz konusudur.
b. Bir puan bitirici vuruştan sonra veya oyun devam ederken (rally) bir oyuncunun oyunu durdurması halinde (oyuncuların refleksle topa vurmaları kabul edilir), eğer kule hakemi bulunduğu sandalyesinde, yapılan çağrıdan emin değilse, oyuncunun isteği üzerine top izi incelemesi yapar.
c. Hakem. top izinin incelenmesine karar verdiğinde sandalyesinden inerek, topun izinin yerini göstermemişse, çizgi hakeminden izi göstermesini mutlaka ister, ancak incelemesini mutlaka kendisi, yapmalıdır.
d. Çizgi hakemi ve kule hakemi topun izinin yerinden emin olamadıkları takdirde ve topun izi tam olarak belli değilse (iz okunamıyorsa), yapılmış olan ilk çağrı geçerlidir.
e. Toprak sahalarda oynanan müsabakalarda Hakemin çağrıda bulunmakta acele etmemesi ve ancak topun düştüğü yerden emin olduktan sonra çağrıda bulunması gerekir Eğer bu konuda şüpheye düşmüş ise, çağrı yapmadan önce topun izinin incelenmesi gerekip gerekmediği hususunda karar vermesi gerekir.
f. Çiftlerde, itirazda bulunan oyuncunun itirazının eşi ile birlikte oyunu durdukları veya Hakemin oyunu durdurduğu zaman yapması gerekir. Böyle bir itiraz yapıldığında Hakem, öncelikle itirazın yapılış tarzının kurallara uygun olup olmadığına karar verir. İtirazın yapılış tarzı kurallara uygun değilse veya geç itirazda bulunulmuş ise Hakem, rakibin kasti olarak engellendiğine karar verebilir.
g. Kule hakemi son kararını vermeden önce, oyuncu topun izini silerse, bu topun içeride olduğunu kabul ediyor demektir.
h. Oyuncuların topun izini incelemek üzere ağın diğer tarafına geçmesi halinde Ceza Puanlaması Sistemine göre "Sportmenliğe Aykırılık"tan dolayı ceza verilir.
C. TURNUVANIN / MAÇIN BAŞLAMASI
Turnuva ilk maç için ilk servisin atılması ile resmen başlamış olur. Maç da ilk servisin atılmasıyla başlar.
D. OYUNCULARIN DİNLENMESİ, SAKATLANMA
1. İki Turnuva Arasında
Oyuncuların bir önceki hafta, Uluslararası Tenis Federasyonu tarafın kabul edilmiş herhangi bir Turnuvaya katılmış olması ve oynadığı maçın tarih ve saatini kendisine bildirmesi halinde Başhakem, oyna bu son maç ile başlayacak olan Turnuvada oynayacağı ilk maç arasında bir tam günlük dinlenme süresi tanır. Ancak, hava şartlan veya müsabakanın zamanında tamamlanmasını önleyebilecek diğer önlenemeyen şartlar sebebiyle yahut oyuncunun bir önceki Turnuvada finalist olması ve finalin gecikme sebebiyle pazartesi günü veya daha sonraki bir günde oynanmış olması halinde bu istirahat süresi verilemez.
2. Eleme Turları ile Ana Fikstür Maçları Arasında
İstisnai durumlar dışında, eleme turunda final oynayan oyuncuların fıkstürdeki ilk Maçlarının 12 saatlik bir dinlenme süresinden daha kısa zamanda başlatılmaması gerekir. Eleme Turlarında bir günde iki tek maçı yapmış olan oyuncunun ana fıkstürdeki ilk tek maçının ertesi güne konulmaması gerekir, (Bu oyuncu ana fıkstüre Lucky Looser olarak kabul edilmişse bu kural uygulanmaz.)
3. Maçlar Arasında
Hava şartlan ve diğer önlenmesi imkansız durumlar haricinde, oyuncuların günde bir tek ve bir çift maçından fazla maç oynamayacak şekilde maç programının yapılması ve bir önceki turda oynadığı son maç ile müteakip turdaki maç saati arasında en az 12 saatlik dinlenme süresi verilmesi şarttır. Bir günde birden fazla maç oynatılması gerektiğinde oyuncunun art arda tekler ve çiftler finalini oynaması hali dışında maç arasında aşağıdaki dinlenme sürelerinin oyunculara tanınması gerekir ;
a. Önceki maç 1 saatten az sürmüşse ; 30 dakika dinlenme.
b. Önceki maç 1 saat ile 1 saat 30 dakika arasında sürmüşse ; 1 saat dinlenme.
c. Önceki maç 1 saat 30 dakikadan fazla sürmüşse ; 1 saat 30 dakika dinlenme.
4. Tıbbi Durumlar
a. Tıbbi Mola
Bir oyuncu, maç veya ısınma sırasında bir tıbbi durumu olduğunu söylerse veya bir tıbbi durumu nedeniyle teşhis ve yedavi gerekriğine inanıyorsa, kule hakeminden Spor Sağlıkçısını görmeyi isteyeblir. Spor Sağlıkçısına, bu durum için bir defalık, 3 dakika tıbbi mola için yetki verilir. Oyuncu bu isteğini, maç esnasında veya ısınma sırasında, her zaman yapabilir. Bir oyuncunun tıbbi değerlendirme ve tedavisi sadece Spor Sağlıkçısı tarafından yapılır. Spor Sağloıkçısının isteği halinde Turnuva Doktoru değerlendirme ve tedavide yardımcı olabilir. Spor Sağlıkçısının, eğer istenirse Turnuva Doktorunun, oyuncunun tıbbi durumunu değerlendirmesi ve teşhisinden sonra , mola başlar. Spor Sağlıkçısı veya turnuva Doktoru karar verirse değerlendirme veya tedavi kort dışında yapılabilir. Spor Sağlıkçısı gerek görürse, ısı bağlantılı fiziksel durumları tedavi edebilir. Ancak bir oyuncunun bir maç süresince, her türlü kramp durumlarında sadece bir tıbbi mola almasına izin verilebilir.
b. Tıbbi Tedavi
Bir oyuncu, saha değişimleri sırasındaki 90 saniyelik ara vermelerde veya 120 saniyelik set aralarında, Spor Sağlıkçısından veya Doktordan kortta tıbbi değerlendirme, tedavi ve tıbbi takviye alabilir. Oyuncu bu talebini kule hakemine yapmalıdır. Ancak bu tıbbi tedavi iki saha değişimini aşmamalıdır.
c. Tedavi Edilemeyen Tıbbi Durumlar
Bir maç esnasında (ısınma dahil) herhangi bir zamanda, aşağıdaki durumlarda, oyuncular tıbbi tedavi alamayabilirler;
i. Spor Sağlıkçısı tarafından mevcut tıbbi tedavi ile uygun şekilde tedavi edilemeyeceği belirtilen hastalıklar ve tıbbi durumlar
ii. Önceden mevcut olan ve oyun sırasında meydana gelmemiş olan tıbbi durumlar
iii. Genel yorgunluk halleri
iv. Enjeksiyon, damara zerketme veya oksijen verilmesini gerektiren durumlar.Ancak, kort dışında kan şekerini ölçen cihazları kullanmasına ve gerektiğinde insülinkullanan şeker hastaları bunların dışında tutulurlar.
d. Tıbbi Mola Kuralları
i. Isınma esnasında
Isınma esnasında bir oyuncunun maça başlamasını engelleyecek bir tıbbi durumun olması halinde, oyuncu bir tıbbi mola alabilir veya veya ısınma süresinin bitiminden sonra maç başlamadan 90 saniyelik bir tedavi süresi alabilir. Tıbbi mola aldıktan ve tadavi uygulandıktan sonra oyuncunun fiziksel olarak maçı oynayamayacak durumda olduğu anlaşılırsa maç başlatılmaz. Isınma sırasında meydana gelen bir tıbbi durum, önceden mevcut olan bir sıhhi durum olarak nitelendirilir.
ii. Maç Esnasında
Oyun sırasında, bir oyuncu istediği anda tıbbi mola isteyebileceği ve alabileceği gibi, ilk saha değişiminde veya set molasında da alabilir (bu durumda mola süresine saha değişimi ve set molası süresi eklenir) veya Spor Sağlıkçısının gelip değerlendirmesi ve tedaviye hazır olduğu zaman da alabilir. Spor Sağlıkçısının çağrılmasıiçin durdurulan maç, tedavinin veya konsültasyonun tamamlanmasından hemen sonra başlatılır. Yeniden ısınma süresi verilmesini gerektirecek durumlar istisna tutulur.
e. Ceza
Tıbbi mola süresinin dolmasından sonraki herhangi bir gecikmede Ceza Puanlama Sistemi uygulanır.
5. Tuvalet /Kıyafet değiştirme Molası
Bir oyuncu, tuvalet / kıyafet değiştirme (bayanlarda) ihtiyaçları için uygun bir süre kortu terketmek için izin isteyebilir. Tuvalet molaları set molalarında alınmalıdır ve başka bir neden için kullanılamaz. Kıyafet değiştirme molası (bayanlarda) set molalarında alınmalıdır. Bayanlarda, bu molalar başhakem tarafından set molası süresine ilaveten 5 dakika ile sınırlandırılabilir.
Bayanlar tekler maçlarında, bir oyun süresince iki (2) mola alabilir.
Erkekler tekler maçlarında, bir oyuncu, üç (3) setlik maçlarda bir (1), beş (5) setlik maçlarda ise iki (2) tuvalet molası alabilir.
Tüm çift maçlarında her takım toplam olarak iki (2) mola alabilir. Eğer bir takımın oyuncularının her ikiside, bir tuvalet molasında, kortu terkederse, o takımın mola haklarından sadece biri (1) kullanılmış sayılır. Bir oyuncu herhangi bir zaman tuvalet ihtiyacı için kortu terkedebilir, bu durumlarda, rakibi tuvalet molası alıp kortu terketmiş olsa bile, bir (1) tuvalet molası hakkını kullanmış sayılır. Tüm maçlarda, ısınma başladıktan sonraki tuvalet molaları alınabilir, ancak oyuncu verilen zaman süresi içinde oyuna hazır olmazsa Ceza Puanlama Sistemine göre cezalandırılır.
Oyuncu set molası dışında tuvalet molası alabileceği durumlarda olabilir. Eğer oyuncunun, tıbbi bir durum nedeniyle, herhangi bir zamanda tuvalete gitme ihtiyacı olabilecekse bunu maçtan önce sağlık görevlisi ve Başhakem ile görüşmelidir. Eğer bu istek uygun görülürse durum maçtan önce kule hakemine bildirilir ve oyuncu istediği zaman tuvalete gidebilir.
Bayanlarda da oyuncunun acil olarak kortu terketmesi gereken durumlar olabilir. Bu durumlarda, kule hakemi, oyuncuya durumun acil olup olmadığını sormalı ve gerekirse gitmesine izin vermelidir. |