22-06-2010, 03:20 PM
|
#2 (permalink)
|
Administrators Zerynthia
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Türkiye Subliminal tehditi altında Merhabalar RenaC,
Okuduğunuz haber doğru bana göre. Küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz ve birçok firma karlarını artırmak için değişik yollara başvuruyorlar. Özellikle reklamlar oldukça önemli bir yer tutuyor hayatımızda.
Bende bu konuyu araştırmıştım. Özellikle Tv de izlediğimiz reklamlarda yer alıp almadığını merak etmiştim ve şu bilgiyi edinmiştim. Aynen kopyalıyorum:
Ülkemizde RTÜK bilinçaltı reklamı “Teknik cihazlar vasıtasıyla televizyon yayınlarında çok kısa süreli görüntüler kullanarak, izleyicilerin ancak bilinçaltıyla algılayabilecekleri ürün veya hizmetlerin tanıtılmasına ilişkin mesajlar içeren reklamlar” olarak tanımlamıştır. Yasalarımız tüketicinin korunması bakımından, gizli reklam ve bilinçaltı reklamı da yasaklamıştır.
3984 sayılı yasanın 20. maddesi, "Reklamların, program hizmetinin diğer unsurlarından açıkça ve kolaylıkla ayırdedilebilecek ve görsel ve işitsel bakımdan ayrılığı fark edecek biçimde düzenlenmesini, bilinçaltı ile algılanan reklamlara izin verilmemesini" hükme bağlamıştır.
Radyo ve Televizyon Kuruluşları Reklam Yayın İlkeleri ve Usulleri İle Reklam Gelirleri Üst Kurul Paylarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesine göre de, "Yayınlarda gizli reklam yapılamaz. Programlarda açıkça reklam olduğu belirtilmedikçe ürün veya hizmetler reklam amacını taşıyan şekilde sunulamaz. Çok kısa sürelerle imaj veren, elektronik aygıt veya başka bir araç kullanılarak veya yapılarının ne olduğu konusunu izleyenlerin fark edemeyecekleri veya bilemeyecekleri bir biçime sokarak, bilinçaltıyla algılanmasını sağlayan reklamların yayınlanması yasaktır."
Ben bu alıntıladığım bilgiler ışığında Türkiye'nin bu konuda büyük bir tehdit altında olduğuna inanmıyorum. Bazı mağazalarda bu tür telkinlerin kullanıldığına dair konuları da duymuştum önceden. Ama medya çok daha tehlikeli bence. Bunu kontrol edebilecek bir örgütlenme yok diye biliyorum. Reklamlar nasıl bir incelemeden geçiyor bilmiyorum ama abartılı geliyor bana bu konu.
Sevgilerimle. |
| |