18-12-2010, 05:59 PM
|
#40 (permalink)
|
Yüzbaşı
Üyelik tarihi: Jul 2009 Bulunduğu yer: İstAnbul
Mesajlar: 501
Tesekkür: 9,013
553 Mesajinıza toplam 1,445 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Jane SMITH - daha iyi nasıl.... ZAMAN YÖNETİMİ kitabından alıntılar ERTELEMEDEN KAÇINMAK Zamanınızı planlarken, bazı şeyleri ertelemek zorunda kalmanız normaldir. Burada önemli olan neyin ertelenmesi konusunda aktif bir karar verebilmektir. Sadece üstü körü birtakım şeylerin sonraya bırakılması, endişe doğurabilir. Ertelemeleri azaltmak için öncelikle ertelediğimiz işlerin türünü ve erteleme sebeplerinizi belirlemeniz gerekir. Bunları ortaya çıkarmakla aslında kendiniz hakkında bir takım gerçekleri de çıkarmış olabilirsiniz. Mesela bazı işlere karşı olan yaklaşımınızı, korku ve çekincelerinizi keşfedebilirsiniz. Bunları belirlemek, onları ortadan kaldırmanın yarısıdır zaten. Baskı altında çalışmanız durumunda: - Veriminiz azalır.
- Kendinizi suçlu hisseder ve kendinize kızarsınız.
- İş için ayrılan mühletin sonu yaklaştıkça işler karışmaya başlar.
- Ertelediğiniz iş için tasalanarak enerjinizi ve vaktinizi harcayabilirsiniz.
- Sağlığınız, aile ilişkileriniz ve hayatınızın diğer yönleri olumsuz etkilenecektir.
Sebep ve mazeretler Çoğu insan vakit ayırıp üzerinde kafa yormadıkça, işleri ne kadar çok ertelediğinin farkına varamaz. Şimdi bu kısmı netleştirmek için birkaç soruya cevap verelim: 1. Ne tür işleri erteliyorsunuz? (buraya cevabınızı yazınız) 2. Niçin erteliyorsunuz? (buraya cevabınızı yazınız) 3. bu ertelemenin sonuçları ne oluyor? (buraya cevabınızı yazınız) Şimdi kişilerin bir kısım işleri ertelemek için kullandıkları bahanelere bir bakalım. Bunlardan sizin de öne sürdükleriniz varsa onları belirlemeye çalışın. - Bazı şeyler o kadar sevimsiz ve korkutucu ki, onlarla başa çıkamıyorum.
- Aslında yapmak istemediğim için, zaman bulamadığım bahanesini uyduruyorum.
- Eğer gerektiği kadar ertelersem, birinin onu yapacağını düşünüyorum.
- Özellikle yapamayacağıma inandığım için erteliyorum.
- Nereden başlayacağımı bilmediğim için son ana kadar erteliyorum.
- İşi yapmak için yeterli zaman olmayacağından endişe ettiğim için erteliyorum.
- Yapmaktan nefret ettiğim bir rapor yazmak yerine her türlü işi yapabilirim. Aylak aylak gezmeyi, ya da üstüme vazife olmayan işleri bile tercih edebilirim.
Eğer işlerinizi çok sık ertelerseniz, kendinizi suçlu, sıkıntılı ya da sıkılmış hissedebilirsiniz. Belki de bunların hepsini birden! Bu arada kişisel ve mesleki gelişiminize buracağınız darbelerle birlikte, kaçıracağınız iş fırsatlarını ve muhtemel başarısızlıkları da gözden kaçırmamanızda fayda var. Tutum ve teknikler Ertelemenin önüne geçmek için yapacağınız öncelikli iş, bir takım işlere karşı olan yaklaşım tarzınızı değiştirmek olabilir. Mesela; - Geçmişte çok zaman harcadığınız gerçeğini kabul ediyor musunuz? Eğer bir takım işleri ertelediğinizi kabul ediyorsanız, şimdi eyleme geçebilirsiniz.
- İşinize karşı daha olumlu yaklaşabiliyor musunuz? Böylelikle yapmaktan nefret ettiğiniz işin size getireceği avantajları görebilirsiniz.
- Kolay işleri yapmaktan artık zevk almadığınız gerçeğini görebiliyor musunuz? Öte yandan sıkıcı ve zorlayıcı bulunduğunuz işleri bitirmekten alacağınız mesleki tatmini göz önüne getirin.
- Bir işi erteleyerek ondan kurtulamayacağınız gerçeğini görüyor musunuz? Sadece işler daha da kötüleşir.
- Kendinizi zevk vermeyen işlere adapte edebilir misiniz?
- Geçmişte yaptığınız işler hakkında düşünüyor musunuz? Çok az başarısız olduğunuz –eğer olduysanız tabi- gerçeğini aklınızda tutuyor musunuz?
Şu günlerde, erteleme alışkanlığından kurtulmak için birçok teknik kullanılmaktadır. Şimdi bunlardan bir kısmına göz atalım. İçlerinden birisi muhakkak sizin için faydalı olacaktır. - Sıkıcı bir işe başlamadan bir gece önce işle ilgili planlarınızı yapın ve bu planı düşünmek için durmaksızın eyleme dönüştürün.
- İlk önce en kötü işte başlayın.
- Büyük bir işi parçalara ayırın.
- Eğer zor olan kısım başlangıç yapmaksa herhangi bir yerden yapmaya başlayın. Önemli olan bir başlangıç yapmak değil mi?
- Birine bu işi bitireceğinizi söyleyerek kendinizi taahhüt altına sokun.
- Eğer işin son bitirme tarihi yoksa kendiniz koyun.
- İşin belli aşamalarında ve bittiği zaman kendinizi ödüllendirin.
- Dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durun.
- İşinizi bir saatten az çalışmadan bırakmayın.
Bunlar kullanabileceğiniz tekniklerden bazılarıdır. Eğer siz de üzerinde düşünürseniz, kendiniz de birkaç tane bulabilirsiniz. Etrafınızdaki diğer kişilere ve arkadaşlarınıza bu konudaki düşüncelerini sorun, onların deneyimlerinden yararlanın. Bazı kişiler ertelemenin sadece bir alışkanlık olduğunu söyler. O zaman yeni alışkanlıklar edinerek ondan kurtulabilirsiniz! |
Offline
| |