21-05-2008, 11:25 PM
|
#203 (permalink)
|
Moderator
Tesekkür: 3,394
828 Mesajinıza toplam 4,500 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Melodi Diyarı.... Alıntı: melodis Nickli Üyeden Alıntı
[b]uzun zamandır kafamı kurcalıyordu bu konu dusun özgürlük??? dusun en iyisi yazmak diye düşündüm e nereye tabikide günlüğüme
özgür müyüm ben?
özgürlük=seçebilme=bağımlı olmama.......
Önce nerden başlamalıyız?özgürlük var mı, yok mu?eger var diyorsak bunu nelere dayandırabiliriz?önce bi birey düşünelim zira bireyler toplumu oluşturur,sonrada toplum olarak özgürlük.bireyi en baştan alırsak koskoca bi engel çıkıyor önümüze,bir bebek anne karnına ilk düştüğü anda ne annesini,ne babasını,ne cinsiyetini,ne doğacağı yeri,ne ismini,ne cismini...bunlardan hiçbirini seçmekten yoksun.e ozamn özgürlük baştan mı kaybetti? | Özgürlük, tanımına ve herkesin bakış açısına göre değişen göreceli bir kavram aslında...
Mesela anne karnınındaki yorumunu, kader diye niteleyebiliriz....
Toplum kurallarını da öyle. Çünkü nerede nasıl ve kim olarak dünyaya geldiğimiz, bize verilen bir başlangıç kaderidir..
Aslında her şeyi istediğimiz zaman, istediğimiz gibi yapmak ve her konuda karar mekanizması olabilmek diye bir durum söz konusu değil zaten. Çünkü evrenin yasaları buna izin vermiyor malesef...
Bu kavramdaki özgürlüğe dünyada hiç bir canlı sahip değil ki...
Her canlı mutlaka sorumluluklarını yerine getirmekle, bulunduğu şartlara ayak uydurmakla mükellef. Aksi halde yaşayamaz...
Öyleyse özgürlük var mı.
Bu da kişiye göre değişir. Bana göre özgürlük, hiç kimsenin baskısı altında yaşamamak ve düşünce - eylemlerini etik kuralların müsade edeceği şekilde yaşayabilmek...
Yoksa kişi, ne toplum kurrallarını tek başına değiştirebilmek ne de hayatın başlangıcından sonuna dek olacakları tamamen kendi inisiyatifinde oluşturmak gücüyle yaratılmadığı için, bu kavramda özgürlük = kader diyebilirim...Tabiki bu benim yorumum..
Biraz karışık oldu ama neyse... Sağlıcakla... |
| |