Hay Allah yine silinmiş mesajlar...
neyse herşeyde bir hayır vardır..demekki olması gereken böyleymiş..
belki de evren bizi günlüklerimize olumsuz şeyler yazmamak konusunda uyarmak istemiştir
Biz sosyal fobili insanların bugün böyle oluşunun kaynağının ailenin yanlış tutumlarından kaynaklandığını söylemiştim...başkalarında aramadan kendi kendine özgüven sahibi olmayı başaramamış (ve daha doğrusu evrenin bu kanununun böyle işlediğinden bile haberi olmayan) aileler çocuklarını da kendi korkularının sınırları içinde yetiştirdiklerinde bu çocukların da tam özgüveni olmayan ve sosyal fobisi olan bireylere dönüşmeleri kaçınılmaz bir sonuç...aslında bizim böyle olmamız onların da suçu değil..çünkü kendilerinin dünyaya bakış açıları da bizim şu anki fobik halimizden farklı değil...dikkat ederseniz böyle aileler dış dünyaya ve çevreye de düşmancasına duygular besliyorlar ve dış dünyanın, ondan korunmak zorunda olduğumuz bir öğe olduğunu düşünüyorlar....yani hayat güzel, insanlar iyi falan gibi pozitif düşünceye sahip olsalar bugün biz sosyal fobiyi yaşamıyor olurduk...onlar da sosyal fobi yaşıyorlar ama bunun farkında bile değiller..
ama biz şanslıyız ki özgüven duygusunu başkalarında arayarak ömrümüzü tüketmenin yersiz olduğunun farkına vardık ve şu an bu sitede olmamız da bunu gösteriyor zaten....özgüveni kendi kendimize sağlayacağımızı bilmek bizi bu siteye kadar sürüklemiştir...ve bunu telkinlerle, kitaplarla ve diğer yöntemlerle destekleyip tamamlayacağız ve sosyal fobiyi aşacağız inşallah....onlar aşamadı diye bizim de aynı zincirin halkası olmaya devam etmemiz gerekmiyor...
özgüven başkalarından sağlanan birşey olsaydı dünyada 40-50 belki de 60 veya daha fazla yıldır yaşayan anne ve babamızın o seneler içinde karşılarına çıkan o yüzlerce binlerce farklı insandan bunu çoktan sağlamış olmaları gerekmez miydi ? demekki işin aslı böyle değil...
neyse...gittiğim psikiyatristin beni tedavi anlayışı..korktuğum ve istemediğim şeylerin ve durumların üzerine gitmek şeklindeydi...ve ben nedense bu tarz bir yaklaşımı hiç doğru bulmuyorum...çünkü üzerine gidilen şeyden kötü sonuç alınırsa veya istenen derecede sonuç alınmazsa bu o kişiyi daha fazla üzülmesi için geçmişine kötü bir tecrübenin daha katılcak olmasından başka birşey değildir.. ha peki hiç mi iyi sonuçlanmaz bu girişimler..tabi sonuçlanır ama o haldeki o psikolojideki bir insanın olumlu sonuç alma olasılığı baya düşük..
o yüzden hep çevremde bana "çık, dolaş arkadaş edin, bi kursa yazıl, selam vermeyene sen ver, sen giriş " diyen insanlara hep kıl olmuşumdur...bunlar bizim gibi sosyal fobisi olan kişiler için yemek yemek su içmek kadar kolay gözüken şeyler değil...bu kadar kolay olacağını düşünen insanlar zaten böyle fobisi olmayan kişiler...o yüzden bizi anlamıyorlar ve afedersiniz sanki biz mağarada yaşıyormuşuz gibi dağdan inmişiz dünya yüzü görmemişiz gibi...hiçbirşeye aklımız ermiyo gibi şunları diyebiliyorlar...
ayrıca bu tarz tavsiyeler sosyal fobisi olan kişilerin kendini daha kötü hissetmelerine yolaçıyor ve bunları söyleyen kişilere "kendi eksiklerini hatırlatan kişi" olarak baktıkları için yoktan o tavsiye veren hatta zorlayan kişilere düşmanlık bile besleyebiliyoruz..çünkü canımızı sıkıyorlar..
bu gibi eylemler bizim için o kadar kolay olsaydı zaten bugüne kadar yapardık...hiç aklımıza bunları yapmak gelmiyor mu sanki ? belki daha önce yaptık ve tatsız sonuçla karşılaşınca vazgeçtik nereden bilecekler ki ?
önce özgüvenin kendi içimizden sağlanabileceğini..bunun için başkalarına veya bir ortama gerek olmadığını öğretip...sonrada bunun nasıl olacağının yollarını öğretseler...aslında "üstüne gitmek" denen olaya da gerek kalmayacak...ve kişi güveni içinde hissettiği zaman kendi isteğiyle ve güvenle ortamlara katılacak ve aldığı sonuçlar da tatmin edici olacaktır...
bence böyle yani...."üstüne gitmek" demek bizim için bir savaşa bir sınava gitmekle eşanlamlı...bunun bilinmesi gerekiyor...