Cevap: ALTINI ISLATMA Ben çocuğun altını ıslatmasının psikolojik olduğunu ve sevgi eksikliği duymasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bende küçükken 9 yaşıma kadar altımı ıslatmıştım. Halbuki annem daha benim hatırlamadığım zamanlarda (1-3 yaşları arası) tuvaletim geldiğinde tuvalet kapısı önüne gitmeye başladığımı anlatır. Anneme göre bunu gören babaannemin bana nazar değdirmesinden kaynaklanıyordu altımı ıslatmaya başlamam:) Tabiiki doktora götürmedi beni bu yüzden. Sorunun kardeşim doğduktan sonra başladığını sanıyorum, yarı kıskançlık, ilgi çekme ve sevgi isteme. Zaten kardeşim doğmadan önce de annem ablamı büyütürken sürekli kucağında taşımaktan duyduğu zahmetten dolayı beni başkaları sevmek için kucaklarına aldığında uyardığını anlatır. 'Aman kucağa alışmasın sonra hiçbir iş yapamam...'
Annemin yatmadan önce beni azarlayarak okuldaki öğretmenime bunu söyleyeceğini dahası arkadaşlarımında öğreneceğini söyleyerek beni korkutmaya çalışması ya da bu alışkanlıktan vazgeçirmeye çalışması da işe yaramamıştı. Ama çok korktuğumu ve üzüldüğümü hatırlıyorum. Nasıl son bulduğunu gelince: okulu seven bir öğrenci olarak başarılarım artmaya başladı o dönem. Belki korkudan. Sevilme duygusu yerini takdir edilmeyi vekil olarak yerleştirdi. Öğretmenim tarafından takdir ediliyordum, annemin de başarımdan dolayı koltukları kabarıyordu.
Sonuç olarak bir uzmandan yardım alınarak (yalnızca fiziksel olarak değil) ve anne babaların davranış ve yaklaşımı sergileyerek, sevgiyi kısıtlamadan çocuklarına göstermelerinin sorunu çözeceğini düşünüyorum.
Bu konuya yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın... |