Üsteğmen
Üyelik tarihi: May 2008
Mesajlar: 179
Tesekkür: 0
64 Mesajinıza toplam 207 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Kan grupları ve beslenme ilişkileri KARBOHİDRAT ESASLI GIDALAR
Tahıllar
A grubu genellikle tahıllarla ve özellikle onların entegre olanlarıyla olumlu ilişkiler içindedir. Ancak bunların endüstri ürünü olan, örneğin yemeğe hazır donmuş yiyecekler, soslarıyla birlikte hazır unlu ürünler veya paketlenmiş pirinç ve sebze kombinasyonları gibi hazır mamulleriyle pek arası yoktur. Mamafih, devamlı göğüs enfeksiyonu ve mukus problemi olan kişilerin buğday bazlı gıdaları azaltmasında fayda vardır. Bu tip kişiler için pirinç ve soya unları daha uygun olacaktır. Her kişi kendi üzerinde deneyerek en uygunlarını tespit edebilecektir. Bu tip ayrıcalıklara rağmen et grubu gıdaları almayanlar veya az alanlar için tahıllar çok iyi bir protein kaynağıdır.
Zararlı olanlar
Buğday kepeği, özü (rüşeym) ve kreması, kırık buğday (kuskus), İngiliz ekmeği, üzüm çekirdeği.
Nötr olanlar
Arpa, akdarı (millet), mısır, kuskus (kırık buğday), pirinç kreması, glütenli un, kamut, yulaf kepeği,
Faydalı olanlar
Yulaf unu ve ekmeği, pirinç, unu, kepeği ve diğer mamulleri; çavdar unu ve mamulleri, enginar püresi, kara ve sert buğday ve mamulleri, az arınmış buğday ve ürünleri, irmik unu ve mamulleri.
Sebzeler ve sebze suları (başlıca vitamin ve mineral kaynağı)
Bu gruptaki gıdalar A grubu için hayati önemdedir. Vücuda gerekli bütün mineral, enzim ve antioksidanları temin ederler. Çiğ veya buharda pişirilmiş olarak yenildiğinde daha faydalı olurlar. Ancak fermente olmuş ve küflü zeytin ile biberler çok hassas olan A tipi kişileri rahatsız edebilir. Bu kan grubundan olanlar ayrıca patates, tatlı patates (yer elması tipi), domates ve lahananın lektin'ine de negatif yönde hassastırlar. Bunların yanında başta brokoli ve havuç, turp, balkabağı, sarı soğan ve ıspanak içlerinde ‘kersitin' denen enzim nedeniyle bağışıklık sistemini takviye ederler ve A grubu için bu bakımından ayrıcalıkla faydalıdırlar.
Zararlı olanlar
Lahana (suyu değil), domates suyu, patlıcan, şitake mantarı, siyah Yunan ve İspanyol tipi zeytin, bütün biberler, sirke ile yapılmış turşular, lahana turşusu, her çeşit patates, ravent.
Nötr olanlar
Kuşkonmaz, avokado, bambu sapları, bezelye, deniz alg ve yosunları, kabak, taze fasulye, pırasa, marullar, Çin fasulyesi filizi, Brüksel lahanası, hıyar suyu, karnabahar, kereviz kökü ve sapları/yaprakları, lahana suyu, mısır, mantar, beyaz/kırmızı turplar, pancar ve suyu, sirkesiz turşu, yeşil zeytin.
Faydalı olanlar
Yonca filizleri, brokoli, enginar, pancar yaprakları, havuç ve suyu, kereviz suyu, kıvırcık marul ve lahana, rezene kökü, bamya, bal kabağı, sarımsak, soğan, zencefil, hardal yaprağı, marul, maydanoz, ıspanak suyu, şalgam.
Meyveler ve meyve suları (başlıca vitamin ve mineral kaynağı)
Bir genel öneri olarak gün içinde yemekler arasında 2-3 adet pek tatlı olmayan (daha ziyade alkali vasıflı) meyve yenmesi öngörülmektedir. A tipi mango ve papaya tipi tropikal meyvelerle pek bağdaşmaz. Portakal da pek faydalı değildir, zira önemli minerallerin asimilasyonunu engeller. Bunun yanında greyfurt yendikten sonra alkaliye dönüşmesi nedeniyle faydalıdır. A tipi için limon© ve ananas hazma yardımları bakımından ve sistemi mukustan arındıracakları için çok faydalıdır. Kivi de bağışıklık sistemi desteği olması bakımından faydalılar arasındadır. Lektin'in A grubu hazım işlemini bozması nedeniyle muzun yenmemesi önerilmektedir. Onun potasyum açığı kolaylıkla kaysı, incir ve bazı az tatlı tipteki kavunlarla kapatılabilir. Bütün bu öneriler bu meyve suları için de geçerlidir. Meyve suları olarak, örneğin vişne gibi alkali tarafta olan meyveler asit eğilimli tatlı meyvelere tercih edilmeli ve bunların suları da yarı yarıya suyla karıştırılarak içilmelidir.
Zararlı olanlar
Muz, kokonat ve sütü, tatlı kavun, mango, mandalına, portakal, papaya.
Nötr olanlar
Ayva, armut, elma ve elma suyu, kantalup tipi kavun, kızılcık ve suyu, kara ve kırmızı mirtil, hurma (kuru), Trabzon hurması, yaş ve kuru üzüm, kuş üzümü, kivi, nektar, şeftali, nar, çilek, karpuz.
Faydalı olanlar
Ananas, her tip yaş ve kuru erik, kara ve kırmızı böğürtlen, dut, kuru ve yaş kaysı ve suyu, vişne ve kiraz, vişne suyu, greyfurt, limon, misket limonu ve suları, yaş ve kuru incir. |