Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-07-2009, 01:01 PM   #294 (permalink)
ismira
Yüzbaşı

ismira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3,001
542 Mesajinıza toplam 5,510 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
ismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to beholdismira is a splendid one to behold
Standart Cevap: suzzy'nin günlüğü

Canım iznin olursa duygusal bağımlılıkla ilgili düşüncemi paylaşmak isterim.

Ne güzel ayırmışsın, 'bağ' ile 'bağımlılığı'.

Gerçekten de duygusal bağlarımız vardır hepimizin ve sevgi bağları güçlü kılar bizi, değil mi?

Ama duygusal bağımızı 'tercih' seviyesinden değil de 'bağımlılık' seviyesinden yaşar isek ne olur?..

Ya da tersinden sorarsak, ilişkilerimizi 'bağımlılk' seviyesinden değil de 'tercih' seviyesinden yaşasak ne olur, bunu yapmak nasıl bir şey olur?..
...

Bana göre bağımlılığın her türlüsü bizi ve kurduğumuz ilişkileri zayıflatır ve insan doğasına, yaratılışına da aykırıdır.

İlişkinin karşı tarafı ister kişi, ister nesne olsun, bağımlı isek özgür değilizdir. Özgür değilsek kişisel bütünlüğümüz bozulmuştur. Kişisel bütünlüğümüz bozulmuş ise değer duygumuz zedelenir, öyle ise birey kimliğimiz örselenir, öyle ise ilişkimizin ve yaşamımızın kalitesi zedelenir...vs...vs...

Oysa tercih seviyesinde özgürlük vardır. Bu seviyede aslolan kendini ve karşı tarafı anlayış, kavrayış ve kabuldür. İlişkileri hiç bir zaafa yenik düşmeksizin, olanca özgürlüğün ve kişisel bütünlüğünle, saygı ve güvenle yaşamaktır. Ve bence bu çok güçlü bir duygu ve deneyim halidir. Bu tarafları, aynı zamanda ilişkiyi zenginleştirir ve güçlü kılar.

Yani örneğin 'yalnızlık korkusu' na dayalı bir ilişki bağımlı bir ilişki değil midir? Ya da ne bileyim, konfor ve rahatlığı için değil de gösterişi için araba seçimi bağımlılık göstergesi değil midir?...Örnekler bir sürü çoğaltılabilir tabii...

Sigarayı bırakma örneğin... Eğer sigarayı bırakmazsan duygusal bağın olan kişilerin seni sevmeyeceği -misal- veya benzer bir korkuyla bırakmaya çalışmak bir bağımlılık için diğer bağımlılıktan vazgeçme çabası değil midir?

Oysa kendi yaşam kaliteni arttırmak için yaptığın sigara bırakma tercihi, aynı zamanda duygusal olarak bağlı olduğun kişilerle ilişkinin kalitesine de yansıyacak, dolayısıyla güç katacak, aynı zamanda kişisel gücünü de hissettirecek bir tercih değil midir?

İşte senin tercihinin de ikinci kategoride olduğunu düşünüyorum ve bir kez daha seni kutluyorum.

Sevgiler...

Seni seviyorum
Özür dilerim
Lütfen beni affet
Teşekkür ederim
ismira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla