Cevap: Rüya bir düşünce midir? Rüya görmek bir şey hakkında düşünmek midir? DÜŞLER KURAMINA METAPSİKOLOJİK BİR EK Sigmund Freud –Metapsikoloji Çev: Aziz Yardımlı
İdea Uyku Durumu: (Baskıcı) Kişiliğin Soyutlanması Uyku: Uterus Durumunun Yeniden Etkinleşmesi Uyku: Olgusallıktan Tam Bir Geriye Çekiliş Durumu Uyku Durumunda: 1) “Ben” İlkel Narsissizme; 2) “Libido” sanrısal Doyuma Geriler. Uyku Durumu Narsissistiktir (Libidinal Bir Bencillik Durumudur) Narsissizm Bencilliğin Libidinal Bileşenidir. Düşlerin Tanı Sağlama Yetenekleri (Ruhsal Hastalık İlkin Düşlerde Yaşanır.) Düş Bir Yansıtmadır (İçsel Sürecin Dışsallaştırılması) Düşler Birer Düşünce-Yatırımı Olan Gün-Artıkları Tarafından Uyarılırlar Gün-Artıkları Çözümlemede Gizli Düş-Düşünceleri Olarak Anlatım Bulur Uyku Durumunda Gün-Artıklarının Erke Yatırımı Uyanıklıkta Olduğundan Daha Zayıftır Düş Oluşumunda Evre 1) Gün-Artıklarının Uyku Sırasında Pekiştirilmeleri Gerekir. Uyku Durumunda Öbç (Önbilinç) ve Bç-siz (Bilinçsiz) Arasındaki Sansür Zayıflar, Aralarındaki İletişim Kolaylaşır. Narsissistik Uyku Durumunda Bir Çelişki Var: Tüm Yatırımlar Bene Teslim Edilmiştir Tüm Yatırımlar Bende Olunca, Gün Artıklarının İçgüdüsel Pekiştirmesi Olamaz Kuramın Mantığında Bir Değişki Zorunludur Narsissistik Uyku Durumunda Bile Bç-siz Tüm Yatırımından Vazgeçmez Bç-siz’deki Yatırımı Dengelemek İçin Karşı-Yatırım (Anti-Katheksis) Sürdürülür Gün Artıklarının Direnci Yatırımını Bir Ölçüde Koruyan Bç-siz Dizge ile Öbç Arasındaki İletişime Bağlı Düş Oluşumunda Evre 2) Düş Dileği: Gün-Artıklarındaki Bilinçsiz Dürtüye Anlatım Veren (Ön)Bilinçli İstek Düş Dileği: Gün Artıklarındaki Bilinçsiz, Usdışı, İçgüdüsel İsteğe Anlatım Verir Dilek Dürtüsünün Olası Yazgıları: 1) Öbç’den BÇ’ye Geçebilir Mi (Sabuklama Gibi)? Hayır; 2) Bç’yi Atlayıp Doğrudan Motor Boşalım Bulabilir Mi (Uyurgezerlik Gibi)? Hayır; 3) Algıya (Bilince) Doğru Bir Yol İzler SEVGİYLE KALDIK
__________________ yokluk ,varlıgın aynasıdır. Dünyayı isterken de sus, Bir dileğe kavuşmak isterken de. Öylece seyre dal gitsin… mevlana |