Cevap: Kendi Kendine Hipnoz Kitabından Alıntılar Astım
Astımda kendi kendine hipnozu, bronchodilator ilaçları püskürten araçlarla, steroid ilaçları püskürten araçlarla ve antibiotikleri kapsayan medikal tedaviyle birlikte uygulamak uygundur. Astım nefes darlığı, hırıltılı soluma, öksürme ve göğüste sıkışma gibi semptomların yaşanmasını kapsayabilir. Bu semptomlar çeşitli farklı faillerle hızlanabilirler. Bazı örneklerde bu, hayatı tehdit edici bir durum haline gelebilir.
Astım idman allerji ve enfeksiyondan etkilenir. İlaveten, araştırmalar (söz gelimi French ve Alexander, 1941) duygusal unsurun sık sık astım semptomlarını faaliyete geçirdiğini artırdığını hatta bazı vakalarda bunları ortaya çıkardığını öne sürmektedir. Bunu akılda tutarak, hastalığın hızlandırıcı faktörlerini araştırmaya ve olumsuz duygulan engellemeye ve gidermeye yardım etmede kendi kendine hipnoz uygun olabilir . Bu bölümde adet öncesi sendromda açıklanan sıcak hava balonu egzersizi bu açıdan faydalı olabilir.
Astım için kendi kendine hipnoz temel olarak koruyucu bir tedavidir. Sözgelimi astımlılar genellikle bir atak başlangıcını kollama pozisyonundadırlar ve bununla kaygı ve nefesini tutamayacağı korkusu içine girebilirler. Bu, Şekil 9'da gösterilen kısır döngüyü oluşturarak bir atak gelişimini bir hayli ağırlaştırabilir.
Gevşemek için uygun hipnoz sonrası telkinleri atak sinyalleriyle bağlantıya geçirmek ve gündelik düşünceleri sakinleştirici tarzda çalıştırmayı sürdürmek genelde atakları önler. Daha sonra, potansiyel stres durumlarını zihninizde kendinizi gevşemiş bir halde, rahatça nefes alarak onlarla baş edebilen bir halde görerek prova etmek de faydalı olabilir.
Astımla ilgili işin büyük bir kısmı muhtemel ataklardan önce icra ediliyor olsa da; bir atak başladığında durumu rahatlatmanın da yollan vardır. Yaratıcı olmanıza, telkin ve tasavvuru mümkün olan en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olmak için astımın patofizyolojisine kısaca bakmak uygun olacaktır. Astım nöbeti geçirilirken akciğerdeki hava göstergesinde bir düşüş olur. Daha sonra hava akışında özellikle de nefes alıp vermede zorluk başlar. Bu havayolu büyüklüğünün azalmasından üç tane faktör sorumludur.
1. Bronchoconstriction - bronşlar (veya akciğerlerdeki havayolları) daralır.
2. Balgamın fazla salgılanması - hava yolları üzerindeki hücreler fazla miktarda balgam salgılar ve balgam tıkaçları oluşur.
3. Mukozal ödem - havayolları üzerindeki hücreler şişer.
Aşağıdaki alıştırma astım atağının başlangıcında ve devamında fiziksel olarak neler olduğu anlayışından kaynaklanan tasavvur ve telkinleri içerir. Aynı zamanda Gibbons'ın (1979) bu alandaki çalışmalarından da bazı fikirler ödünç alınmıştır. |