Cevap: ANLAMADIĞINIZA YANLIŞ DEMEYİN Burdayım burdayım! Bebeklerle ilgili bir örnek sordunuz sanırım. Cevap vereyim. Yazımda ne demiştim? Bir düşünce kimden çıkarsa çıksın "ben"e ait bir düşüncedir. Yani öteki başkası değil, öteki bendir. Bu yüzden bebeğin ailesi bebeğin başına bir şey gelmesi konusunda sürekli korkan birileriyse bu olay gerçekleşmiştir. Demek istiyorum ki bazılarımız bazılarımızın amaçlarının gerçekleşmesi için bir araç konumuna düşebilir. Anne babanın bebeğimize bir şey olacak endişesinin gerçekleşmesi için bebekleri araç olmuştur. Biz de bazen bu şekilde başkalarının amaçlarının gerçekleşmesi için araç olabilir. Düşünelim ki Kuranda "herşey çift yaratıldı" denilmektedir. Yani insan hem amaç sahibi bir varlık olabilir hem de bir amacın gerçekleşmesi için araç olabilir. Mesela benim okuma amacımda öğretmen araç olur. Öğretmenin mesleğini icra edebilmesi için ben araç olurum. Umarım anlatabildim. Eğer "araç" olma ifadesi ağır bir ifadeyse şimdiden özür dilerim ama başka bir kelime ilk bakışta aklıma gelmedi.
__________________ |