Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-01-2008, 03:36 PM   #5 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: insan milletine isyanım...

ab veteriner hekim platformu basın açıklaması





pitbullar kanunları bilmiyor, ya hayvan sahipleri ?
(hayvan sahiplenme bu kadar kolay olmamalı.)
peki ama bununla ilgili kanun maddeleri uygulanıyor mu ?

dönem dönem basında pitbullar hakkında haberler yer almakta ve bazı yazarların köşelerinde de konuya yer verilmektedir. en son yaşanan antalya’da bir pitbull tarafından bir kedinin parçalanması olayı da daha öncekiler gibi gündemde yer almış ve unutulmaya başlamıştır bile. elbette bir sonraki olaya kadar. ancak ne yazık ki bu olaylara ilişkin çözüm olacak önerileri içeren ya da sorunun gerçekte ne olduğunu yansıtan haberlerden çok, pitbull ırkı köpekler hedef gösterilmiş ve yargılanmadan suçlu bulunmuşlardır.

biz ab veteriner hekim platformu olarak bu konuyla ilgili temel sorunları maddeler halinde belirtmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek istiyoruz.

• hayvan haklarına yönelik bir devlet politikası oluşturulmadığı, kanun gerekliliklerini uygulayan yeterli uzman personele ve bütçeye sahip güçlü bir bakanlık teşkilatı olmadığı, her kesimin işine gelen maddeleri uygulatmaya çalışması ile hayvanları koruma kanununun uygulanması ve pitbull olaylarının ve benzerlerinin önlenmesi beklenemez. her kurumun ve sivil toplum örgütlerinin yeri geldiğinde çevre ve orman bakanlığı kadar işin içinde olması gerektiği kabul edilmelidir.

• hayvan sahiplenmeye ilişkin yasal düzenlemelerle güçlendirilmiş ciddi önlemler uygulamaya konulmadığı sürece ve insanların bilinçsizce hayvan nüfusuna ve üremesine yaptığı etkiler sonucu, belki de birkaç yıl içinde günümüzde en sakin bilinen ırklardan olan border collie ırkı köpekler bile bir canavar olarak karşımıza çıkabilecektir.

• hayvan sahiplenme kıstasları,pet shoplar ve hayvan sahiplerinin uyması gereken kurallar, sahipli hayvanların takibi ve kontrolü yapılmadığı sürece ne sokak hayvanları sorununun önüne geçilebilir, ne pitbull adı altında gündemde yer alan ama daha geniş bir boyutu olan saldırgan karakterli köpekler sorunu çözülebilir ne de hayvan ve insan haklarının korunması mümkün olabilir.

• bu ırkın tehlikeli tür kabul edildiği hayvanları koruma kanununda belirtilmiştir. ancak çevre ve orman bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında kanunun bu teknik yönü dahil olmak üzere tüm uygulama aşamalarına ilişkin görevleri, konunun ilgilisi meslek grubu olan veteriner hekimleri çok az sayıda istihdam ettiği için yürütememektedir (il çevre ve orman müdürlüklerinin çoğunda bir tek veteriner hekimin dahi bulunmaması vahim bir durumdur!).bu nedenle bakanlık, hayvanları koruma kanunu’nda öngörülen yükümlülükleri yürütme görevi yerine, sadece denetleme ve organizasyon görevini üstlenmiştir. eğer bakanlık içinde bu görevi hakkıyla icra etmek için kısa vadede yeni bir yapılanmaya gidilmez ise, son günlerdeki pitbull örneğinde yaşananların benzeri çeşitli sorunlar yine devam edecektir. denetleme görevi devletin esas görevlerindendir. denetim elemanlarına ilişkin bir tasarrufa gidilmesi de kabul edilebilir bir politika değildir.

• “kanun metninde pitbull ve japanese tosa gibi tehlikeli ırklar denilerek, sorun çözülememiş, aksine sorun yaratılmıştır”. kesinlikle bilimsel alt yapısı bulunmayan bu madde, amacına ulaşmamış, aksine tehlike arz edebilecek türlerin yasal olmayan yollardan üretilmesine yaramış ve dolaylı olarak yasadan kaynaklanan bir sorun ortaya çıkmıştır.

• ülkemizde sürekli hedef gösterilen pitbulların yanı sıra, kırka yakın ırk yurt dışında tehlikeli tür kapsamındadır.bunların sahiplenilmesiyle ilgili ciddi sertifikasyon programları uygulanmaktadır.

• antalya’da yaşanan olay 1,5 ay önce gerçekleştiği halde ancak gündemde yer alması, yapılan haberlerin çok da yapıcı ve iyi niyetli olmadığının göstergesidir. hayvanları koruma kanunu çerçevesindeki sorunların populizm, reklam gibi amaçlarla gündeme getirilmesi asla çözüme yardımcı olmamaktadır. bu kanun bütün olarak ele alınıp tartışılmalıdır.

• unutulmamalıdır ki, hayvanın saldırgan karakter göstermesi büyük ölçüde sahibi ve hayvana verilen eğitimle ilişkilidir. pitbull vb. bazı ırklar genetik olarak insanlar tarafından elde edilmiş ırklardır. bu konuda çözüm, insanların korkutulması ile değil bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi sayesinde olacaktır.


hayvan hakları ve refahını korumak veteriner hekimlerin öncelikli görevlerinden birisidir. ancak bu konudaki sorunların çözümü için, bu kanunun yürütücüleri başta olmak üzere; ilgili tüm tarafları populist yaklaşımlar yerine, yasal düzenlemeler ile verilmiş sorumluluklarını, bilimin gereklerine uygun olarak yerine getirmeye davet ediyoruz.20.01.2008



ab veteriner hekim platformu



platform kurumsal üyeleri:
ankara-giresun-istanbul-izmir-mersin-afyonkarahisar-antalya-gaziantep-hatay-adana-amasya-kayseri-elazığ-trabzon-bursa-kastamonu-trakya- aksaray-muğla- uşak ve malatya bölge veteriner hekim odaları
veteriner gıda hijyenistleri derneği -veteriner hekimler derneği - veteriner dahiliyeciler derneği - hayvan hakları için veteriner hekimler derneği -veteriner halk sağlığı ve toplumsal çalışmalar derneği-veteriner sağlık ürünleri sanayicileri derneği

web: www.abveteriner.org e-posta: ab.veterinerhekim@gmail.com

hayvan hakları sayfası: http://www.abveteriner.org/default.a...2&altbolum=131





__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla