İNCİR Türk mutfağının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan incir cildi güzelleştiriyor, gençleştiriyor. Bronşlardaki sertliği de gideriyor...
İncirin kendisi, yaprakları ve sütü, ayrı ayrı incelenir. İncirin yaprağı bulunamazsa, yaban incirinin dalları kesilip, ezilerek, diğer drogların dal ve gövdelerinden öz suyu çıkarıldığı gibi, bununda öz suyu çıkarılır. İncirin katılaşmış sütü, etki yönünden bala benzer.
NiTELiKLERi
En iyi kaliteli incir, beyaz, sonra kırmızı, sonra siyah olandır. Çok olgun olan incirin, tıbbi açıdan fazla bir etkinliği olmaz. Kuru incirin göstereceği bütün Yararları bünyesinde taşır. Fakat ondan oluşan kan çok iyi değildir. Bundan dolayı, bit oluşmasına sebep olur. Fakat cevizle birlikte yenirse, çok faydalı keymus oluşturur. Bademle birlikte yenirse, aynı şekilde iyi etki yaratır. En iyi incir, beyaz incirdir.
iÇERiĞi
Taze incir, biraz (pek az) sıcaktır ve rutubeti çoktur, ancak bu rutubetinin tıbbi değeri azdır. İncirin sütü bunun dışındadır. Kuru incir, birinci derecede sıcak ve birinci derecenin sonunda yumuşaktır.
YARALAR
İncir yaprağı öz suyu, yara açıcıdır. Kaynatılmış şekli hardal köpüğü ile birlikte haricen uyuz için kullanılır. Kuru ve sulu yaralar üzerine tatbik edilir. İncir ağacı külünün distilasyonu yoluyla elde edilen su, kronik yaralar ve cerahatli yaralara tatbik edilirse, yarları aşındırıp, temizleyerek iyileştirir. Nar kabuğuyla birlikte dolamaya iyi gelir. Kalkand (bakır veya demir sülfat çeşitleri) ile birlikte bacaklardaki kötü huylu yaralara faydası olur. Firavun inciri, cerahatli yaraların üzerine tatbik edilir.
HAREKET ORGANLARI
İncir yaprağı ve ham incir, haşhaş yağrağı ile birlikte açık kemik yüzeyler üzerine uygulanır. İncir odununun külünün distile edilmiş suyu, sinir ağrılarında haricen kullanılır (ağır yaralar üzerine uygulanır). Bazen de 1,5 okka dozda içilir.
BAŞ ORGANLARI
Taze ve kuru incir, saraya iyi gelir. Hardal köpüğü ile pişirilirse, kulağın çınlamasında, damla şeklinde kulağa uygulanır. Onun sütü veya dallarının (yaprak çıkmadan) öz suyu, çürük dişlere uygulanırsa, yararlı olur. Kulak altında çıkan şişlereyakı şeklinde (haricen uygulanırsa), iyi gelir. Ham incir toz haline getirilip, başa uygulanırsa, baş yaralarına iyi gelir.
GÖRME
Onun sütü, balla birlikte, göz sulanmasına, conjunctiva ve başlangıçtaki göze su inmesine (katarakt) ve sert dokudaki yoğunlaşmaya iyi gelir. Yapraklarıyla, göz kapaklarındaki sertlik ve kaşıntıyı giderir.
SOLUNUM
Taze ve kuru incir, boğaz sertliğine ve bronşlardaki sertliğe iyi gelir. İncir şarabı, süt salgısını söktürür. Aynı zamanda, onun şarabı, kronik öksürüğe, göğüs ağrılarına, bronşlara ve yangılı akciğer şişlerine karşı kullanılır.
ZEHİRLENME
Onun sütü, akrep ve örümceğin soktuğu yere haricen hafifçe oğuşturularak sürülürse, faydalı olur. Kuduz için ise, haricen ham incir veya taze incir yaprakları kullanılır. Ayrıca ham incir ve taze incir yaprakları ile gersene uyuza ve gelinciğin ısırdığı yerin üzerine tatbik edilir.
DIŞARI ATAN ORGANLAR
Taze ve kuru incir, böbrek ve mesaneye faydalı olur; idrar tutukluğunu giderici etki gösterir. Bağırsaklardan fazla madde atan kişilere yararlı olmaz. Taze incir, yumuşatıcı olduğundan, az da olsa ishal etkisi gösterir. İncir, rahimdeki urlara (sertleşmeye) iyi gelir. Aynı zamanda, bunun için incir, natrun ve kurtum ile karıştırılarak, yemekten önce yenir.
İncir sütü, yumurta sarısıyla birlikte fitil olarak kullanılırsa, rahmi temizler; regl söktürür; idrar da söktürür ve hulbe ve yoğurt ile pomat yapılıp kullanılır. Özellikle onun sütü, böbrek kumunu döker. İncir, peynir sütü ile birlikte alınırsa, bağırsaklarda müshil ve böbreklerde temizleyici etki yapar. Terkip şöyle hazırlanır: Hayvan sütü, bir incir dalı parçasıyla karıştırılırken, incir sütü üzerine yavaş yavaş damlatılır. Bu terkip, tabiatı güçlendirir ve böbrekleri temizler.
GÜZELLİK
Ham incir, ben ve siğil türleri üzerinde yakı şeklinde tatbik edilirse ve lepra (behak, addison?) hastalığının derideki izleri üzerine tatbik edilirse, iyi gelir. Aynı zamanda yaprağı da aynı gayelerle kullanılır. Ciltteki renk bozukluğuna sebep olan cilt hastalıklarına, yangılı şişlere, sarkıklara karşı incir yemek yararlıdır. Irasa, natrun veya nevre ile birlikte kullanıldığı zaman, apseleri olgunlaştırır. Nar kabuğu ile birlikte dolama (dahes) üzerine sarılır.
Firavun inciri, (tedavisi) zor şişlere yararlıdır; onları çözer ve sıracaya da iyi gelir. Aynı zamanda, Firavun incirinin pişmişi, dut şeklinde urlara yararlı olur; özellikle de Firavun incir öz suyu etkilidir. İncir yaprağı öz suyu, dövme izlerini yok eder. Kayruti ile soğuktan oluşan baş ağrılarına iyi gelir. Aynı şekilde, sütü de aynı etkiyi gösterir. Bütün olarak incir besleyicidir; şişmanlatıcıdır Genellikle çözücü, parçalayıcıdır. Fazla incir yemek dolayısıyla oluşan kötü hıltlar, bit oluşmasına sebep olur. Ayrıca, incirin, oluşturduğu hıltların dışa vurmasıyla, hayvan oluşmasına uygun bir ortam yarattığı söylenir.
YARARLARI
Kuru incir, özellikle ekşisi, kuvvetli temizleyici, olgunlaştırıcı, çözücü, parçalayıcıdır. Onda yapıştırıcı, parçalayıcı ve yumuşatıcı etkiler vardır. Yabani incirin asitliği, ekşiliği, batıcı ve yakıcıdır. İncirin besleyici özelliği diğer meyvelere göre daha fazladır. Buruk kuru incir; bazen temizleyici özelliğini aşıp, yara yapıcı özellik kazanabilir. Hatta kuru yaprakları kara mazeryun kökleriyle kaynatılarak, hayvanlarda görülen uyuz için kullanılır.
Onun yapraklarının öz suyu, kuvvetli ısıtıcı ve temizleyicidir; eritici etkisi de vardır. İltihabı ve yangıyı ciltten uzaklaştırır ve tatbik edildiği bölgeyi terletir. İncir sütü, akan kanı pıhtılaştırır (durdurur). Aynı şekilde, sütü de keserek çöktürür. Midede süratle hazmedilip, emilir ve incir besleyici olsa da, onun besleyiciliği et ve hububatın besleyiciliğine benzemez (onlar gibi besleyici değildir).
O, bütün meyvelerden daha besleyicidir (doldurucudur; doyurucudur). Onun öz suyunun büzücülüğü, onun sütünün kuvvetine yakın olarak kabul edilir. Onun odununun külü, suyu, bağırsaklarda benzeri etki yaratır. İncir şarabı yumuşatıcıdır; kötü hıltları atar. İncir dalları öyle bir yumuşatıcı özelliğe sahiptir ki, etle birlikte kaynatıldığında, eti dağıtır. Cummeyz içinde (Firavun inciri) öyle bir çekim gücü vardır ki, vücudun derinliklerinden maddeleri çekerek süratle eritir.
ŞİŞLER
İncir, sert şişler üzerine haricen tatbik edilir. Aynı amaçla, Firavun inciri, arpa unuyla kaynatılarak, tatbik edilir. Ham incir, lepranın ciltte meydana getirdiği lekelerin üzerine sürülür. İncir, apseleri olgunlaştırır. Pişmişi, boğaz şişlerine yararlı olur ve kulak dibi şişlerine iyi gelir. Bunun için, nar kabuğu ile birlikte kullanılır.
Kuru incir, karaciğer ve dalak şişleri için yararlı olur. Bu da, onun tatlılığından kaynaklanır. Fakat şişlikte sertlik söz konusu ise faydası olmaz. Şayet yumuşatıcı ve eritici droglarla birlikte karıştırlıp, verilirse, sertleşmiş şişlere iyi gelir. Firavun inciri, tedavisi zor şişlik ve ödemleri kuvvetle eritir, çözer.
BESLENME ORGANLARI
Karaciğerdeki ve dalaktaki tıkanıklıkları giderir.
Galenos, taze incirin zararlı olduğunu, kuru incirin zararlı olmadığını, çok yendiğinde, mideyi fazlalıklardan temizlediğini söylemiştir. Tuzlu balgam dolayısayla meydana gelen susuzluğu giderir. Kuru incir, susuzluğu artırır.
Pelin otu ile birlikte kullanıldığında, vücutta su birikmesini önler. İncir aç karnına yendiğinde, sindirim kanallarını açmada ve temizlemede çok etkilidir. Özellikle ceviz ve bademle birlikte yenmesi, beslenme özelliği açısından yararlı olur. Şayet incir, ağır besinlerle birlikte yenirse, o zaman zararı çok fazladır. Fakat uşakla (çadır) birlikte dalak sertliğinde haricen yakı olarak uygulanırsa, yararlıdır