Detoks
Detoks, toksinlerden yani zehirli maddelerden vücudu arındırmaktır. Sigara, çevre kirliliği, ağır metaller, bilgisayar ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar, temizlik maddeleri, kimyasal böcek ilaçları, alkol, radyasyon ve daha birçok toksin, vücuda ağır zararlar verir. Vücutta biriken toksinleri atabilmek için dışarıdan destek almak gerekmektedir
  Eğer vücudunuzun bir toksin deposuna dönüşmesini istemiyorsanız toksin kaynaklarından uzak durun.
Bununla da yetinmeyip sahip olduğunuz detoks sistemlerinin iyi çalışmasını sağlayın. Vücudunuzun daha çok toksin atmasını sağlayacak (arınma) detoks yöntemlerinden yararlanmak üçüncü aşamadır.
Daha az toksin yüklenmek istiyorsanız, temiz bir hava solumaya, sigara kullanmamaya, sigara ve kirli havalı ortamlardan uzak kalmaya çalışın. Çalıştığınız, yaşadığınız ortamları sık sık havalandırın. Havalandırma sistemlerinin, soğutma-ısıtma yöntemlerinin birer toksin üretme merkezleri haline gelebileceğini unutmayın. Halılarla kaplı, boya, plastik ve benzeri maddelerle sıvanmış, gece-gündüz doğru düzgün filtre edilmemiş “temiz hava (!)” pompalanan ortamların “hasta-bina sendromu”na yakalanmış sağlıksız insanlar yarattığını bir kenara not alın.
NE İÇECEKSİNİZ
Toksinlerden korunmada ne içtiğinizin de önemi var. Temiz ve kaliteli su içmeye çalışın. En iyi ve güvenli içeceğin su olduğunu unutmayın. Sudan başka bitki ve meyve çaylarından veya yeşil-siyah-beyaz çaydan da faydalanmaya çalışın. Meşrubat tüketirken ölçülü davranın. Konsantreler yerine taze meyve-sebze sularını tercih edin. Alkol kullanmayın. Kullandığınızda 1-2 bardakla sınırlayın.
NE YİYECEKSİNİZ
Yiyecek seçimlerinizde de dikkatli davranın. Fazla miktarda şeker ve şekerli yiyecek tüketmekten kaçının. Çok yağlı, şekerli, kızartılmış, barbekü edilmiş yiyecekler yerine; haşlanmış, ızgara edilmiş, buharda pişirilmiş yemekleri tercih edin. Yiyeceklerinizin taze ve doğal olmasına özen gösterin. Mümkün olursa “organik besinler” yemeye bakın. Hazır besinler yerine doğal yiyecekleri kullanın. Tütsülenmiş gıdalardan uzaklaşın. Mandıra ürünlerini satın alırken dikkatli davranın. Hazır yiyecekleri satın alırken etiketlerini dikkatle inceleyin. İçinde “doymuş yağ” veya “trans yağ” bulunanları azaltın. Katkı maddelerinin yoğun olduğu yiyecekler yerine, doğal ve taze olanlarını satın alın. Mümkün olduğu kadar her yiyeceği özellikle sebze ve meyveleri- mevsiminde tüketmeye bakın. Cildinize kullandığınız sabunların, kremlerin, kozmetik ürünlerin, kokuların birer “toksin üreticisi” haline gelebileceğini hatırlayın. Kalitesiz şampuanlar, sabunlar, deterjanlar sadece cildinizin değil vücudunuzun da bir “toksin çöplüğü” haline gelmesini kolaylaştırır.
FAZLA EGZERSİZ TOKSİN ÜRETİR
Aşırı bedensel egzersizlerin (özellikle anerobik egzersizlerin) dikkat edilmezse serbest radikaller ve bazı toksinler, örneğin -laktik asit- üretebileceği biliniyor. Egzersiz seçimlerinizi yaşınızı, kilonuzu, sağlık düzeyinizi dikkate alarak yapın. Form tutacağım derken yorgun, bitkin sabah koşucularından biri haline gelmemeye çalışın. Kısacası egzersizinizi de abartmayın. Bazı egzersiz danışmanların ısrarla söyledikleri “ağrı yoksa fayda da yoktur” deyimine inanmayın. Ağrı ve yorgunluğun egzersizle ortaya çıkan toksinlerden kaynaklandığını unutmayın.
alıntı...