Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-04-2008, 01:42 PM   #3 (permalink)
gunesim
Yüzbaşı

gunesim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 4,989
489 Mesajinıza toplam 2,458 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
gunesim is a jewel in the roughgunesim is a jewel in the roughgunesim is a jewel in the roughgunesim is a jewel in the rough
Standart Ynt: Yaratıcılık ve Yaratıcı Düşünme

devamı
Eğitim yaratıcılığı nasıl geliştiriyor?
Yaratıcı düşünmeyi geliştirmeye odaklı eğitim programları öncelikle yaratıcı düşünmeyi geliştiren yolları gösterir. Bu tip eğitim programlarının genel aşamaları şunlardır:

Gözlem yeteneğini geliştirme: Algı zenginliğini geliştiren gözleme dayalı alıştırmalar.

Bilgiyi yönetme: İhtiyaç duyulan bilgiyi belirlemede kullanılacak yöntemler ve nasıl kullanılacağı gösterilir.

Empati ve sezgi gücünü geliştirme: Sağlıklı ilişki tanımı. Özellikle duygusal zeka ağırlıklı çalışmalar.

Problem çözme metotları: Yaratıcılığın özünde, bir problemin farkına varılarak tanımlanması, olası çözüm yollarının araştırılması ve sınanması, belli bir çözüme ulaşması bulunmaktadır.

Yaratıcı drama çalışmaları: En can alıcı nokta. Yaratıcı düşünmeyi kullanmaya ve geliştirmeye yönelik öğrenilen doneleri nasıl kullanacağını deneyimleyecek fırsatlar yaratılır. Sanal bir ortamda realiteye yansıtılacak kişisel deneyim olanaklarının sağlandığı bir aşamadır.

Eğitim dışında yapılabilecek farklı aktiviteler de mevcut : Tiyatro, sinema,müzik,sergi,seminer gibi farklı faaliyetlerin izleyicisi olmak, herhangi bir faaliyet alanında aktif yer almak, bir kursa katılmak, bir faaliyet grubu (trekking grubu, fotoğraf grubu gibi) oluşturmak, iş veya özel yaşamda proje grupları oluşturmak (Belli bir hedefi olan ve hedefe ulaştırıcı amaçların belirlenmiş olduğu projelere aktif katılım, öğrendiklerinizi deneme ve yeni yöntemler öğrenme fırsatı yaratacaktır. Geliştirmeniz gereken yönlerinizi teşhiste de etkin rol oynayacaktır. Size cesaret verecektir.), okumak (farklı deneyimlere en iyi ulaşma yöntemidir), seyahat (farklı insanlarla tanışmak ve farklı ilişki biçimleri deneyimlemektir) bunlardan birkaçıdır.

Yaratıcı düşünme; yazımın başında da belirttiğim gibi ilham perisine değil çabaya, keşfetmeye ve öğrenmeye dayalı gelişir. Yaratıcı düşünme yolunda alacağınız yol hangi alanlarda daha etkin kullanabileceğinizi gösterecektir. Her zaman öğrenme yolculuğunda sorunlar, aksilikler ve yolunda gitmeyen durumlar ve hatalar olacaktır. Her bir hataya deneyim gözüyle bakabilmek önemlidir. Hayal kırıklığına kapılmamak bizi ileri götürür. Her deneyimden önce hata yapma iznini başkalarının bize tanımasından ziyade kendimize bu izni vermemiz gelişimin önemli etkenlerinden biridir.

Bireyden başlayan farkındalık süreci, daha sonra kurumların ve sonuç olarak da toplumun kendini yeterince ifade etmesi ve farkındalığının değişmesine neden olabilir. Bu durumda çatışmaların çözümü ve toplumun yenilenmesinde etken olur. Bu da bireyden başlayarak yaratıcı düşünme için kültürlerde ve eğitimde bireylere olanaklar sağlamak ile mümkündür.

Kendini ifade etme becerisi; günümüzde önce birey, sonra kurum ve en sonra da toplum için vazgeçilemez bir özelliktir. Bunun eksik kaldığı toplumlar bugün kendini yeniden yapılandıramayan her zaman diğer topluluk ve ülkelerin pragmatik çözümleri içinde hareketsiz ve bağımlı yaşamaya mahkum olur. Aynı durum bireysel boyutta da geçerlidir. Domino taşlarının hareketi gibi bir taşın hareketi tüm taşların sırasıyla yıkılmasına yol açtığı gibi bireylerden topluma hatta dünyaya bir asalak veya kendi kökleri ile beslenme olanaklarını oluşturabilen bir ağaç gibi olmak. Büyüyen, gelişen bir ağaç olma yolunda becerilerinizi geliştirmek için en önemli etkenlerden biri yaratıcı düşünmedir.
"Ben Pozitif enerjiyi sevgiyle kabul ediorum. Benimle çalışmasına derinden izin veriyorum.Bolluk, aşk, sevgi, sağlık, başarı, mutluluk benim hakkım. Tüm bunları kendime çekiyorum. Ve bedenimi sarmalarına derinden izin veriyorum.Kıskançlık, korku , endişe, güvensizlik ve tüm olumsuz düşünceleri iade ediyorum ve bu tür duyguları kesinlikle kabul etmiyorum.
Pozitif enerjilerle uyumlanıyorum.
gunesim isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla