18-10-2010, 05:03 PM
|
#73 (permalink)
|
Administrators Zerynthia
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Bir Dakika Hayatınızı Değiştirebilir. Bir Dakika Hayatınızı Değiştirebilir
Neredeyse birini öldürecekti ama sadece bir dakika hayatını değiştirdi…
Bu güzel öyküyü, Sherman rogers’ın “İşçiler: Lider mi, Köle mi?” isimli eski kitabından aldım. Gerçek hayat hikayesini anlattığı kitabında Rogers, etkili iletişimin önemini resmediyor bizlere. Öykü şöyle:
Üniversite yıllarında, Rogers bir yaz mevsimini Idaho Kereste Kampı’nda geçirir. Kampın ekip lideri birkaç günlüğüne izin alınca, işçileri idare etme işi Rogers’a verilir.
Gruptaki göçmen bir işçi olan ve sürekli huzursuzluk çıkararak, diğerlerine zorluk çıkaran Tony’i düşünerek Rogers “Eğer elemanlar benim sözümü dinlemezse ne olacak?” diye sorar.
Kamp yöneticisi “O zaman kovarsın onları” diye cevap verir. Hemen ardından sanki Rogers’ın aklını okumuş gibi ekler: “Eğer bir fırsatını bulursan sanırım Tony’i kovacaksın. Ama bu bence iyi bir fikir değil. 40 yıldır ağaç kesme işindeyim. Tony şimdiye kadar çalıştığım en güvenilir adamdır. Biliyorum, Tony sürekli şikayet eder, her şeyden ve herkesten nefret eder. Ama buranın en eski adamlarındandır ve tabii ki son gidenlerden olacaktır. Ayrıca 8 yıldır onun çalıştığı tepede hiçbir kaza olmadığını da belirtmeliyim.
Rogers ertesi gün görevi devralır. İlk iş olarak Tony’nin yanına gider ve “Tony, bugün bu bölgenin idaresinden sorumlu olduğunu biliyorsun değil mi?” diye sorar. Tony sıkılganlıkla kafasını sallar.
“Aslına bakarsan fırsatını bulduğum ilk anda seni kovacaktım ama bilmeni isterim ki; yapmayacağım.”
Ve patronun Tony hakkında söylediklerini anlatır. Tony patronun kendi hakkında söylediklerini duyunca, elindeki havluyu yere düşürür ve gözyaşlarına boğulur.
“Neden bunu bana 8 yıldır söylemedi ki?”
O gün Tony her zamankinden daha fazla çalışır ve daha ilginci artık yüzü gülmektedir.
Yaz bittiğinde Rogers okula geri döner. Tam 11 yıl sonra bir gün Tony ile tekrar karşılaşırlar. Tony batı bölgesindeki en büyük kereste firmalarından birinde çalışmakta ve demiryolu inşaatını idare etmektedir. Roger Tony’e Koliforniya’ya gelip nasıl bu kadar başarılı olduğunu sorar.
“Yıllar önce Idaho’da benimle yaptığın o bir dakikalık konuşma olmasaydı, belki de bir serseri ya da bir katil olmuştum şimdi. Ama işte o bir dakika; o benim bütün hayatımı değiştirdi.” diye cevaplar Tony.
Etkili yöneticiler, bir çalışanına aferin demenin ve çalışmasını takdir etmenin önemini çok iyi bilirler. Peki başka ilişkilerimizde, yukarıda anlatılan hikayedeki gibi yapılabilecek bir dakikalık konuşma neyi değiştirebilir?
Bir dakika… Birine teşekkür etmek için bir dakikanızı ayırıyor musunuz? Peki ya, birine ondan ne kadar hoşlandığınızı ya da onu ne kadar takdir ettiğinizi anlatmak için vaktiniz var mı? Yaptığı güzel işi alkışlamak için bir dakikanız var mı?
Bir dakika… Tüm hayatınız boyunca sürecek bir değişime sebep olabilir. |
| |