Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-07-2010, 01:20 PM   #13 (permalink)
sincered
Üsteğmen
 
sincered - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Mesajlar: 179
Tesekkür: 605
159 Mesajinıza toplam 831 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the rough
Standart Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!

ELMA
Özellikleri ve Tarihçesi
Gülgiller ailesinden olan elma ağacı verimli ve dayanıklı bir ağaçtır. Ilıman iklimlerde yetişen elmanın yaklaşık 25 türü bulunmaktadır.
Hoş kokulu, ferahlık verici olmasının yanında besin değeri son derece yüksektir. En çok ithal edilen çeşitleri arasında Granny Smith (yeşil elma) ve Red Delicious (kırmızı elma) gelmektedir.



Yetiştirildiği Yerler
Elma ülkemizde de yetişen bir meyve olmakla birlikte daha çok Şili, Yunanistan, İtalya, Arjantin gibi ülkelerden ithal edilmektedir.
Faydaları

Yatmadan önce yenen bir elma, rahat uyumaya yardımcı olur. Kabızlığa karşı pişmiş elmanın etkili olduğu bilinir. Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve hemoroite karşı uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir. Deri döküntülerine, gut ve romatizma rahatsızlıklarına karşı, taze elma suyu basarıyla kullanılabilir. Elma suyu, özellikle soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karşı başarılıdır.

Elma, içerdiği organik asitler, soda ve fosforun yardımı ile, beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler. Kullanım biçimleri, taze meyve ve meyve suyu olarak sıralanabilir. Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir. Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır. Taze elma suyu ile yıkanan kırışık ve pörsük deri canlılık ve tazelik kazanır.
Diğer birçok meyve gibi elma da yüksek miktarda C vitamini ve bunun yanında kanser riskini ve DNA hasarını azaltan, değerli antioksidanlar içermektedir. Bundan ayrı olarak, zengin lif içeriği kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmanın yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolün kontrolünde etkilidir. Elmanın içeriğindeki bazı kimyasallar Parkinsonizm ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları konusunda da koruyucudur. Çünkü taze elmada bulunan bazı antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten kaynaklanan nörotoksiditen korumaktadır. Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
İçerdiği Tiamin özellikle suda eriyen bir vitamindir ve vücutta biriktirilmez. Bu vitamin, merkezi sinir sistemimizin doğru çalışması için gereken anahtar bir vitamindir. Uygun Tiamin alınması beyin fonksiyonlarında düzelmeye neden olur. Yetersiz Tiamin alınması gözlerde zayıflamaya, düşünsel karmaşaya ve fiziksel fonksiyonlarda uyum bozukluğuna neden olur.
Yine içerdiği potasyum sayesinde kaslarımızın ve buna bağlı olarak kalbimizin fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcıdır.


Muhafaza Koşulları

Elma 0 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.
__________________
Gerçek insanı özgür kılar!
sincered isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla