Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-03-2010, 09:29 AM   #24 (permalink)
Merto
Site Yaşam Koçu
Mert Ölçer

Merto - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 1,067
471 Mesajinıza toplam 3,964 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Merto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Yaşam koçluğu!

Sevgili doremifasolasi,
Öncelikle aramızda bir psikolojik danışmanın olması beni çok sevindirdi. Psikolojinin alanına giren durumlarda arkadaşlarımızı tespitlerinizle aydınlatacağınızı umuyorum.

Danışmanlık ve koçluk konularında ise asıl ortaya koymak istediğim düşünce; koçluğun her ne tür olursa olsun bir "danışmanlık" hizmeti olarak algılanmasının "koçluğun çalışma alanı açısından" yanlış olacağıdır.

Danışmanlık sürecinde konu hakkında uzman birine gidip fikir alış verişi, tavsiye alınması, tespitler yapıp olası işleyen çözümleri önermesi, uzmanlığı dahilinde alternatifler önermesi, işi üzerine alıp sorunları çözmesi v.b durumlar söz konusudur.

Ancak koçlukta bunların hiç biri yoktur. Koç kişinin yaşam kalitesinden memnuniyetini yine kişinin açısından değerlendirmesine,sorunlarını artık çözülebilecek problemler olarak algılamasına, yaşamında başarmak istediklerini kendi yolundan ve kendine ait niteliklerini en üst performansta kullanarak başarmasına, kendinin ve potansiyelinin farkına varmasına, istek ve niyetlerinin onu ne derece tatmin edeceğini görüp alternatif yolları kendiliğinden üretmesine ve bunun gibi burada sayamayacağım kadar çok konuda destek veren ve kişiye içinde çalışacağı bir alan yaratan kişidir.

Yanısıra sizin ilginize dair bilgi paylaşımı açısından; Psikolojik danışmanlık ile koçluğun arasındaki bir diğer fark ise, koçluk geçmiş başarılar haricinde "geçmişle " ilgilenmez, koçluğun çalışma alanı bugün neredeyim? den ... tarihte nerede olacağım? yada nerede olmak istiyorum? a giden yoldur. Bu yolu almak için gerekli olan her şey zaten "şimdi" de kişide mevcuttur.

Ayrıca koçluk geçmiş anlamında "neden?" sorusu ile de ilgilenmez, bunun nedeni nedir? sorusu soruna odaklı ve akademik psikolojik uzmanlık gerektiren bir sorudur. Koç bu soruyla geçmişi deştiğinde o kişide oluşacak olası sıkıntıları psikolojik danışman yada klinik psikolog - bile zor düzeltir.

Zaten koçluk bir şeyleri düzeltme üzerine değildir, koçluk bakış açısı herkezin mükemmel olduğunu bilir. Düzeltilecek bir şey yoktur, kullanılmayan nitelikler yada eylemsizlik v.b. vardır..

Koçluk eğitimi hakkında kısaca bir şeyler paylaşayım, bu konunun başlarında bu bilgiler yine var aslında. Koçluk eğitimi ortalama 3 yada 4 aya dağılmış 100 saatlik bir eğitimdir. Ortalama maliyeti ise; 2500 - 6000 ytl arasında değişir. Farklı ekoller ve farklı kurumlara ait eğitim kurumları ve uluslararası programlar vardır. Daha detaylı bilgi ihtiyacınız olursa yada sormak istediğiniz her türlü şey için bana e-posta yada telefonla ulaşırsanız yardımcı olmaktan ve sohbet etmekten keyif duyarım.
Sevgiler MERT.

http://www.mertolcer.com/
http://www.facebook.com/yasamkocum
http://www.facebook.com/vizyongelistirme
Merto isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla