Sevk edeceğini ben sana söylemiştim zaten sen de söylemişsin eko hoş olmuş. O zaman arkadaşımıza "Psikoloğa git de bir ilaç yazsın" demeyecektin. Çünkü yetkileri olmadığı halde ilaç veren ve danışanları bulunduklarından kötü durumlara sokan psikologlar var.
psikiyatrist psikolog arasındaki fark
psikiyatrist veya psikiyatr, insan ruh sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlaşmış doktor (hekim) demektir. psikiyatrist ünvanı altı yıllık tıp eğitimi ardından 5 yılı aşkın bir süreyi kapsayan uzmanlık eğitimi sonrasında alınmaktadır. psikiyatri uzmanlık eğitimi çok yönlü ve kapsamlı bir eğitimdir. insanın biyolojisinden psikolojisine, hastalıklarından tedavisine kadar pek çok bilginin işlendiği pratiğe döküldüğü bir eğitim.
psikolog genel ruh bilim alanında eğitim veren, örneğin dil tarih coğrafya fakültesi psikoloji bölümü gibi 4 yıllık eğitim veren bir fakülte bölümünden mezun olan kişilere verilen genel bir addır. insan bilim alanında hele hele tıp ile ilintili konularda örneğin bir hukuk fakültesinden mezun olan bir insandan çok daha fazla bilgiye sahip değillerdir. insan ruh sağlığı ve hastalıkları alanında çalışan bir psikolog olmak için psikologlar toplam 5-6 yıl süren mastır ve doktora programlarına katılmak zorundadırlar. klinik psikolog olmadan klinik psikoloji eğitim programlarına yakın mastır ve doktora programları sonrası başka eğitimler alarak psikoterapi yapabilme, testler uygulayabilme yetkinliğine ulaşan psikologlar olmasına karşın bu gruba dahil olan profesyonel sayısı son derece sınırlıdır. Sertifikasını almadan IQ testi bile yapamaz.
__________________ Başaranlar, önce inandılar, sonra yaptılar. Başaramayanlar ise, önce yapıp sonra inanmayı deniyorlar. |