12-12-2010, 01:03 AM
|
#8 (permalink)
|
Yüzbaşı
Üyelik tarihi: Jul 2009 Bulunduğu yer: İstAnbul
Mesajlar: 501
Tesekkür: 9,013
553 Mesajinıza toplam 1,445 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Jane SMITH - daha iyi nasıl.... ZAMAN YÖNETİMİ kitabından alıntılar İKİNCİ BÖLÜM: ÖNCELİKLERİNİZİ DOĞRU BELİRLEMEK
ZAMANINIZI NASIL GEÇİRİYORSUNUZ?
Zamanınızı daha iyi planlamayı öğrenmeden önce iki şeyden emin olmanız gerekir. - Şu anda zamanınızı neyle ve nasıl geçirdiğinizden.
- Yeni zaman yönetim tekniklerini öğrendikten sonra zamanınızı nasıl geçirmeyi istediğinizden.
Bir önceki bölümde hayatımızın dört şeklilde geçip gittiğini görmüştük; - Hayatımızı krizler ve sorunlarla geçiririz. Bazı kişiler bir sorundan diğerine koşmayı, onlara çözüm getirmeyi, son dakika işlerini yapmayı, kızgın müşterilerle ilgilenmeyi ya da personel arasındaki sorunları gidermeyi heyecan verici bulabilir. Ama her zaman işyerindeki aksaklıkları gidermeye kendini adayanlar, işlerinin ve hayatlarının olumlu yönlerini göremezler. Hangi alanlara ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini anlamak, bunları planlamak ve uygulamak, kriz yönetiminin ortaya çıkaracağı yan etkilerden koruyacaktır.
- Diğerlerinin bizden istediklerini yaparız. Bu sizin ortamınızda, patronunuz, şefiniz, iş arkadaşınız ya da bir müşteri olabilir. Eğer bu listeye aileniz ve arkadaşlarınızı da eklerseniz, oldukça uzun bir istekliler sınıfı ile karşılaşırsınız. Bunların tüm isteklerini yerine getirmeye kalkarsanız, hem aşırı bir stres altına girer hem de yapmanız gereken işlerden geri kalırsınız.
- Bazı işleri alışkanlıktan dolayı yaparız. Alışkanlıklar davranışsal rutinlerdir. İnsanoğlu için alışkanlıklar çok doğaldır ama zamanımızın çoğunu alışkanllıklarımızla gerçirir ve onları niçin yaptığımızı bilmeden yapmaya devam edersek, farkında olmadan hayatımızın büyük bir bölümünü harcamış oluruz. Bunun önüne geçmek için, alışkanlklarımız yararlı mı yoksa faydalı mı emin olmalıyız.
- Hedeflerimize ulaşmak için zamanımızı kullanmaya yönelik gerçekçi kararlar verebiliriz. Hedeflerinizi belirlediğinizde bu tür kararları vermek daha da kolaylaşır. İsteklerinizi belirledikten sonra bunları uygulayıp uygulamama konusunda karar verebilir ve uygun zaman dağılımını gerçekleştirebilirsiniz. Zaman yönetimi konusunda ilerleme kaydetmeniz, zamanımızı nasıl kullanacağımız konusunda emin olmamızı sağlar, bu da bizi hedeflerimize daha çok yaklaştırır.
Bu bölümün amacı, eylemlerimizin çoğunun ilk üç sırada olmaktan ziyade sonlarda olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktır. |
Offline
| |