Administrators Zerynthia
Üyelik tarihi: Mar 2009 Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: E-Eft Kursu Burada sizlere Duygusal Özgürlük Kısaltılmış Yöntemi anlatacağım.
Kısaltılmış Yöntem de, Temel Yöntem ile kıyaslandığında, %80–90 oranında aynı şekilde başarılıdır ve daha kolay öğrenilir ve daha kısa sürede uygulanır.
Burada anlatacağım kısaltılmış yöntem, benim uyguladığım şeklidir. Duygusal Özgürlük, çok esnek bir yöntem olduğu için, başka yerlerde küçük farklılıklarla başka kısa yöntemlerle karşılaşabilirsiniz. Genellikle hepsi işe yarar.
Kısa yöntemin uygulanması 4 basit adımdan oluşur. 1) Sorunu Tanımlama ve Ölçme
Bu adımda, çözmek istediğimiz soruna ilişkin, kısa bir tanımlama yaparız. Örneğin "başımdaki ağrı" veya "dün eşimle tartışmanın gerginliği" gibi. Bu kısa İfadeye "hatırlatıcı ifade" diyoruz. Daha sonra da bu sorunu ne kadar şiddetli hissettiğimize ilişkin, 0–10 arası bir seviye tespiti yaparız, 10 maksimum şiddette olmak üzere. Bu öznel bir seviye tespitidir, aklınıza ilk gelen rakam doğrudur. Bunun amacı, çalışma yaptıkça rahatlamayı bir şekilde ölçebilmektir. 2) Hazırlık Aşaması
Bu adımda Karate Vuruşu (Karetecilerin kiremit kırmak gibi gösteriler yaparken kullandığı, elin kenarında, küçük parmakla bileğin arasındaki nokta) noktasına parmak uçlarımızla tıplarken, şu ifadeyi 3 kere yüksek sesle tekrarlarız:
"Bu soruna rağmen, kendimi bütünüyle ve derinden bağışlamayı, kabul etmeyi ve sevmeyi seçiyorum. Buna Hazırlık İfadesi denir.
Örneğin, "Bu baş ağrısına rağmen, kendimi bütünüyle ve derinden bağışlamayı, kabul etmeyi ve sevmeyi seçiyorum." veya "Dünkü tartışmamızın gerginliğine rağmen, kendimi ve eşimi bütünüyle ve derinden bağışlamayı, kabul etmeyi ve sevmeyi seçiyorum" diye 3 kere tekrarlarız.
Bu aşama "Psikolojik Ters Akım" (kısaca PTA, ing. Psychological Reversal, PR) denilen durumu düzeltmek içindir. PTA varken, pilleri ters takılan bir radyonun, hangi düğmesine basarsanız basın çalışmaması gibi, ne yaparsanız yapın olumlu bir değişim elde edemezsiniz. PTA, depresyon, bağımlılıklar, özgüven özdeğer eksikliği, ciddi kronik hastalıklar (kanser, AIDS, Multiple Sclerosis...) gibi durumlarda %90–95 oranında vardır. Diğer sorunlarda bazen vardır bazen yoktur. Başlangıçta ben ne olur ne olmaz diye her zaman hazırlık aşamasını yapmanızı öneriyorum.
Zaman içinde ustalaştıkça, bu konuda yaratıcı olabilir, mesela önerdiğim "hazırlık ifadesini", kendi istediğiniz gibi değiştirebilir, ya da PTA'nın olmadığını düşündüğünüz sorunlarınız için uygulamayı tamamen kaldırabilirsiniz. 3)Hatırlatıcı İfadeyi Tekrarlarken Aşağıdaki Noktalara Tıklama:
Tıklamak derken, aşağıda şematik olarak gösterilen ve listelenen noktalara parmak uçları ile, hafifçe vurmaktan bahsediyorum. Vurmak derken canınızı yakacak veya vurduğunuz yeri çürütecek kadar değil, ama yine de sağlam, hissedilecek bir şiddette vurmak, tıklamak dediğim.
Tabi bu noktalara göre de değişiyor. Mesela yüzünüzdeki noktalara 1–2 parmağınızın ucu ile hafifçe tıklayabilirsiniz, çünkü bu noktalar daha kolay incinir. Yaka Kemiği noktasına tıplarken isterseniz Tarzan gibi ellerinizi yumruk yapıp oldukça şiddetli de vurabilirsiniz. Ben genellikle 4 parmağımın ucuyla tokatlar gibi vuruyorum göğüs kafesindeki noktalara.
Noktalara tam milimetrik olarak tıklamanız gerekmiyor, akupunkturdaki gibi iğne batırmadığımız için. Yaklaşık olarak oralarda bir yerleri tıklamanız, gerekli uyarıyı sağlıyor.
Tıplarken de, hatırlatıcı ifadeyi yüksek sesle tekrarlıyorsunuz. Sayı olarak da ortalama 7 kere tıklamanız gerekiyor, ama zihniniz kaç kere tıkladığınızı saymakla değil, hatırlatıcı ifadeyi tekrar etmekle meşgul olsun. 5 kere de tıklamış olsanız bir noktaya, 10 kere de tıplamış olsanız o kadar önemli değil.
Noktaların çoğu simetrik… İster sağdaki ister soldaki noktaya, isterseniz her iki noktaya birden tıklayabilirsiniz. Nasıl kolayınıza geliyorsa, hepsi işe yarar.
Bu şekilde, zihniniz soruna odaklanmışken, enerji meridyenlerinin başlangıç noktalarına tıklamak, bir şekilde enerji akışını düzene sokuyor ve olumsuz duygunuz azalıyor veya ortadan kalkıyor. Bu da, Duygusal Özgürlük Yöntemlerinin özünü oluşturuyor.
Şimdi noktaları belirteyim: Tepe Noktası (TN): Başınızın en tepesindeki nokta. 4 parmakla, tokatlar gibi tıklayabilirsiniz. Kaş Başı (KB): Burnunuzun alnınızla birleştiği yerden, her iki tarafta 1 santim kadar uzakta, kaşlarınızın başladığı noktalar. 1–2 parmak ucu ile hafifçe tıklayabilirsiniz. Göz Yanı (GY): Kafatasınızda, göz yuvarınız biraz kabarık, yuvarlak bir kemiktir. Onun en dışında, hafif çukur bir nokta. 1-2 parmak ucu ile hafifçe tıklayabilirsiniz. Göz Altı (GA): Yine göz yuvarının, bu defa en altındaki nokta, bir-iki parmak ucu ile hafifçe tıklayabilirsiniz. Burun Altı (BA): Burunla üst dudak arasındaki hafif çukurlukta, ortadaki nokta, bir veya iki parmak ucu ile tıklayabilirsiniz. Çene Üstü (ÇÜ): Çene ile alt dudak arasındaki çukurlukta, ortadaki nokta, bir iki parmak ucu ile tıklayabilirsiniz. Yaka Kemiği Noktası (YK): Göğüs kemiği yukarda gırtlağınızın altında U şeklindedir ve U'nun uçları köprücük kemiğinizle birleşip birer köşe oluşturur. 4 parmak ucuyla tokatlayarak veya yumruklayarak oldukça şiddetli tıklayabilirsiniz. Koltuk Altı (KA): Koltuk altınızda, yumuşak dokunun bitip, kaburga kemiklerinizin hissedilmeye başlandığı nokta. Erkeklerde yaklaşık göğüs ucu ile aynı hizadadır. Kadınlarda da genellikle sutyen askısının en altına denk gelir. 4 parmakla tokatlayarak ya da yumruklayarak oldukça şiddetli tıklanabilir.
Yani, örneğimize devam edecek olursak, bir tur tıklama şöyle bir şey olur:
(TN): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(KB): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(GY): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(GA): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(BA): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(ÇÜ): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(YK): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği
(KA): eşimle dünkü tartışmanın gerginliği 4) Böylece bir tur tıkladıktan sonra, aynı duruma tekrar odaklanırız.
Ve rahatsızlığımızın düzeyinde bir azalma olup olmadığına bakarız. Diyelim ki ilk tanımlarken, sorunun şiddetine 7 demiştiniz 5'e düştü, "eşimle dünkü tartışmanın kalan gerginliği" diye hatırlatıcı ifadeyi değiştirir ve bir tur daha tıplarız. Böylece 3–4 tur tıkladıktan sonra genellikle sorun ortadan kalkar.
Yarın size uygulamanızı verecek ve işe yaramadığında neden yaramaz, ne yapmak gerekir gibi konulara değineceğim. |