Konu: Ben Kimim?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-07-2008, 01:32 AM   #5 (permalink)
zeitgeist
Teğmen

Tesekkür: 0
14 Mesajinıza toplam 48 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
zeitgeist is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Ben Kimim?

Dünyanın “keman” burcuna girdiği 1678 yılında meleklerin şarkılarıyla inlediği Venedik’te açtım gözlerimi hayata. Babamın gondolculuk yaparak bizi geçindirdiği pek bilinmez ama, bütün tarih kitapları, onun çok iyi bir kemancı olduğunu anlatır hep… Bu yüzden okuma yazma öğrenmeden, babamdan sıkı bir keman dersi aldım. Saçlarım kızıla çalardı ve hep solgun bir yüzüm vardı. Sağlıksız bir çocukluk geçirdim… Babamdan aldığım keman derslerinin yanında, çağımın müzikçilerinden Legrenzi’den de öğrendiklerimi ekledim bilgilerime. Daha sonra Barok çağın caddelerine müziğin temel taşlarını döşemeye başladım… Sağlıksız geçen çocukluğumdan dolayı ailem benim “papaz” olmamı isterdi. Ve saçlarımın kızıl renginden dolayı da, müzik defterlerine lakabım “kızıl papaz” olarak geçti… 25 yaşında papaz oldum. 1740 yılına kadar yani hayatımın 37 yılını Venedik’teki “ospedale della pieta” müzik seminerinde keman öğretmeni olarak geçirdim. Bu ikinci mesleğim olan papazlığa da çok uygun oldu. Çünkü adı geçen müzik okulu yetim ve evlilik dışı doğan çocukları korumak amacıyla kurulan dinsel bir yuvaydı. Ayrıca bu yuvada her türlü müzik ve çalgıyı denemeye elverişli bütün ses ve çalgı unsurları elimin altındaydı. 1713 ile 1739 yılları arasında yani 20 yılda tam 45 tane opera besteledim. 554 tane çalgı yapıtı, 75 tane sonat, 23 tane senfoni, 454 konçerto ve 40 tane kutsal müzik yapıtı yarattım… O dönemde Venedik sahnelerinde en çok operası seslenen besteciyim… Ölümümden bir yıl önce sevgilim Anna Giraud uğruna ülkemi terk edecek kadar aşka pervaneyim…Geçimsiz karakterim yüzünden sevgilim beni terk edince, Viyana defterini ömür boyu kapattım. Ardımdan yas tutulmadı ve çağdaşlarımın küçümsediği müziğim, ölümümden yüz yıl sonra unutulmuşluğun dehlizinden J.S. Bach’ın araştırmalarıyla size kadar ulaşmıştır…

Bilin bakalım BEN KİMİM?...

Cevap:Antonio VIVALDI