Üsteğmen
Üyelik tarihi: May 2008
Mesajlar: 179
Tesekkür: 0
64 Mesajinıza toplam 207 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Zayıflama Yöntemleri FAYDASI
Üzüm sirkesi usulünce kullanıldığı zaman vücuda son derece olumlu etkileri vardır: Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilmesi, boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılması, nasırların ve sertliklerin üzerine, sirkeyle ıslatılmış ekmek konulması, su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine iyi gelmesi, güneş yanığına sürülmesi, bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilmesi, siğillere, sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dak. sonra toz silkelendiği zaman, kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülmesi, sirkeli bezin mide üzerine konmasında bulantı ve kusmayı önlemesi, sirkeli bezin varislere konması, sirkenin orta dereceli yanıklarda da kullanılması, kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilmesi, cildi yumşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke ilave edilmesi, gibi birçok faydası vardır. ymesaj
ÜZÜM SİRKESİ
Üzüm sirkesi yaş ve kuru üzümden, üzüm şırası konsantresinden veya uçar asit miktarı asetik asit cinsinden (TS 521) deki sınırı aşmış şaraplardan elde edilen sirkedir. (TS 1880, ICS 67.220.20)
Üzüm Sirkesinin Tarihçesi
Sirkeyi ilk keşfeden Babillerdir. Babiller sirkeyi 10000 yıl kadar önce bulmuşlardır. Romalı lejyonerlerin sirkeyi şifa bulmak için içtikleri saptanmıştır. Sirke fermentasyonu insanlar tarafından çok eski yıllardan beri tanınmış olan bir fermentasyondur. Başlangıçta alkollü içkilerin kendi kendilerine asetik asit fermentasyonuna uğramaları, yani sirkeleşmeleri arzu edilmeyen bir durum olarak görülmekteydi. Çünkü şarap ve bira gibi içkiler açık bir kapta kendi haline terk edildiğinde sıvının yüzeyinde birkaç gün sonra sirke bakterilerinden bir zar meydana gelip şarap veya biranın bozulmasına neden olur. Fakat sonraları insanlar bu olaydan faydalanmasını öğrenmişler ve zamanla sirkeye de gereksinim duyarak olayın mekanizmasını incelemişlerdir.
Bulunan eski eserlerden Sümerlerin, Asurların, Etililerin, İranlıların, Eski Mısırlıların ve nihayet eski Yunanlıların sirke yaptıkları anlaşılmaktadır. Doğuda yalnız sirkede rastlanan sirke solucanı Milattan önce 3000 yıllarına ait eski Mısır küpündeki tortuda bulunmuştur.
Hipograt, sirkeyi ilaç olarak kullanmış, Anba, Alpleri aşmak için kayaları sirke ile parçalamıştır. Amerikan iç savaşlarında ise İskorpit hastalığı ve Birinci Dünya Savaşında ise yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır.
Üzüm Sirkesinin İnsan Sağlığına Faydaları:
Üzüm sirkesi tam bir ilaçtır. İştah açıcı olarak, salata ve turşular içine dökülen sirkenin insan sağlığına sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir;
Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilmesi, <>Boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılması, <>Nasırların ve sertliklerin üzerine, sirkeyle ıslatılmış ekmek konulması, >Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine iyi gelmesi, <>Güneş yağına sürülmesi, Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilmesi, <>Siğillere, sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dak. sonra toz silkelendiği zaman, >Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülmesi, >Sirkeli bezin mide üzerine konmasında bulantı ve kusmayı önlemesi, <>Sirkeli bezin varislere konması, <>Sirkenin orta dereceli yanıklarda da kullanılması, Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilmesi,
Cildi yumşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke ilave edilmesi,
gibi birçok faydası vardır.
Bunun yanısıra hijyen amaçlı olarak sirke kullanılabilmektedir. Lavabo banyo gibi sert zeminleri temizlemek için ve sebze ve meyveleri mikroplardan temizlemek için sirkeli su kullanılır.
Diş macununa alternatif elma ve üzüm sirkesi
Kayseri'de Özel Yelkenoğlu Lisesi öğrencileri elma ve üzüm sirkesinin ağız ve diş sağlığını koruduğunu kanıtladı.
Lise öğrencileri Pınar Muhtaroğlu, Sümeyye İltekin, Kübra Karabulut ve Şengül Akdoğan, TÜBİTAK'ın düzenlediği liselerarası proje yarışması için yaptıkları çalışmada, diş macunu ve diş suyundaki kimyasal maddelerin zararlarına karşı alternatif çözüm yollarını araştırdı. Araştırma grubu öğrencileri, kimyasal maddelere maruz kalmadan doğal yollarla ağız ve diş sağlığını korumanın yollarını masaya yatırdı. Bu nedenle elma ve üzüm sirkesi üzerinde yoğunlaşan öğrenciler, ilk olarak doğal meyve aromaları kullanarak sirkenin kötü kokusunu giderdi. Elde edilen madde, okul arkadaşları üzerinde test edildi. Elma ve üzüm sirkelerini belli bir süre kullanan öğrencilerin hepsi olumlu görüş bildirdi. Okul Müdürü Mehmet Maya, çalışmaya patent alabilmek için Türk Patent Enstitüsü'ne resmî başvurularını yaptıkları bilgisini verdi. Kayseri, aa |