Konu: İLGİNÇ
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-02-2007, 10:03 AM   #33 (permalink)
skorpy
Üsteğmen
 
Üyelik tarihi: Jan 2007
Mesajlar: 310
Tesekkür: 0
111 Mesajinıza toplam 419 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
skorpy is an unknown quantity at this point
Standart Ağızda eriyen lezzetin tarihi

Ağızda eriyen lezzetin tarihi
Seveni, tutkunu çok olan çikolatanın öyküsü İÖ 1500 civarında, katı bir yiyecek olarak değil sıvı bir içecek olarak başlar. Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda yaşayan Olmeklerin kullandığı 'kakawa' kelimesini daha sonraları Mayalar 'kakao' diye kullanacaktır. Anlayacağınız bu uygarlıklarda kakao içmek diye bir âdet var. Mayalardan sonra bölgede hâkimiyet sağlayan Tolteklere göre kakao, kutsal kitap misali Toltek göğünden hediye olarak inmiştir. 12. yüzyıla gelindiğinde ise nihayet hafiften ete kemiği bürünmeye başlar çikolata. Aztekler 'tchocolati' içeceğini, kakao çekirdeklerini kaynatıp boza benzeri bir bulamaç hâline getirerek içine acı biber, tarçın ve bal kattıktan sonra bir güzel kaynatıp, bu koyu kıvamlı çikolatayı afiyetle içer. Çikolatanın uluslararası tarihi ve serüveni ise 1528'de İspanyol gemileriyle başlar. Ağızda eriyen lezzet artık Avrupa yollarındadır. Çikolata, tez zamanda Avrupa aristokrasinin önemli içeceklerinden oluverir.
Aristokrasinin oruç günlerinde bile çikolata içmesi, Katolik dünyasında büyük tartışmalara yol açar. Bu sayede çikolatanın yiyecek mi yoksa içecek mi olduğu tartışmaları başlar. Ama olan olmuştu çoktan. Yiyecek ya da içecek hiç fark etmez, büyülü lezzet aristokrasiyi tam kalbinden vurmuştu bir kere. 1671 yılında Fransız aristokrasisi sabah kahvaltısı yerine bir çanak çikolata içmekteydi. Zaman ilerleyip 18. yüzyıla gelindiğindeyse çikolata bütün Avrupa'yı istila etmişti. Çikolata tüketimi çoğalınca, çikolataya nişasta, kakao ve fındık kabukları karıştırılmaya başlanır. Ama asıl olarak ağızda eriyen lezzetin dönüm noktası 4 Nisan 1828 olacaktır. Hollandalı Coenraad Johannes van Hauten, o zamanın kralından bir patent alır. Bu sayede çikolata likörünü prese sokar, kakao yağını ayırıp kurutarak toz kakao elde edeceği posayı oluşturur. Bu buluş sayesinde sonraki yıllarda çikolata içilen değil yenilen bir gıda olacaktır. Ve 1842'de iki şiline satılan ilk çikolata piyasaya çıkar. Sonrası ise malumunuz, aristokrasinin gözbebeği herkesin ulaşabileceği bir yiyecektir artık.

ALINTIDIR
__________________
çareSİZseniz çareSİZsiniz
skorpy isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla