ÇİLEK
A, B ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor mineralleri içerir.
Diş etlerini kuvvetlendirir.
Gut ve romatizmada ağrıları hafifletici etkisi
çileğin faydaları arasındadır.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Kolesterolün düşmesine yardımcıdır.
Akne ve sivilcelere yararlıdır.
Kanı temizler.
Selülitten korur.
Zihnin çalışmasını olumlu yönde destekler. Amerikadaki
Tufts Üniversitesinde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre çilek
dopamin oranını artırmıştır.
Tansiyon sorunu olanların yemesi için tavsiye edilen besinler arasındadır.
Çilekteki
ellagic asit kanser hücrelerine karşı koruyucudur.
Taze, canlı kırmızı renkte ve de organik şekilde üretilmiş çilekler tercih edilmeli ve aldıktan sonra bekletilmeden hemen yenilmelidir.
Çileğin Zararları varmıdır?
Böbreklerinde kum ve taş meydana gelme olasılığı bulunanların fazla miktarda çilek tüketmemesi gerektiği belirtilmektedir.
Bazı durumlarda alerjiye sebebiyet verebilir.
Çileğin Besin Değeri (100 gr)
Vitamin A: 60 İ.U.
Tiamin 0,03 mg .
C vitamini : 60 mg .
Kalsiyum: 28 mg .
Fosfor : 27 mg .
Potasyum : 220 mg .
Karbonhidratlar : 8,3 gr.
Kalori: 37