Ynt: NEDEN İNGİLİZCE KONUŞAMIYORUZ? NASIL İNGİLİZCE KONUŞABİLİRİZ? herkese merhaba,
uzun zamandir siteye giremiyordum. yeni arkadaslar icin bi ozet verirsek, bi zamanlar sitede oldukca aktiftim. sonra hayatim degisti. hedeflerim vardi ve bu hedeflerden biri de ingilizce konusabilmekti. ayni bu yazida yazilanlar gibiydim. kagit ustunde iyi ama konusmada basarisiz. ingilizce icin bu siteden mp3 de aldim. surekli dinledim. sonra yavas yavas degisim basladi. isimde mutsuzdum tazminatimi lacak sekilde ayrilmak istiyordum. biraz uzun surdu ama gerceklesti. aldigim tazminati bu amacta degerlendirip ingiltereye geldim. 3 aydir burdayim. 3 ay sonra geri donecegim. yazida yazildigi gibi, konusulan ortamda bulunmak cok onemli. eskiden hata yapmamak gulunc duruma dusmemek ya da cok iddiali bir sekilde ingilizce biliyorm deyip sonra apisip kalmamak icin, kacardim ortamalardan. butaya geldikten sonra ise hersey degisti. turkiyede insan kaynaklari alaninda iyi bir kariyere sahiptim burada kucuk bir otelde garsonluk yapiyorum. bol bol konusma firsatim oluyor. ilk baslarda hata yapacagim, anlamayacagim diye cok tutuktup, simdi hicbir tereddutum kalmadi. elbetteki mukemmel konusmuyorum, sihirli bir degnek yok elimde ama hergun daha iyi oluyorum. rahatca sohbet baslatiyorum, derdimi anlatiyorum, yuz yuze gorusmenin otesinde bir yerlere telefon edip telefonda bile konusabiliyorum. baslarda tv seyretmek zordu anlamak icin konsantre olmam gerekiyordu ama simdi baska bir sey yaparken bile tv takip edebiliyorum. surekli bu ortamda bulununca gercekten dusunmeden dogal bir refleks olarak konusmaya basliyorsunuz. gunaydin demenin yerini goodmorning aliyor otomatik olarak. ilk baslarda birsey saymam gerekirken turkce sayarken, bi bakmisim ingilizce saymaya baslamisim. boyle ufak ufak ufak basliyor degisim. hic unutmuyorum sevdigim bir diziyi internetten izliyordum alt yazili. bir bolumde alt yazi olmadigini dizinin ortasina kadar fark etmedim. sonra oturup dusundum. demekki gecen bir iki haftada seyrederkende aslinda altyaziya bakmiyordum belkide. ekranda olmadiginin farkedilmemesi imkansiz gibi gorunen yazilarin yoklugunu fark etmemeye baska bir aciklama bulamiyorum. birileri size bisey soyledikce siz de o kelimeleri kaliplari nasil kullanmaniz gerektigini ogreniyor cok gecmeden bi bakmissiniz benzer bi cumle kurmaniz gerektiginde o kalibi kullaniyorsunuz. yasayarak ogrenmek hele de saglam bi temeliniz varken cok hizli oluyor burada. bazen kendimi 3 yasindaki oglum gibi hissediyorum ( evet herseyi geride birakip atildim bu maceraya ) bana soylenenleri anliyorum ama kendimi bir yetiskin kadar iyi ifade edemiyorum ancak ingilizce konusuyorum. ustelikde dusunmeden otomatik olarak konusuyorum.
gelmeden once de dvd olayini yapmistim. 3 ytl ye satilan bircok dvd alip bol bol dinleme alistirmasi yapmistim. ayni filmi orjinal dilinde alt yazili ve sonra alt yazisiz defalarca seyredip durdurup geri alip ayni cumleyi anlayana kadar tekrarlama, ayni sekilde ve hizda soyleyebilme egzersizleri yapmistim. yurt disina cikmadan kendi kendinize boyle bir ortam yaratmanin pek zevkli ve kolay olmasa da faydali oldugunu soyleyebilirim. yabanci muzik seviyorsaniz o sarkilari kuru kuru dinlemk yerine once internetten sozunu bulun. karoeke yapar gibi siz de sarkici ile birlikte sozleri okuyarak soylemeye calisin. sadece dinlerken anlamadiginiz bircok kelimeyi rahatc aanladiginizi ve sarkiyi daha sonra sozlerine bakmadan soyleyebildiginizi goreceksiniz. tum bu alistirmalar dili kullanmaya alismaniz icin faydali olacak goreceksiniz.
son olarak hicbirsey icin gec degil. kendinize mazeretler uretmeyin. 33 yasindayim. evliyim, cocugum ve ilerletmek istedigim bir kariyerim var. kariyer icin ingilizce konusunu asmam gerekiyordu. herseyi birakip buraya geldim. hic alisik olmadigim bir isi yaparak ve ailemi ozleyerek katlaniyorum. cok pahali bisey degil yurtdisina cikmak. danisman firmaya verecek parayi bulun ya da kredi alin cikin yurtdisina. sonra burada calisarak o parayi geri kazaniyorsunuz merak etmeyin. eve de para gonderirsiniz kredinizi de odersiniz. 1500 u okula kalani vize masrafi ucak bileti, yeme icme konaklama olmak uzere yaklasik 3000 sterlin masraf yaptim simdiye kadar. work experience denilen bir is deneyimi programi ile geldim buraya. 3 hafta londrada okula gittim sonra calismaya basladim. 2 ayda 1600 pound kazandim. kalan 3 ayda da daha fazlasini kazanacagim. ulkeme geri dondugumde cebimden tek kurus cikmamis gibi olacak. ama dil sorununu asmis olacagim. bu yuzden eger firsat yaratabiliyorsaniz durmayin harekete gecin derim. ancak burada yasamanin cok kolay oldugunu da sanmayin. sokaktaki insanina lafim yok, selami sabahi, guleryuzu bol gorunuyorlar ama iiclerini bilemezsin. isverenden yana ise belkide ben biraz sanssizdim. kavgam cok oldu ilk baslarda. herseyin en iyisini bildiklerini saniyorlar, kendilerini ustun goruyorlar. oysaki senden dah aiyi olduklari tek nokta bu dili ana dililleri olarak konusmalari. aptal degilizki sadece kendimizi iyi ifade edemiyoruz bu dilde ya d abazen yanlis anliyoruz denileni. neyseki zamanla dile hakimiyet arttikca kim oldugunu gosterebiliyorsun onlara..
coskun.
__________________ COŞKUN'uz eksik olmasın. |