İÇSEL PROGRAMLAMA SÜRECİNE BAŞLARKEN…
Merhaba arkadaşlar!
Nasılsınız!
Bildiğiniz gibi, bir süredir olumlu düşünme ve içsel programlama ile ilgili yazılar yazıyorum! Tabi ki bunlar içsel programlama ile ilgili deneme yazıları! Ama sadece bunları bile uygularsanız, siz farkında olsanız da olmasanız da değişim yönünde bir adım atmış olursunuz! Unutmayalım ki binlerce kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar! Ama içsel programlama bu kadar basit değil! İçsel programlama sadece içsel konuşmalardan ibaret değil! “Kötü”yü “İyi”ye, “İyi”yi “Daha İyi”ye, “En İyi”ye dönüştürmeye yönelik olumsuzdan olumluya uzanan sınırsız bir başarı programı!... “Sıfır”dan “Sonsuz”a,”Ben”den “Biz”e, Öz’den “Bir”e ulaşma yolunda bir yaklaşım! Hayatımızı kontrol etmeye yönelik hayati bir program! Kişisel mükemmellik yolunda kullanılabilecek etkili bir program!
Ben kişisel olarak sistemli, “Bilinçli İçsel Programlama” ile hayatımızda istediğimiz her şeyi başarabileceğimize inanıyorum!
Günümüzde NLP – Neuro Linguistic Programming (Sinir Dili Programlama) epeyce yaygınlaştı! Tabii işin gerçeği suyu da çıktı! NLP gerçekten sistemli bir yaklaşım! Aynı zamanda manipülasyona açık bir program! Ve günümüzde maalesef bir çok kişi tarafından manipülasyon (kendi çıkarları için kullanma, kandırma) aracı olarak kullanılıyor! Eğitimler belirli kişileri tekelinde (ABNLP’ye bağlı!) ve eğitim ücretleri çok yüksek (dolar ya da euro olarak ödeniyor)! Ortalama 20 günlük bir eğitim 6000-7000 Euro arası! NLP Diploma(2 gün), NLP Practitioner(7-9 gün), NLP Master Practitioner(7-9 gün), NLP Trainer(10 gün) , NLP Master Trainer (süresini tam bilmiyorum, çok yaygın değil, ama parayı bastırırsanız onu da veriyorlar!) Kısacası 24 -30 gün arasında eğitim alarak NLP Trainer oluyorsunuz! Parayı veren düdüğü çalıyor! Parayı veren ve eğitime katılan NLP Trainer oluyor, hem de eleme olmadan ve sınav yapılmadan! Ye kürküm ye! Yurtdışını bilmiyorum ama Türkiye ‘de böyle işliyor! Türkiye’dekiler bildiriyor, ABNLP gönderiyor! Hem de Uluslararası geçerliliği olan NLP Trainer Sertifikası!(kim karar veriyor, kim sınıyor?) NLP Master Practitioner olanlar NLP Diploma, NLP Trainer’ler NLP diploma ve NLP Practitioner kursu açma hakkına sahip oluyor! Belgeleri de aracı kurumlar(NLP eğitimi alınan aynı kurumlar) vasıtasıyla ABNLP’den geliyor! Bir çok kişi NLP Trainer olacağım sevdasıyla bu kurslara gidiyor, bazılarının parası çok, bazıları bu parayı zaten bir şekilde çıkarıyor, ama en acısı bazıları da hiçbir şeyleri yokken bir sevda uğruna borç senetlerini imzalıyorlar!(eee paran yoksa taksit yaparız, bu da tam bir sömürü mantığı, sen hele bir imzala, biz nasıl olsa sütü bir şekilde sağarız!) Genellikle sonuç hayal kırıklığı!
Televizyonda ya da gazetelerde çarpıcı bir haber okuyoruz! Adam NLP teknikleriyle (ya da kadın) kızgın kömürlerin üzerinde yürüyor! Vay neymiş bu NLP, adamı kızgın kömürün üzerinde bile yürütüyor, beni de havalara uçurur mantığıyla NLP sevdası başlıyor! Ya da çevre NLP yi o kadar abartıyor ki(bilmesek, anlamasak da, Amerika’dan, Avrupa’dan ithal diye saygı duyar, yüceltiriz!) Biz gösteriye, içerikten çok şekle takılmaya eğilimli içsel programımızla takılırız oltaya, ya da başkalarının takılmasını sağlarız! Hele bir iki NLP tekniği ile gözler boyanmışsa, NLP bulutlara çıkar! Bir şey büyük ya da küçük değildir, biz onları zihnimizde büyültür ya da küçültürüz!
Ben kısaca yöntemi anlatayım! Siz NLP kursları hakkında bilgi almak için gittiğinizde sizi nazik bir şekilde karşılar, özel odaları, özel de sandalyeleri vardır, siz’e özel! Çayınız da gelir! Genellikle hipnotik dil kullanırlar! Dil oyunlarıyla ya da NLP tekniklerinin manipülatif tarafıyla sizi ikna ederler! Birinden sonra öbürünü de almanız gerektiği telkin edilir…şu eğitimi alırsanız şu eğitimi verebilirsiniz…hele NLP Trainer’ı da aldınız mı üç aya kalmaz verdiğinizi paranın 3 katını kazanırsınız… gibi ayartıcı resim çizerler sizin için! Eğitimler simultane tercüme ile lüx bir otelde gerçekleştirilir! Eğitim sonunda, bir hipnoz seansıyla hipnotize edilerek, ne çok şey almış olduğunuz telkin edilir! Ne verdiğiniz paralara değip değmediğine, ne size yapılan vaatlerin yerine getirilip getirilmediğine, ne de kandırıldığınızın farkına varmazsınız! Sonra uyanırsınız, ama geç olmuştur! Bu sefer kendinizi kandırmaya başlarsınız! Eğitim çok iyiydi diye! Tabi çevrenizi de! NLP Trainer’e kadar aldanmayı, NLP Trainer’da aldatmayı öğrenirsiniz! Nasıl aldatıldığınızın farkına varırsınız!
Öğretilen şeylerin özeti: Gerekli olan şeyleri öğrendiniz! Her şey sizin içinizde! (Gözlerinin içine bakarak : Senin çok başarılı olacağını görüyorum, sana inanıyorum) Bunları ben bedava yazıyorum, üstüne saldırı üstüne saldırı alıyorum! Büyük paralarla alınan sahte tablo, bedava verilen orijinal tablodan daha üstün tutulur her nedense!...Bu ne biçim iş anlayış böyle Genel kabul gören bir görüş şöyledir: Bir eğitim ne kadar pahalıysa o kadar kıymetlidir, hele bedavaysa eğitimde 5 para etmez eğitimci de! (Adam idealist olsa ne yazar, “söyleyecekleri kıymetli olsaydı bedava öğretmezdi” derler!)
Türkiye’de de bu işi tabi ki hakkıyla yapanlar var! Kendini yetiştirmiş NLP Trainer’ler var! Ya eğitimi almadan altyapısı vardır ya da eğitimi aldıktan sonra çok uğraşmış kendini yetiştirmiştir! Yoksa insan 20-30 günlük bir eğitimle Trainer falan olamaz! Eğitimcilik bilgileri içselleştirmeyi gerektirir! Bilgilerini hazmedememiş, içselleştirememiş bir eğitimci Dünyanın en geçerli kurumundan uluslar arası geçerliliği olan NLP Master Trainer belgesine de sahip olsa bana göre hiçtir! Sertifikalar kaliteyi göstermez! Önemli olan bilgiyi içselleştirmek kendi orijinal yöntemlerini oluşturmaktır! Bilmem ne üniversitesinin bilmem ne bölümünden mezun olmuş olması, yüksek lisans, doktora yapmış olması da bir şey ifade etmez! Önemli olan sonuçtur!
Tabi ki aynı zamanda NLP teknikleri ile ateş üstünde yürünebilir! Türkiye’de kaç tane NLP Trainer kızgın kömürlerin üzerinde yürüyebilir sizce? Bir çok fobinin yenilmesinde etkili bir terapi yöntemidir NLP! Yiğidi öldür ama hakkını yeme! NLP’nin bir çok tekniği bildiğimiz şeylerdir ama sistemli olarak bize sunulmuştur! Biraz araştıracak olursanız Mevlana’nın eserlerinden çok şey vardır NLP’nin içinde! Biz Mevlana’yı okumaz,içsel kaynaklarımıza bakmaz, dışarıdan gelen sistemlere yüce bir varlıktan gelmiş gibi saygı gösteririz! Komşumuzun bahçesindeki erikler daha tatlıdır, ithal olan yerli olandan daha iyidir, uzakta olanı gözümüzün önündekinden daha cazip gelir!”Orası” “burası”ndan daha caziptir!
(Bazı çevreler bu açıklamalarıma çok kızacaklar, ama bunlar gerçekler! Benden söylemesi!)
Bilinçli içsel programlamamıza yavaş yavaş başlayalım!
Tohumdan Çimlenmeye…
Hayata, koruyucu ve besleyici, dünyalar güzeli bir ağacın (koruyucu meleğimiz, annemiz) kanatları altında, toprağın altındaki küçük bir tohum gibi başlarız! Bu koruyucu ve besleyici ağaç bizi kökleriyle besler, sıcacık ve güvenli bir ortamda çimlenmeye başlarız! (İçsel programlama süreci çimlenmeyle başlar!) Çimlenme başlayınca yavaş yavaş kökü aynı olan iki tohuma ayrılırız: Biri olumlu, diğeri olumsuz olan iki tohuma!... (olumlu ve olumsuz programlama)
Koruyucu meleğimiz bizi diğer bir melekle birlikte (biz bu meleğin adına “baba” deriz! Başka önemli melekler de var -tabii şeytanlar da- ama bunlar baş melekler!) bizi besler! Bunların da her biri aslında iki parçadır (olumlu ve olumsuz) ama görünmez, aynı şekilde tohumun da iki parça olduğunu göremezler (istisnalar olabilir)! Bizleri bu iki parçalarıyla beslerler; bazen biriyle bazen diğeriyle…ama hangisiyle beslediklerine dikkat etmezler, sadece beslerler!...Bazen beslediklerinin de farkında değildirler! Ve biz onlar ne verirse onu alırız, çünkü sorgulayabilecek bir bilincimiz henüz oluşmamıştır! Ne verirlerse hazmederiz, verilen besinin türüne göre parçalarımız gelişir (aldığımız besin olumsuzsa olumsuz tarafımız, olumluysa olumlu tarafımız gelişir, bu aşamada bizim seçme hakkımız ya da verilen besini değiştirme seçeneğimiz yoktur; ben bunu sevmedim, öbürünü ver diyemeyiz!)
Bebek bekleyen çiftler, özellikle anne adayları dikkat! (çocuk sağlığı uzmanı değilim ama) Aman dikkat! Aklımızdan geçen her düşünce, olumlu ya da olumsuz bilinçaltımıza kaydedilir, bu düşünceler tekrarlandıkça güçlenir, içsel bir program oluşturur, bu programlar güçlendikçe inançlara, inançlar güçlendikçe ve içsel konuşmalar ile beslendikçe “gelecekteki biz”i yavaş yavaş şekillendirmeye başlarlar! Bu sebeple, özellikle anne adayları, babalar size sesleniyorum: içsel programlarınıza, içsel konuşmalarınıza, birbirinize karşı davranışlarınıza dikkat edin! Bebek anne karnında da olsa bunları duyacak, hissedecek ve etkilenecektir!
Toprağın altında sıcacık ve güvenli ortamda çimlenirken yavaş yavaş üstten bir sıcaklık hissetmeye başlarız, yerimiz dar gelmeye başlar! Başka diyarlar keşfetmek isteriz, başlarız isyana! Toprağın yüzeyine çıkmaya çalışırız, sonunda üzerimizdeki topraktan başımızı uzatırız! Işık gözümüzü alır! AAA o da ne! Garip garip yaratıklar bize bakıyor! Üstelik bir de beyaz önlüklü biri merhaba bile demeden sırtımıza vurur, sırtımıza vurduğu yetmiyormuş gibi bizim besin deposuna ulaşım yolumuzu da kesmiş! Vay vicdansız! (doktor arkadaşlarımız alınmasın! EEE tabi gülümsemeyi de unutmayalım bu arada…sadece doktor arkadaşlarımız değil, hep beraber şöyle -düşman çatlatırcasına- içten bir gülümseyelim! ) Vurulur mu benim gibi yurdundan ayrılmış aciz bir varlığa! EEE geri de dönemeyiz, ne yapacağız: İlk nefesimizi alır,avazımız çıktığı kadar bağırarak dünyaya güçlü bir merhaba deriz!Yok mu beni kurtaran!
Adem Altay
A!!!A
İçinizdeki "Süper Ben"i Açığa Çıkarın!!!