Alıntı:
cliviaf Nickli Üyeden Alıntı
enteresan. bunu biraz daha açabilir misin rica etsem? |
Birinci boyutta, kendimizden işe başlıyoruz.Yani özeleştiri ve eleştirilmeye tahammül edebilme sabrımızı güçlendirebilme.
Eleştirilmeyi kim ister?
«
: 05 Kasım 2009, 16:25:08 »
Kendini eleştir ve başkalarına acımasızca eleştirmelerini sağla
Eleştirilerini (şu huyunu beğenmiyorum)yazarak sana versinler.
Sözlü eleştiriden daha çok , insanlar yüzlerine söyleyemediklerini yazarak kolay ifade ederler.
Kimlerin eleştireceğine gelince en az birer kişi ailenden, işyeri yada okulundan,komşularından arkadaşlarından.
Dikkat edin eleştiri acımasız sert olsun.Övgü değil bunun adı eksik yanlışlarınız nelerse onları yazacaklar.
Kötü yada faydasız alışkanlıkları bir anda bırakamazsın azalt ve kendini eleştirel notlar al.
Ör: Bilgisayar oyununu oynarken zamanı kontrol edemiyorum,piramitgence başlamama rağmen kontrol edemimiyorum kendimi.Bırakma zamanı ölç azalt birkaç ay sonra zaman miktarlarının azalıp azalmadığını tespit et.
Kendini eleştirmekteki amaç kişinin hatalarını itiraf etmesi ve farkında olabilmesini sağlamaktır. Başkalarının yerine kendini koyacaktır (empati).sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma.felsefesini kavrayabilmesini sağlayacaktır.
Onu ileri yaşlarda işlediği bir suçun yada sorumsuzluğun ailesine de ne gibi tesirleri olabileceği duygusunu yaşatacaktır.
Kendini nasıl eleştireceksin.
Buzdolabına veya ailenin görebilmesi için salona vb bir yere mektup kağıdına yazdığın öz eleştirilerini asacaksın. Öğrenci soruyor ,öğretmenim bu eleştirileri yazalım ama ne olur,misafirlerin göremeyeceği bir yere asalım.işte amacıma o an ulaştığımı hissettim. Utanma duygusunu yaşamasıydı. Bu nedenle öğrencinin isteğinin doğru olmadığını amacımız,artık bundan böyle utanacağınız başkalarından saklamak zorunda kalacağınız davranışları yapmamanızdır.
” Örneğin sen dersini yapmadan okula giden bir tembelsin.”
”annenin kalbini ........ den dolayı kırabilen kötü bir evlatsın.”
“arkadaşının eşyasını alıp geri vermeyen sorumsuz birisin.”
Sizler bunlardan daha da sertini yapacaksınız kendinize ( not: uygulamamız alışılmadık bir tarzdır sizleri alaya alanlar olsa da gülün geçin çünkü sonraları onlarda başkalarına sizlerin yaptıklarınızı tavsiye edecekler.)
ikinci boyutta da Örtneğin dayak yemeyi bile göze alarak çocuğun Babasına baba bu güne kada rsustum ama sigarandan nefret ediyorum. Bizim sağlığımızı bozuyorsun, kendini de hasta edeceksin. Biz sen olmadan yaşamak istemiyoruz" benzeri bir takımkişilere göre değişebilecek eleştiri egzersizleridir.