Ynt: sofie'nin dünyası Kitabın yazarı Jastein Gaarder’ın amacı; insanları, özellikle gençleri Goethe’nin; ”3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır sözünün dışında tutmak.
Kitap Norveç’te yaşayan Sofi isimli kıza gelen “KİMSİN” yazılı esrarengiz mektupla başlıyor.Genç kız uzun bir süre sistemli bir şekilde gelen mektuplarla daha sonra mektupları gönderen kişiden insanın düşünce tarihini öğrenmeye başlar.Bu bir nevi Sofi’ye verilen felsefe kursudur.Kitabın ilerleyen bölümlerde aslında Sofi’nin sizin kitaptaki yansımanız olduğunu anlıyorsunuz.(En azından ben öyle anlamıştım.) Sofi sizin merak ettiklerinizi merak ediyor; sizin sormak istediklerinizi soruyor; sizin verdiğiniz tepkileri veriyor.Kısacası asıl felsefe dersini siz almış oluyorsunuz.
Asıl ilgi çekici yanı kitabın felsefe kitabından çok; bir tarih kitabı özelliği olması.Ayrıca dizin kısmı sayesinde her an (kitabı okumuyorsanız bile) istediğiniz bilgiye aramadan ulaşabilirsiniz.
Kitabın sonuç bölümünü defalarca okumama rağmen,ben bile anlamadım(belki yaşım yetmiyordu.) .Ama yine de anlatmaya çalışayım.Sofi ve Alberto aslında binbaşı Albert Knag’ın kızı Hilde’ye 15.yaş günü hediyesi olarak yazdığı kitabın birer kahramanıdırlar.Bunun farkına varıp, binbaşının hayal dünyasından kurtulurlar.
Thales,Sokrat,Hipokrat,René Descartes,Sigmund Freud,Immanuel Kant ve daha birçokları hakkında bilgi sahibi olur,adları geçtiğinde konunun dışında kalmazsınız.
sevgili novosibir bu paylaşımın için teşekekkür ederim dün bir arkadaşa bahsetmiştim bu kitaptan gerçekten felseyi sıkmaktan bu kadar güzel anlatan bir kitap olamaz Felsefeyi merak edenler için güzel bir kitap. Okurken kitabın içinde heyecanla yolculuğa çıkılıyor ve sıkılmadan devam ediyorsunuz asıl amaç düşünmenin, sorgulamanın tarihi hakkında bilgi vermek olan kitap roman olarak harika kurgulanmış. kurgudaki gizem, heyecan ile paralel basit, sade felsefi düşüncenin özet anlatımıyla insanalarda ve de özellikle gençlerde felsefeye ilgi uyandırır kanaatindeyim..
__________________ ORMANLARIMIZ GEÇMİŞTEN BİZE MİRAS DEĞİL GELECEĞİMİZDEN BİZE BİR EMANETTİR |