Cevap: IŞIK HIZI AŞILDI MI GERÇEKTEN? devamı KURT DELİKLERİ Peki Wang´ın deneyinde ışıktan hızlı giden ne? Işıktan daha hızlı bir enerji yada kitle aktarımı söz konusu değil. Bilginin aktarım hızı olarak ölçülen hız, ışık dalgasının grup hızı değil de, faz hızı olabilir. Fizikte dalgaların faz hızları için ışık hızından büyük olamaz diye kısıtlayıcı bir kural yoktur. Peki düşünce gücü de, ışıktan daha hızlı üstelik daha ucuz bir sistem olarak kabul edilemez mi? Bilemiyorum. Ancak hiç bir maddenin hızı doğal geometri içinde yani kurt deliğinin haricinde saniyede 300 bin km´nin üstüne çıkamaz. Bu gerçek henüz kırılmış değil. Kurt deliği, büyük gravitasyon alanlarında olur. Örneğin kara deliklerin merkezinde. Iki kara deliğin merkezlerindeki tekil noktalar genel relativiteye göre "Kurt deliği" olarak adlandırılan, bir çeşit tünelle bağlanabilir. Çok güçlü gravitasyon alanlarının çevresindeki uzay bükülür, aralarında milyonlarca ışık yılı uzaklık olan iki nokta, bu bükülme sonucu üst üste gelebilir. Insanın içinde de kurt delikleri olabilir mi? Eğer içimizde de kara delikler varsa niye olmasın? Tabii bardak yerine kendimizi de koyabiliriz. Evet. Ben 92 elementten oluşmuşum. Hatta ondan önce nükleonlardan, protonlardan, nötronlardan, elektronlardan, fotonlardan, kimezonlardan... Bunlar yapı taşları. Burada ne kadar yapı taşları varsa Andromeda´da da o kadar var. Ben bir de bilgi taşıyorum. Bunların nasıl bir araya geldiğinin bilgisi var bende. Benim bilgimi yollayıversem oraya, oradaki elementler de aynı şekilde diziliverseler, ben orada olmam mı? Eğer bu deney doğruysa, ışıktan hızlı bir şekilde ben bir bilgiyi başka bir mekanizmayla ulaştırıyorum oraya. Aynı anda her yerde birden olabiliyorsak, biz; olduğumuzu zannettiğimiz şey değiliz. Biz evrenin kendisiyiz demek ki. Biz evrende en gelişmiş formuz, bu olaydan bağımsız olarak da biz evrenin kendisiyiz. Fizikte bu günlerde başka neler konuşuluyor? Parçacık fizikçileri Higs parçacığı denen, diğer parçacıkların oluşmasında en önemli rolü üstlenen bir parçacığın peşindeler. Bir de karanlık maddenin. Evrende hesaplıyorlar, olması gerekenden çok daha az madde var. Olamaz diyorlar. Demek ki göremediğimiz bir şeyler var. Evet bir şey var, göremiyoruz. Kimisi diyor ki işte kara delikler var onun için göremiyorsunuz. Kimisi karanlık madde yepyeni parçacıklardır dedi. Bazıları da, "Hayır bunlar yine bildiğimiz parçacıklardır." Örneğin nötrino gibi. Nötrinoların kütlesi sıfırdır.Ancak son yapılan deneylerde tam olarak sıfır olmadığına dair bazı bulgular var. Eğer bu son bulgular doğru ise, evrende o kadar çok nötrino var ki belki de bu kayıp maddenin bir kaynağı olabilir. Wang haklı çıkarsa, CPT teoreminin kısıtlaması kalkarsa, yepyeni parçacıklar söz konusu olabilir. Yani parçacık fiziği yeni baştan inşa edilmek zorunda kalır. KANDIRMACA ARTAR Kutsal kitaplarda, aynı anda bir çok yerde olma, göz açıp kapayıncaya kadar bir yere gidip gelme ve benzeri örnekler çoktur. Artık fizikle metafiziğin nerede çakıştığını söyleyebilir miyiz? Eğer bu deney doğruysa, metafizik olarak daha önce adlandırılan pek çok şey fiziken doğrulanmış olur. Yani metafizik aslında fizikmiş diyorsunuz. Hayır. Metafizik metafiziktir. Adı üstünde fiziğin dışındadır ve öylede kalacaktır. Nedensellik ihlali medeniyeti baştan aşağı değiştirecek görünüyor. Öyle. Mesela çok sayıda işte çalışabilirsiniz. Herkesi kandırabilirsiniz. Burada oturursunuz, cinayet işlersiniz aynı saatte başka yerdeyim dersiniz. Hukuk baştan sona değişir. Siyasetçilere yasal bir zemin hazırlanmış olur. Zaten bir gün söylediklerini ertesi gün inkar etmiyorlar mı? Şimdi haklı çıkacaklar. Ya üretim nasıl etkilenecek? Teknoloji düzeyimiz, bütün bu fantezileri gerçekleştirebilecek düzeyde değil. Kimse henüz zamanda yolculuk falan gibi şeylerin gerçekleşmesini beklemesin. En azından şimdilik! Peki nedensellik ortadan kalkıyorsa, doğmadan doğmuş olduğumu görecek miyim? Bu deneyin ortaya koyduğu mekanizmayı bilmeden spekülasyon yapmak istemem. Başka fantastik şeyler fizikte yığınla var. Ama nedense bu insanın kanını donduracak kadar gizemli şeylerle ilgilenmeyip hayali bir takım şeyler uydurmak istiyorlar. Örneğin, iki nokta arasındaki en kısa mesafe, doğrudur diye bilinirdi. Dünyanın yuvarlak olduğunu öğrendikten sonra iki nokta arasındaki uzaklık bir eğridir dedik. Genel görelilik teorisinde uzayın geometrisi öyle bir şeydir ki biz aslında bir hacimde değil, bir düzey üzerinde yaşıyoruz sonucu çıkar. Evrende iki nokta arasındaki en kısa mesafe nedir biliyor musunuz? Sıfır. Bu ne demek? Canım buradan Andromeda galaksisine gitmek istiyor diyelim. Işık hızıyla gitsen 2 milyon yılda gideceksin ama Kurt Deliği dediğimiz, uzayın bükülmesi ile ilgili bir durumda anında gidiyorsun. Bakın şöyle kağıdı köşesinden büküyorsunuz. Bu köşesi diyelim dünya, öbür köşesi Andromeda. Bükünce gravitasyonun etkisiyle iki nokta üst üste çakışır. Sıfır o mesafe. Yani aradaki bir kapıyı açmak gibi. Açarsınız, karşınızda Andromeda galaksisi. Bu teorik olarak mümkündür. Bir film vardı Contact diye, Jodie Foster´in . O filmdeki mekanizma buydu. Sonuç nedenden önce geliyorsa o zaman nedeni değiştirebilirsiniz. Nedeni değiştirdiğiniz zaman sonucu da istediğiniz gibi değiştirmiş olursunuz. Zamanda ileri geri istediğiniz gibi gider, filmi seyredersiniz geri sararsınız istediğiniz gibi senaryoyu değiştirip bir daha oynayabilirsiniz. Bu ölümsüzlük demek ama? Sorunuza soru: Peki ölüm ne? Cevabını da siz verin Bu konulara girmek istemem. Işınlanma Gerçek Olabilir mi? " Bu deneyin söylediği gibi gerçekten bilgi aktarımı için ışık hızı bir limit değilse, evet. Şimdi bir bardağı düşünelim. Bardak iki ayrı nesneden oluşur. Biri elektronlar, protonlar ve nötronlardan oluşan madde kısmı, Diğeri ise bunların nasıl dizildiklerinin anlatan bilgi kısmı. Eğer bilgi bir noktadan diğerine anında aktarılabiliyorsa, bardağı da istediğim başka bir yerde yeniden bir araya getirebilirim. Üstelik istediğim kadar çok yerde bardak yaratabilirim. Aynı anda pek çok yerde birden bardak bulunabilir.
__________________ Bildiğiniz ama bildiğinizi bilmediğiniz bir şey var... Milton H. Erickson & Seni seviyorum Özür dilerim Lütfen beni affet Teşekkür ederim |