20-07-2008, 01:38 AM
|
#7 (permalink)
|
Teğmen
Tesekkür: 0
14 Mesajinıza toplam 48 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Ben Kimim? 07 Mayıs 1840 tarihinde, Ural Dağları’nın kucağındaki Votkinsk kentinde dünyaya merhaba dedim. Votkinsk bir maden kentidir ve babamda devlet madenlerinde işletme sorumlusuydu. Nevrotik eğilimli yaşamımın 8 yılı bu kentte yarı Fransız olan annemin söylediği halk ezgileriyle opera aryalarının, özellikle de Mozart’ın “Don Juan”ını dinleyerek geçirdim. Beklide bu yüzden yaşamım boyunca kendime en yakın bulduğum besteci Mozart olacaktır.
1845’de yani 5 yaşında piyano derslerine başladım. Yine aynı yıllarda dadım Fanny’nin yönlendirmesiyle Fransız edebiyatını tanıdım. 14 yaşında ilk şarkımı besteledim. Ama ardından silik kişilikli babam devlet memurluğundan istifa etti ve ailem zorunlu bir göçebelik dönemine girdi. 4 yıl sonra, yani 1848’de St.Petersburg’da konakladık.
1850’den başlayarak 9 yıl hukuk fakültesine devam ettim. Mezun olur olmazda Adalet Bakanlığı’nda yüksek düzeyde bir memurluğa atandım. Bu arada Lomakin’in korosunda şef yardımcılığı yaptım. 1854 yılında tutkuyla bağlı olduğum annem koleradan ölünce bestecilik arzuları yeniden filiz verdi yüreğimde. Rus Müzik Kurumu’nun derslerine katıldım. 1862’de de Adalet Bakanlığı’ndaki işimden ayrılarak yeni kurulan St.Petersburg Konservatuarı’na kaydımı yaptırdım. 1865’de Konservatuardan mezun olurken yazdığım Kantat gümüş madalya ile ödüllendirildi. 1 yıl sonra Nikolai Rubinstain’in daveti üzerine Moskova Konservatuarı’nda armoni öğretmenliğine başladım ve bu kurumda geçirdiğim 11 yıl içinde bir çok başyapıtımı imzaladım. 1877’de öğrencim Antonina Milyukova ile evlendim. Ama bu birliktelik, ancak 9 hafta sürdü.
Eşcinsel eğilimim beni çevremden uzaklaştıracak azgınlığın sularındadır. Bu yüzden karımdan ayrılmasam bile bu evliliğe dayanamayacak ve rın eşiğinde noktalamak istiyordum yaşamımı. Ama yinede 1878 Mayıs’ında hem Moskova’dan, hem karımdan ayrılmadan önce 3 başyapıt daha bestelemeyi başardım. Bedenim ve ruhum r krizlerinin rüzgarı ile savrulurken, Nadejda Von Meck adında bir kadınla tanıştım. Kendimden 10 yaş büyük genç yaşta dul kalmış, 11 çocuklu bu zengin kadın bana hayrandı ve gizliden gizliye de para yardımı yapmaktaydı. Birbirimizi hiç görmeden tam 13 yıl durmadan mektuplaştık. Doktorların önerisi üzerine karımdan ayrıldıktan sonra Rusya’yı terk ettim.
1878-1885 yılları arasında Batı Avrupa ile Rusya arasında mekik dokudum. Önce Cenevre’ye, sonra, İtalya’ya düştü yolum. 1888’de Almanya, Fransa ve İngiltere’de orkestralar yönettim. 1890’da koruyucum Von Meck ile ilişkim birden kesildi. Bu durumda derinden yaralanarak, ölümle dudak dudağa geldiğim anda bile “Meck” adını sayıkladım. Mektuplarını yanıtlamayan Von Meck’de 2 yıl sonra ölümün tuzlu şerbetiyle dudaklarını yıkadı. 1891’de yoğun bir Avrupa turnesinden sonra pusulamı A.B.D.’ye çevirdim.
Ve son yapıtım Altıncı Senfoni’nin ilk seslendirilişini yönettikten birkaç gün sonrada St.Petersburg’da koleradan öldüm.
Bir söylentiye göre, kolera salgını sırasında, hiç yapılmaması gerekeni yapmış, musluk suyunu kaynatmadan içmişim. Bir başka söylentinin farklı anlatımına göre ise, bir soylunun genç yeğeni ile ilişkiye girdiğim için ya zehirlenmiş, ya da yüreğimin pasını arsenikle temizlemiş; yani r etmişimdir.
BEN KİMİM???...
Cevap:Pyotr Ilich TCHAIKOVSKY
__________________ |
| |