Cevap: ben mesajları Ben mesajının çatısı nasıl kurulur? Hoş olmayan hislerimizi karşı tarafa iletmemizin asıl sebebi karşı tarafın davranışının sonucundan kaynaklanır. Yani davranışın sonucunun bizi engellemesidir. Çocuk eğer izinli olarak geç kalsaydı buna hazırlıklı olduğumuzdan bu davranışın sonucu bizi rahatsız etmeyecekti. Fakat haberimizin olmadığı bir ortamda böyle bir davranışın sonucu hem biz hemde sınıfı rahatsız etti. Çocuğa ben mesajında sonuç gösterilmelidir. Çatı buna göre kurulur. Ben mesajının üç kısmı vardır : a) bizi engelleyen davranışı açıklamalıyız, b) davranışın bizde uyandırdığı hissi anlatmalıyız, c) davranışın sonucunu anlatmalıyız. Yukardaki örneği bu formata uyduracak olursak; Davranışın açıklanması: Geç kaldığın zamanlar... Bizde uyandırdığı hisler: Benim ve sınıfın dikkati dağılıyor ve benim konsantrasyonum bozuluyor. Davranışın sonucu: Bu benim verimimi düşürüyor ve sınıfın dersi anlamsını zorlaştırıyor. Bazen bu çatı tamamen bu şekilde oluşturulmayabilir, hisler anlatılmayabilir. Fakat sonuç her zaman gösterilmelidir. Son olarak konumuzu başımdan geçen manidar bir olayla noktalamak istiyorum. Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü üçüncü sınıftaykenbir firmaya staja giderdik. Çalıştığımız firmada ikinci sınıf stajerler de bulunurdu. Bunlardan birisiyle (Umut) beraber çalışırdık. O çıraklık yapardı, ben ise kalfa idim. Birgün bir arızada çalışırken ben Umut’tan pense istedim. O işi takip etmesi gerekirken arkadaşı ile sohbet ediyordu. Birkaç kere seslendim. “geliyorum” demesine rağmen gelmedi. Fakat elektrik arızası ile uğraştığım için hem tehlike içersindeydim hem de işin çabuk bitirilmesi gerekiyordu. Nihayet geldiğinde O’na “ne kadar ihmalkar, tembel, çocuk ruhlu olduğunu” söyledim. Umut çok kızmıştı ve bana dönerek “abi bende seni abi olarak biliyordum, senin bu sözlerin beni çok incitti” dedi. Umut’un bu sözleri karşısında çok pişman oldum. Biraz daha nazik olmam gerektiğni, anladım. Daha sonra da karşılıklı özür dileyerek birbirimizin gönlünü aldık. Bu örnekte de görüldüğü gibi ben haklı olmama rağmen “ben mesajını” kullanmam yerine sen mesajını kullandım. Karşı tarafın kalbini kırarak haksız duruma düştüm. Fakat Umut buna rağmen olgun davranarak ben mesajını kullandı. Benim insanlarla ilişkilerimde daha ölçülü olmam gerektiğini vurgulayarak bana bir ders verdi. |