Konu: Ben Kimim?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-07-2008, 01:41 AM   #8 (permalink)
zeitgeist
Teğmen

Tesekkür: 0
14 Mesajinıza toplam 48 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
zeitgeist is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Ben Kimim?

Rus Yahudisi göçmen bir ailenin oğlu olarak, 26 Eylül 1898’de New York Brooklyn’de dünyaya geldim. 6 yaşında “Jazz”ı tanıdım. 12 yaşında parmaklarım piyano tuşlarında gezinmekteydi. 1914 yılında müzik mesleğine atıldım. İşim, Jerome Remick yayın evinde piyanist olarak şarkı tanıtıcılığıydı. 1916’da yayımlanan ilk şarkım, “When You Want Em You Can’t Get Em”i besteledim. Bestem pek başarılı bulunmasa da Broadway’deki meslektaşlarımın dikkatini çekmeyi başardım. 1. Dünya Savaşı’nın sürdüğü yıllarda bütün mesaimi piyano, armoni ve orkestrasyon çalışmalarına ayırdım. Bir yandan da praova piyanisti olarak yaşamımı kazanmaktaydım. Savaşın son yıllarında bir çok bestem Broadway Müzikallerinde yer aldı. Bunlardan Al Jolson’un söylediği “Swance” adlı şarkım olağan üstü bir başarı kazandı. 1919’da ilk müzikalime imza attım: “La La Lucille”. 1922’de “Blue Monday” başlıklı kısa bir operaya imzamı attım. 1924’ kadar da “George White’s Scandals” için şarkılar besteledim. Bu arada zamanın ünlü orkestra şefi Paul Whitemann’ın dikkatini çekerek O’nun arzusu üzerine en beğenilen yapıtımı meydana getirdim.

1924 yılında bir başka başarımda “Lady Be Good”un sahnelenmesiydi. Bu müzikal, aynı zamanda şarkı sözü yazarı ağabeyim, Ira ile işbirliğinin temel taşlarını da attı. Çünkü ikili olarak, sonraki 10 yılda Broadway tarihinin en önemli şarkı yazarı çiftlerinden birini oluşturacaktık.

Benim bir özelliğimde şarkılarımın aynı zamanda film müziği olarak kullanılmasıdır. Hatta, ölümümden sonra 1945 yılında yaşamımdan kesitler sunan bir filmde yapıldı. 1935 yılında Dubose Heywart’ın “Porgey” adlı romanından uyarladığım “Porgey and Bess” başlıklı operam başyapıtım sayılabilir. Bu operanın librettosunun altında da yine ağabeyim Ira ile Dubose Heyward’ın imzaları bulunmaktadır.

Yaşama gözlerimi New York’da açmıştım, yine New York’da yolun yarısını henüz geçmişken 11 Temmuz 1937’de hayata gözlerimi kapadım.

BEN KİMİM???...

Cevap:Georg GERSHWIN