Alıntı:
yaseminist Nickli Üyeden Alıntı
Mert bey merhaba,
Yazmış olduğunuz sorular gerçekten etkileyici, zaten bu soruları kendisine sorup cevap alabilen bir insan, birçok sorununun üstesinden gelir bence.
Şimdi benim size bir sorum var.
Benim 4 yaşında bir oğlum var, okuldan ona bir ödev vermişler.
"Okul nasıl bir yer?"
"Okulda kimler var?"
"Okulda neler öğreneceksin?" vs. gibi soruların olduğu bir kağıt var, ben soruları oğluma sordum ve verdiği cevapları soruların altına yazdım. Bu arada, sorular sormam oğlumun çok hoşuna gitti. Benim aklıma şu geldi. Acaba ben oğluma ne tür sorular sormalıyım ve sorduğum sorularla oğlumun zihinsel kapasitesini, ufkunu yani hayata bakış açısını genişletebilir miyim acaba?
Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Selamlar... |
Yaseminist ilgi ve beğeniniz için teşekkürler,
Sorular iletişimin vazgeçilmez bir parçası, ancak biz özellikle toplum olarak soruları kullanma konusunda ya çekingen yada düşüncesiz davranıyoruz sanırım. Aslında soru sormak hiç de kolay bir şey değil. Çünkü olumsuz sonuçlar doğurması kuvvetle muhtemel.
Geveze, ukala, sıkıcı ve de en kötüsü aptal olarak algılanmak var işin ucunda. Ama görünen o ki, doğru zamanda, doğru yerde, doğru şekilde ve doğru sayıda soru sormak insan hayatında başarıyı getiren faktörlerin başında geliyor....
İş dünyası gurusu Peter Drucker bu durumu çekinmeden “Danışman olarak en büyük gücüm cahil olmak ve çok soru sorabilmek” şeklinde ifade etmiş.
Nasılki bizler yeni bir şey öğrenmeye niyetlendiğimizde acaba nereden bilgi alabilirim? sorusuyla yola çıkıyoruz, çocuklarımızda bizlerle sorular sorarak iletişim kuruyorlar çoğunlukla. Sorularla iletişime geçmek ve kaliteli dinleme çocukların hayatla etkileşiminde çok kaliteli sonuçlar veriyor. Bu konuda yapılan araştırmalar kaliteli sorularla kendi sonuçlarını üretmeye ve kendini ifade etmeye fırsat bulan çocukların daha odaklı, daha çabuk sonuçlara ulaşan, analiz yeteneği güçlü, empatik, iletişim yetenekleri güçlü, araştırmacı kısaca hayatını yönetmekte daha başarılı olduğunu gösteriyor.
Soru sormadaki temel dikkat edilecek nokta; cahil olabilmek ve karşıdakinden öğrenebilmek, bir anlamda çocuk saflığında soru sorabilmek.
Neden ile başlayan ve ucu kapalı cevaplar alabileceğimiz soruların yerine; .... nın nedeni ne? şeklinde kendini ifade etmesine fırsat veren, olayı kendi bakış açısından analiz ederek aktarmasına izin veren soruları tercih etmek....
Çözüme odaklanan sorular tercih etmek...
-Anne Ahmet sürekli beni rahatsız ediyor okulda.
- Tamam, bu sana nasıl hissettiriyor? (Anlama, ifade ettirme, ilgileniyorum mesajı, konunun özünü anlama isteği)
- Bununla ilgili ne yapmak istersin? ( İnsiyatif kullandırma)
- Bu sorunla ilgili ikinizide iyi hissettirecek neler yapabilirsin? ( Çözüme odaklanma, suçlama yerine sorumluluk alma,iletişim yeteneğine atıf)
- Bu konuyla ilgili okulda kimlerle konuşmak istersin?
Yargılayıcı sorular yerine Öğrenici soruları tercih etmek ...
..... konuda nasıl daha .... olabilirsin?
Sence öğretmeninin neye ihtiyacı var?
Öğrendiğin ...... bilgileri nerelerde kullanmak istersin?
Okula giderken vaktinde hazırlanmak için neler yapmalısın?
Bu gün nasıl geçti? yerine Bu gün neler oldu? neler öğrendin?
Derinlemesine dinleyip, o andaki ihtiyaç ve altta yatan nedenleri ortaya çıkaracak sorular kullanmak...
İleriye götüren sorular kullanmak; Nasıl, ne şekilde kelimeleriyle başlayan ve olayın dışından bakmasına yardımcı olacak sorular...
Kısaca böyle, aslında daha etraflı bir konu soru sorma becerileri ancak yukarıdaki temeller üzerinde yükselen sorular size istediğiniz sonuçları sağlayacaktır....
Daha ileri düzeyde bilgi ve beceri için bu konuda yazılan kitapları ve yapılan atölye çalışmalarını öneririm...
Sevgiler MERT.