Ynt: Natalie Reid Kuantum Yaşam Mucizesi için 5 Adım İLK ADIM :SORUMLULUK ALIN
Bir şey için sorumluluk almamışsanız onu değiştirmeniz mümkün değildir.Öyleyse burada sorumluluk almanın ilk adım olduğunu ve diğer dört adımın temelini oluşturduğunu ifade edelim.Peki sorumluluk almak ne anlama geliyor?
Diyelim ki komşunuzun hurda mı hurda bir arabası var paslı farları,çizilmiş boyası ile tam bir döküntü.,üstelik komşunuz bu hurda yığınını güzelim bahçenizin çimenlerine park etmekte ısrar ediyor.Sorumluluğu üzerinize alıp komşunuzun bu eski arabasını hayrına boyatmayı düşünmediniz değil mi?Bu görüntüden nefret ettiğiniz halde araba size ait olmadığı için ona dokunmazsınız bile.Üstelik boyarsanız bu barbarlığa girer ve suç sayılır.
Evet araba sizin değil ,bu yüzden ondan kurtulamıyorsunuz ancak ev sizin eviniz ve yapabileceğiniz tek şey kendinize ait bir fundalık yaparak bu fundalıktan komşunuzun park yolunu tamamen görüş alanınızdan çıkartacak yemyeşil bir duvar oluşturmak olacaktır.
Oysa grçekten sorumluluk almak demek,komşunuzun arabasının çirkin olduğu kadar tehlike arzettiğini de farketmektir.Sorumlulık almak bu noktada birinin bu araba nedeniyle hayatını kaybetmesini engellemek olmalıdır.
Bahçesine fundalıktan çit çekenler :Bu sorunun sorumlusu ben değilim. ,Ben burada mağdurum , hemen parmağınızı bana doğrultmayın diyeceklerdir.Oysa mağduru oynamak size bir yarar sağlamaz.Durumunuza başka bir bakış açısından bakmaya karar vermelisiniz. Şu deyişe kulak verin :
Kurban yoktur gönüllüler vardır.
Çoğu kişi bir durum karşısında sorumluluk aldıkları takdirde sonuç olumsuz olursa suçlanacaklarını düşünürler.Sorumluluğun suçlanmak veya suçlanmamakla bir ilgisi yoktur aslında .Suçlamanın kişisel ilişkiler bazında hiç kimseye bir yararı dokunmadığı gibi suçlamak kişiyi sadece yanlışa iter.Suçlamak,cezalandırmak ve manipule etmeye yarayan bir araçtır sadece.Hukuk sistemi ve politik sistemler suçlamayı,telafi ve tazmin için bir araç olarak kullanırlar.Dolayısıyla kendini suçlamak,sorumluluk almak demek değildir.
Suçlamak başarısızlığı da beraberinde getirir.”Sorumluluk duyuyorsam suçluyum demetir,bu da beni başarısız biri yapar”Hata yapmak hiçbir canlının yok edemeyeceği insana özgü bir davranıştır.Bu türümüzün bir özelliğidir.Kendinizi başarısız olarak tanımlamak ve başarısızlıkla sonuçlanan herbir girişiminizde kendinizi azarlamak sorumlu davranmak demek değildir.
Öyleyse nedir sorumluk ? Sorumluluk almak ,bir durum karşısında sizin –sadece ama sadece kendinizin –sorumlu olduğunuzu kabul etmektir.
Sorumluluk sahiplenmeyle ilgilidir.Paslı jantları olan bu hurda araba size ait olsaydı onu istediğiniz renge boyayabilirdiniz.
__________________ Bugün, öfkelenme ve endişelenme.
Bugün,şükran dolu ol ve alçakgönüllü davran.
Bugün, işini özenle yap.
Bugün,var olan her şeye karşı nazik ve sevecen ol.
Sabah ve akşam ellerin dua pozisyonundayken yukarıdaki kelimeleri tekrar et ve Reikinin senin ruhuna ve bedenine şifa getirmesi için dua et.
-- Dr.Mikao Usui -- |