Problemi sunun sonra dinleyin. Konuşmakla hiçbir şey öğrenemeyiz. Ama sorup dinleme ile öğrenmenin sınırı yoktur. Kendinizi geliştirmek için; 1. Mesleğinizle ilgili profesyonel bir gruba katılın. 2. Mesleğinizle ilgisi olmayan profesyonel bir gruba katılın. Fikirler çabuk bozulan besinler gibidir. Onları koruma altına alın. 1. Fikirlerinizi bir kağıda yazın. Kağıt kalem taşıyın. Fikir her yerde gelebilir. WC de bile. 2. Fikirlerinizi gözden geçirin. Değerini yitirenleri atın. İşe yarayacağına inandıklarınızı saklamaya devam edin. Ama dikkat edin fikir hazineniz çöplüğe dönüşmesin. 3. Fikirlerinizi ekin ve gübreleyin. Büyütün. Üzerinde düşünün. 4. Fikri başka fikre bağlayın. Fikrinize benzer olduğuna inandığınız tüm kitapları okuyun. Tüm bakış açılarını araştırın. Fikri kağıt üzerinde şekillendirin. Bunun iki mükemmel sebebi vardır. Bir fikir gözle görülür forma girdiğinde onu her açıdan görebilirsiniz. Eksikleri anlaşılır. Parlatmak için neler yapılması gerektiğine karar verirsiniz. Sonra fikirlerde başkalarına satılmalıdır. Müşterilere, işçilere, patrona, arkadaşlara, yatırımcılara. Birisi o fikri satın almalıdır. Aksi halde fikrin hiçbir değeri yoktur.
KENDİSİNİ ÖNEMLİ GÖRMEYEN KİŞİ ÖNEMLİ BİRİ DEĞİLDİR.
Düşünme biçiminiz hareket biçiminizi belirler. Hareket biçiminiz de, buna bağlı olarak, diğer insanların size nasıl tepki göstereceklerini belirler.
Doğru giyinin yoksa, bunun bedelini ödeyemezsiniz.
Doğru giyinin, önemli görünün karşılığını her zaman alırsınız.
Kendinizi ne kadar iyi paketleyip sunarsanız, o kadar kabul görürsünüz.
Görünümünüz sizinle ve diğer insanlarla konuşur. Onun şöyle söylemesini sağlayın. İŞTE KENDİSİNE SAYGISI OLAN BİR KİŞİ, ÖNEMLİ BİR KİŞİ. ONA BU ŞEKİLDE DAVRANIN.
Yanlış ama insanlar görüntüsüne göre yargılanıyor.
Ne olduğunuzu düşünüyorsanız osunuz.
İşlerimize yaklaşım biçimimiz, bizim altımızda çalışan insanların işlerine yaklaşımlarını belirler. Siz kaytarırsanız, onlar da kaytarırlar.
Başarılı insanların önemli bir özelliği vardır: COŞKU