Lütfen Yardım Edin! - Yeni bir başlangıç :) HEDEF: “Kendimin ve karşı tarafın – (samimi, güleryüzlü, maddi ve manevi paylaşımlara açık, dürüst, iyi günde kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta yanımda olacak biri ) - bütünlüğüne saygı duyarak kendimi rahatça ifade edeceğim ve güvende hissedeceğim ilişkiler oluşturmak istiyorum.”
Bu hedef cümlesini okuduğunuzda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Hedefinizin gerçekten bu olduğundan ve aşağıdaki niteliklere sahip dostluk, arkadaşlık ilişkileri kurmak istediğinizden emin olarak ilerlemek bu aşamada önemlidir... — Bunlar benim bir arkadaşlıkta olmasını istediğim davranış ve nitelikler bütünü 1- her iki tarafta samimi ve dürüst olmalı 2- güleryüzlü ve neşeli olunmalı, 3- iyiyi ve güzellikleri paylaşmak ama acıyı, üzüntüyü ve zorluklarıda paylaşabilmek 4- birbirlerinin kişiliklerine ve fikirlerine saygı duymak, eleştirmemek 5- karşı tarafı olduğu gibi kabul edip onu değiştirmeye çalışmamak 6- her iki tarafında içinden geçenleri rahatça söyleyebilmesi 7- karşılılıklı güven duygusunun gelişmiş olması 8- karşındakini üzmeden isteklerini ona rahatça anlatabilmek 9- kimse diğerinin arkasından konuşmamalı derdi neyse gidip ona anlatmalı, dedikodu yapılmamalı 10- arada görünmeyen bir mesafe olmalı, ilişki vıcık vıcık olup laçkalaştırılmamalı, herkes birbirine saygı duymalı 11- bir sıkıntın olduğunda gidip içindekileri rahatça dökebilmek,sadece ikinizin arasında kalıcağını bilmek
Geçmişe ait ve o anın duygularıyla hata olarak kabul edilen durum ve davranışlardan gereken dersi almamızın anlamı; onları tekrar etmemeye çaba göstermek ve yerine koymayı seçtiğimiz değerleri ve davranış modellerini uygulamak demektir.
Bu amaçla ilişkilerimizde önceden yaşadığımız tecrübeler üzerinde düşünmek ve yeni arkadaşlıklar dostluklar için ya da mevcut arkadaşlıkların kalitesini istediğimiz seviyeye çekmek için kendimize yeni bir bakış açısı ve davranış şekli geliştirmemiz gerekecektir.
Yukarıda sıralanan nitelik ve davranış modellerini hayatımıza katmanın yolları üzerinde düşünmeye başlamalıyız....
Dürüstlük adına beklentilerimi hangi aşamada ve nasıl diğerlerine açıklamalı ve hissettirmeliyim?
Samimiyet ve laubalilik arasındaki çizgi aşılmaya çalışıldığında tepkim nasıl olmalı?
Hayatın getirdiği herşeyi - iyi güzel acı tatlı - paylaşan insanlar bence nelere hazır olmalı ve nelere dikkat ve özen göstermeli?
İnsanları olduğu gibi kabul etmem ne demek,
bunun için nelere dikkat göstermeliyim ve bu konudaki sınırlarım neler olmalı ki kullanılmış hissetmeyeyim?
Karşılıklı güven duygusu oluşturmak ve korumak için aşamalar neler olmalı, nerede ve ne zaman tam olarak güvenebilirim,
aksi olduğunda üzülmemem için nelere dikkat etmeliyim?
İçimden geçenleri rahatça söylerken nasıl bir yol izlemeliyim,
nasıl bir giriş yapmalı, karşımdakinin ve benim hangi özelliklerimi- fevrilik, eleştiri kaldıramama, o anki duygusal durum v.b. - dikkate almalıyım?
Kişilerin benim arkamdan konuşmasını tam olarak kontrol altında tutabilirmiyim?
Bendeki hangi özellik ve nitelikler yada alışkanlıklar insanların içinden geçenleri direk bana değilde başkalarına anlatmalarına neden olabilir/oluyor?
Dostluk ve arkadaşlık yada ikili ilişkilerimde korumak istediğim mesafeleri tespit etmeme yardımcı olacak ne gibi kurallar ve uygulamalar geliştirebilirim?
Başkalarının bana saygı duymasını sağlamak amacıyla kendime olan saygımı hangi eylem ve tutumlarıma daha çok yansıtmalı ve neler yapmalıyım?
İnsanların sırlarımı tutup tutamayacağını anlayabilmek için ne aşamada ne gibi sırları paylaşarak devam etmeliyim?
Bu nitelikler ve davranış beklentileri kişiden kişiye farklılık gösterecektir doğal olarak, burada yazdığımız soru örneklerinde gece mavisi arkadaşımızın listesini kullandık. Herkez kendine bir liste yaparak bu soruları onlara uyarlayabilir....
Bu sorular ve cevapları üzerinde düşünerek kendimizi yeniden yapılandırabilir ve bizi memnun hissettirecek arkadaşlık, dostluk ve ikili ilişkiler için yol açabiliriz...
Burada önemli olan bir diğer şeyde hayatımızın diğer alanları hakkındaki memnuniyet derecemizdir. Şöyleki; eğer hayatımızda bir çok diğer şey ile sorun yaşıyor ve yoğun olarak enerjimizi bir şeyleri onarmaya veriyorsak bunun - sağlam temeller üzerine kurulamamış - ilişkilerimiz üzerinde olumsuz etkisi olması kaçınılmazdır.....
Hayatımızın denge içinde sürebilmesi için tüm diğer alanlara verdiğimiz enerjinin bir kısmını bu alanada verebilmeliyiz...
Ya da bazı sıkıcı durumlarla başa çıkarken yanımızda olabilecek kişilerden oluşan bir arkadaş ve dost çevresi oluşturmak için özen göstermeliyiz....
Ve gece mavisi için son sorular;
Şu anda hayatında olmaya devam etmesini istediğin kimler var?
Bu kişilerin hayatları hakkında neler biliyorsun ve onlarla ne kadar ilgilisin?
Hangi sıklıkta bu kişileri aramak nasıl olduklarını ve neler yaptıklarını sormak istersin?
Bu kişileri arayıp sorma alışkanlığını kazanmak için nasıl yollar- not almak, belli zamanlar için görüşme planı yapacak ajanda tutmak v.b.- geliştirebilirsin?
Yaşamındaki her şey ne kadar karmaşık ve zor görünürse görünsün yapmak istediğin şey nedir?
Sana yaklaşmak isteyen kişileri kendinden uzak tutma alışkanlığın varmı, ve bu destek vermek isteyen kişilerle nasıl bir başlangıç yapmak istersin?
Harekete geçmek için ne bekliyorsun?
Bu soruları burada cevaplaman gerekmiyor, fakat konu hakkındaki duyguların, düşüncelerin, içinde bulunduğun yeni durumları ve soruları cevaplayıp üzerinde düşündükçe elde ettiğin sonuçları ve yeni bakış açılarını bizlerle paylaşmanı bekliyoruz...
Sevgilerimle MERT ÖLÇER. |