Konu: DEEP PEAT
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-03-2008, 09:40 PM   #2 (permalink)
hayalayaz
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Ynt: DEEP PEAT

SEDONA TEKNİĞİ
Bu tekniğin temeli, Öz benlik olarak adlandırabileceğimiz "Gözlemcinin", duygulardan ayrışmasıdır. Yani özne olan Gözlemci, Nesne olan Duygulardan ayrışmakta ve bu ayrışma sonucunda duygu otomatik olarak dönüşmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse, Gözlemci olan Şuurumuzu, elimiz olarak düşünelim ve
duyguları da bir kalem gibi düşünelim. Elimize bu kalemi alıp sımsıkı tutmak, duygularımızla özdeşleşmenin sembolü olsun. Duygularımızla böyle bir özdeşleşme gerçekleştirdiğimiz anda, biz tamamen duygu haline geliriz ve bu durumdayken çözüm üretemeyiz ve kısır bir döngü içine gireriz. Oysa duygu ve öz benliğin ayrı olduğunu farkettiğimiz anda, örneğimizden misalle; elimiz açılır ve kalem yere düşer. Özdeşleşme kırılır. Bu bildiğiniz gibi Meditasyon denilen çalışmanın yapmak istediği şeydir. Buna tasavvuf çalışmalarında da Murakabe ismini vermişlerdir.

Sedona methodu denilen bu çalışma, bu öğretilerin içeriklerini boşaltıp sadece tekniği geride bırakmıştır. Böylece olayı basitleştirip herkesin kullanabileceği bir şekle sokmuştur.

1- Rahatsız olduğunuz bir durumu hayal edin, bu duygunun ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Örnek olarak kıskançlık" duygusunu ele alalım. Sevgilinize birisinin ilgi gösterdiğini hayal ettiğinizde kıskançlık duygusu ortaya çıkacaktır. Duygu ortaya çıktığında bunu vücudunuzun neresinde hissettiğinize dikkat edin.

2- Duyguya dikkat ettikten sonra kendinize arka arkaya şu soruları sorun ve bir kaç saniye bekleyip her sorduğunuz soruya "evet" yada "hayır" şeklinde cevap verin
:a) Kıskançlık duygusunu gitmesi için bırakabilir miyim?
b) Buna istekli miyim?
c) Bu duyguyu "Ne Zaman" bırakabilirim?

Bu sorulara "evet" yada "hayır" diye cevap vermeniz sonucu değiştirmeyecektir. Bunlar kişinin duyguyu farketmesini sağlamak için hazırlanmış tuzak sorulardır. Siz bu soruları sormaya başladığınızda ister istemez duygu ile gözlemci(yani siz) arasında bir ayrışma meydana gelir ve duygu çözülmeye başlar. En son
sorulan "Ne zaman?" sorusu da bunu ancak "Şimdi" yapabileceğinize işaret eder. Bu 3 soruyu belirlediğiniz bir duygu için arka arkaya 9 tur tekrar edin ve sonra duyguyu tekrar kontrol edin. İlk baştaki
yoğunluğa sahip olmadığını ve hatta tamamen kaybolduğunu görebilirsiniz.-Bülent Altınkaya-

İnsanlar olumsuz ya da olumlu duygularını kabullenme, içinde yaşama ya da bırakma yoluyla özgürleşirler.Sedona tekniğinde amaç duygunun oluştuğu anda zihinde meydana gelen iç konuşma ve görselliğe izin vermeden bu duyguya farkındalık geliştirmek ve tarafsızca duyguyu direk olarak algılamak ve bırakmaktır.
a) Bu duyguyu gitmesi ile bırakabilir miyim?
b) Bu duyguya iyice tutunabilir miyim?
c) Bu duyguyu burada hissetmeme izin verebilir miyim?
Şeklindeki sorularla duyguya olan farkındalığı arttırmak ve duyguyu bırakmayı gerçekleştirmektir.

Duygunun oluşumundan sonra bu duygunun temel isteklerden hangi gruba girdiğinin belirlenmesi ve bırakılması olaya ya da duyguya karşı farkındalığın şiddetini arttıracaktır.
Temel istekler:
1. Kontrol etme- etmeme isteği
2. Onay alma /almama isteği
3. Güvence( hayatta kalma –kalmama isteği)
Oluşan duygunun hangi istek kalıplarına uygun olduğunu bilerek soruyu sorulduğunda, oluşan duygunun farkında olarak bırakmak daha da basitleşecektir.

PEAT
Ben noktası: Göğüs arası
1.nokta: Kaşın başı
2. nokta: Kaşın sonu,
3. nokta: Gözün altı

Sahip olduğumuz olumlu ya da olumsuz duygular gün içinde içimizde dolaşır.Olumsuz duygular adım atmamızı engellerken, olumlu duygular bizi hayata karşı besler.Olumsuz duygular ve bunların altında yatan sebeplere ulaşmak amacıyla kullanılan peat yöntemi, vücuttaki ben noktasına dokunarak ve o duyguya ait “…. e rağmen kendimi olduğum gibi kabul ediyorum/kendimi seviyorum/kendimi sevmeyi seçiyorum.” Olumlama cümlemesini söyleyerek başlanır.Daha sonra 1. noktaya dokunarak bu duygu hissedilir, his en üst noktaya geldiğinde derin bir nefes alınıp bırakılır.2. noktaya dokunulduğunda hissin oluşturduğu başka bir his var ise tekrar ben noktasına gelinir ve yeni oluşan duygu ile ilgili olumlama cümlesi söylenerek yeniden 1. noktaya gelinir.Duygu en üst düzeyde hissedilince derin nefes alınıp verilir.2. noktaya gelindiğinde yeni oluşan duygu var is yeniden ben noktasına dönülüp çalışma bu yeni oluşan duygu ile devam eder.Eğer yeni oluşan duygu yok ise, 2. noktaya dokunulduğunda en son oluşan duygu üzerinde çalışmaya devam edilir.2. noktaya dokunulur, duygu en üst seviyede hissedilir ve derin nefes alınıp bırakılır.Daha sonra 3. noktaya dokunulup duygu en üst seviyede hissedilir ve derin nefes alınıp bırakılır.Çalışılan olumsuz duygunun yerini olumlu bir duygu alana kadar bu çalışma devam eder.Olumlu duygu oluştuğunda bu kez olumlu duyguya peat yapılmaya başlanır.Ben noktasına dokunulur.”…..bundan dolayı kendimi olduğu gibi kabul ediyorum” olumlama cümlesi ile 1.,2., 3. noktalara dokunularak duygu en üst seviyede hissedilir ve bırakılır.Daha sonra bu olumlu duyguyu 1. noktaya dokunarak tüm vücudumuzda, 2. noktaya dokunarak tüm dünyada, 3. noktaya dokunarak tüm evrende var olduğunu imgeleyerek devam edilir.
Affetme bölümünde 1. noktaya dokunularak “Böyle sorunlarla dolu bir dünya yarattığı için Allahı affediyorum”, 2. noktaya dokunarak “ Bu sorunumun oluşmasına sebep olan kişileri affediyorum, 3. noktaya dokunarak bu duyguyu / sorunu bu kadar uzattığım için kendimi affediyorum” denilerek ve hissederek affetme kısmı tamamlanır.Son olarak, 1. noktaya dokunarak, vücudun baştan kasığa olan kısmına ışık ile doldurulma imgelemesi ile devam edilir.2. noktaya dokunarak, bu ışığın kasıktan ayak ucuna kadar dolduğu imgelenir, 3. nokta da ise bu ışığın tüm aurayı sardığı imgelenir ve son olarak duyguyu hissetiğin nokta ışıkla doldurulur.

KUTUPLAŞMA
Eğer peat sırasında birbirine zıt duygular oluştuğu ise, öfke-sevinç, mutluluk- hüzün gibi.
Bu duygulara da peat uygularnır.Ben noktasına dokunarak “ Hem…….. hem ……. Hissetmeme rağmen kendimi olduğum gibi kabul ediyorum.” Olumlama cümlesi ile başlanır.1. noktaya dokunarak duygular hissedilir ve birlikte imgelenir.2. noktaya dokunulduğunda bu duygularda karışma var mı, eğer yoksa peate devam edilir, bu iki duygunun bir birine karışması sağlanır.




  Alıntı ile Cevapla