20-07-2008, 01:28 AM
|
#4 (permalink)
|
Teğmen
Tesekkür: 0
14 Mesajinıza toplam 48 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Ben Kimim? Ömrüm kısa, müziğim engin ve adım oldukça uzundur. İlk iki ismim doğduğum gün 27 ocak 1756’ya denk düşen bir azizin adı. Önadlarımdan ilki annemin sağlık ve sosyal işler komiseri olan babasına yani dedeme ait. Theophilus adım ise tüccar ve belediye meclisi üyesi vaftiz babam tarafından konmuştur. Ama daha sonra bu theophilus değiştirilecektir.
Adından en çok söz edilen, üstüne en çok yazı yazılan, yaşamı sinema ve tiyatronun kaynağı olan tek besteciyim. Babam Leopold, besteci ve kemancı, örnek bir Rönesans müzikçisidir. Annem Anna Mari Pertl, iyi koşullarda yetişmiş bir burjuva kızıdır.
Üç yaşında klavsen çalmayı öğrendim. Beş yaşında ilk menuet’imi besteledim. Sekiz yaşında Paris’te ilk yapıtlarım yayınlandı. Dokuz yaşında senfoni sahibi oldum. Ablam Maria Anna ile konserler verdim. On iki yaşında ilk operam olan “La Finta Semplice”yi Viyana için besteledim. On üç yaşında ilk operam Salzburg’da oynandı. On beş yaşında Aloysia Webwe’e aşık oldum ama bir yıl sonra babamın kalbini kırmak pahasına Aloysia’nın kız kardeşi Constanze ile evlendim. Oldukça iyi bir gözlemciyim. Friedrich Handel’den sonra bağımsız ilk besteciyim. Ölesiye çalışmama, bütün başarılarıma rağmen hiçbir zaman ekonomik durumum düzlüğe çıkmadı. Borçlarımı Mason biraderlerimin sevgileri de ödeyememiştir. Bana, bir delikanlı kadar genç, bir yaşlı kadar bilge derlerdi. Bir başka özelliğim ise, her müzik biçimi için örnekler vermem ve her biçimi kusursuzluğa ulaştırmamdır. Müziğimde doğanın sesinden çok, insan doğasının sesini yansıtmışımdır. Kısacık yaşamımda 600 den fazla eserim olmuştur. Tarih 5 aralık 1791’i gösterirken hayat defterinden kaydım silinmiştir. Bir söylentiye göre zehirlenerek öldürülmüşüm. Bir başkasına göre de böbreklerimdeki rahatsızlık yüzünden ölümün acı suyu dudaklarımda donmuştur.
Cenazemde fırtına ve yağmurdan başka hiç kimse olmamıştır. Birkaç mezarcı tarafından Viyana dışındaki yoksullar mezarlığı St. Marx’a entrikalardan uzak saf yüreğim ve çıkarlarını korumayı bilmeyen çocuksuluğum ile birlikte gömüldüm…
BEN KİMİM?...
Cevap:Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus (Amadeus) MOZART
__________________ |
| |