Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-07-2010, 01:24 PM   #17 (permalink)
sincered
Üsteğmen
 
sincered - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Mesajlar: 179
Tesekkür: 605
159 Mesajinıza toplam 831 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the roughsincered is a jewel in the rough
Wink Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!

AHUDUDU-ROSEBERRY
Gülgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemektedir. Ancak, bilimsel adındaki idaeus sözcüğü, Edremit’teki Kaz Dağının antik adından gelmekte ve bitki birçok Batı dilinde Kaz Dağının böğürtleni adıyla anılmaktadır. Böylece ahududunun, böğürtlenle yakın akraba ve ülkemizde orman, koruluk ve fundalıklarda sıkça yetişen bir bitki olduğunu anlıyoruz. Ahududu 150 cm’e kadar boylanabilen, çok yıllık ve çalı görünüşlü bir bitkidir. Dikenlerle kaplı gövdesi ve dalları, 3 yaprakçıktan oluşan kenarları dişli yeşil yaprakları, haziran-temmuz aylarında açan beyazımsı çiçekleri vardır. Bu çiçekler olgunlaşınca kırmızı ya da beyaz renkli, çiçek sapçığına yapışık, 30-80 minik meyvecikten oluşan hafif tüylü ve hoş kokulu, duta benzeyen ama daha iri meyvelere dönüşür. Ahududu, bu meyvelerden döktüğü tohumlarla çoğalır. Ama ahududu toprak yapısı ve yer olarak fazla seçici bir bitkidir.
· Ahududunun meyvelerinde uçucu ve sabit yağ, pektin, meyve şekeri, malik ve sitrik asitler (dolayısıyla C vitamini): yapraklarında ise tanen bulunur. Meyveleriyle şurup, şekerleme, reçel, dondurma, pasta, likör ve meyve suyu yapılır. Taze meyvesi kısa zamanda bozulduğundan dondurularak saklanır.
· Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Diyareyi ve kadınlarda beyaz akıntıyı kesmekte yararlı olur. Peklik vericidir.
· Bedene dinçlik veren güçlendirici bir toniktir.
· Kadınlarda aybaşı döneminde aşırı kanamayı azaltır. Aybaşı kanamasını düzene sokar.
· Uzun yıllardan beri, doğum yapacak kadınların rahim dokusunu güçlendirmek, doğum sırasında kasılmaları düzenlemek, doğum sancısını azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, bu etkileri sağlaması için gebelikte ve doğuma yaklaşılan dönemde düzenli olarak ahududu alınmalıdır.
· Terletici, ateş düşürücü ve serinletici etkileri vardır.
· Bu etkileri sağlamak üzere, ahududunun yaprakları körpe olarak toplanır ve niteliğini koruması için iyi havalandırılmış gölge bir yerde ağır ağır kurutulur. Meyveleri ise olgunlaştıkça koparılır. Kurumuş yaprak ve olgun meyve karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir ve bir infüzyon elde edilir. Bu infüzyon istenildiği kadar içilebilir.
· Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik enfeksiyonlarında iyileştiricidir.
· Ağız ülserleri ve kanayan dişetlerini de iyileştirir.
· Bu etkileri sağlamak için, yukarıda tarifi verilen infüzyonla sık sık derin gargara yapılır.
· Vücuda dinçlik verir.
· Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
· İştah açıcı etkidedir.
· Kanı temizleyici ve kan yapıcı özelliği vardır.
· Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.
· Anjin, bronşit, idrar yolları rahatsızlıklarında ve ağız iltihaplarında kullanılabilir.
· Amerika’da yapılan araştırmalara göre siyah ahududu kanser önleyici etkilere sahiptir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda siyah ahududu yemek borusu kanserini önleyici etki göstermiştir. Bunun ahudududa bulunan antosiyanin maddesinden kaynaklandığı belirtilmektedir.
Kullanım şekli:
· Ahududunun çiçekleri kaynatılarak elde edilen su ile gargara yapıldığında bademcik, boğaz ve dişeti iltihapları için faydalıdır.
· Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.
· Yaprakları ince ince kıyılıp kaynatılarak ahududu çayı yapılabilir.
__________________
Gerçek insanı özgür kılar!
sincered isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla