Cevap: Motive Edici Sözler Hak şerleri hayreyler, Zannetme ki gayreyler. Arif anı seyreyler, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Sen hakka tevekkül kıl, Tefviz et rahatı bul. Sabreyle ve râzı ol, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Kalbin ana berk eyle, Tedbirini terk eyle. Takdirini derk eyle, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Hallâk-ı Rahîm oldur, Rezzâk-ı Kerim oldur. Fa’al-i Hakim oldur, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Bir işi murâd etme, Olduysa inâd etme. Hak’tandır o reddetme, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Hep işleri faiktir, Birbirine layıktır. Neylerse muvafıktır, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Sen adli zulüm sanma, Teslim ol oda yanma. Sabret sakın usanma, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Deme niçin şu şöyle, Yerindedir o öyle. Bak sonunda sabreyle, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Hiç kimseye hor bakma, İncitme gönül yıkma. Sen nefsine yan çıkma, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Her dilde O’nun adı, Her canda O’nun yâdı. Her kuladır imdâdı, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Nâçar kalacak yerde, Nagâh açar ol perde. Dermân olur her derde, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Her kuluna her anda, Geh kahr ü geh ihsanda. Her anda O bir şanda, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Az ye az uyu az iç, Ten mezbelesinden geç. Dil gülşenine gel göç, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Her söyleneni dinle, Ol söyleneni anla. Hoş eyle kabul canla, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Vallahi güzel etmiş, Billahi güzel etmiş. Tallahi güzel etmiş, Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler... Erzurumlu İbrahim Hakkı
__________________ " Ok gibi doğru oldum beni attılar, yay gibi eğik oldum elde tuttular " Mevlana |