Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-01-2011, 11:37 AM   #2 (permalink)
cadi_bm
Yüzbaşı

cadi_bm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 10,795
784 Mesajinıza toplam 4,533 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
cadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to beholdcadi_bm is a splendid one to behold
Standart Cevap: Girişken İletişim Kurmanın Yolları

GİRİŞKENLİK

 Girişkenlik, gereksinimlerinizi ifade etmenizi, olumlu ve olumsuz duygularınızı söylemenizi ve sınırlarınızı belirlemenizi sağlayan bir davranışlar bütünüdür.
 Girişken insanlar kendi gereksinimlerini dile getirdikleri gibi, diğerlerinin gereksinimlerine de saygı gösterir ve onları dinlerler.
 Girişkenlik yaşamınız üzerindeki kontrolünüzü sağlayacak ve kendinize güveninizi yükseltecek bir perspektiftir.
 Girişkenlik, kendi hayatınızla ilgili karar alma hakkıdır.

Girişkenlik Bana Ne Yapar?
 İletişim becerilerinizi geliştirir.
 Kendinize güven duymanızı sağlar.
 Başkalarının saygısını kazanmanıza yardımcı olur.
 Karar verme becerinizi geliştirir.

Neden hayır demek istediğim halde evet diyorum?
Bazen etrafımızdaki insanlar bize korkutucu gelebilir, özellikle de geçmişte zarar gördüysek. Bu endişeler bizi çatışmadan kaçınmak için onların isteklerine uyum sağlamaya iter. Yakın olduğumuz veya olmak istediğimiz insanlar tarafından reddedilmekten korkabiliriz. “Eğer istediklerini yapmazsam, beni sevmeyecekler” diye düşünebiliriz. Girişkenlik, ilişkilerde eşitlik ve saygıyı getirir.

“Hayır” bazen en zor söylenen şey olabilir. Diğerleriyle sınırlarını çizmek çok önemlidir. Eğer isteğiniz ve iradeniz dışında şeyler yapmaya başlarsanız, kızgın ve kullanılmış hissedersiniz. Hayır demenin yolları:
 Yapmamayı tercih ederim.
 Şu anda bunu yapamam.
 Bu ödevi bugün bitireceğime söz verdim, o yüzden hayır.
 Hayır teşekkürler.

Nasıl daha girişken olabilirim?
Kimse bir gecede daha girişken olmaz. Bu, zaman alır ve pratik gerektirir.

1.İlk adım ne hissettiğinizi ve ne istediğinizi belirlemek.
 Yaşadığınız duyguyu fark edin ve adlandırın.
 Yaşadığınız ana duyguyu seçin. Bazı duygular altta yatan başka duyguları gizliyor olabilirler.
 Yaşadığınız duygunun yoğunluğunu doğru olarak belirleyin.
 Karşınızdaki insanla ilgili neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin.

2.İkinci adım duygu ve isteğinizi ifade etmek.
 Karşınızdakini suçlamadan dürüst ve açık olun. “Ben” cümleleri kendimizi ifade etmemizi sağlar.

“Sen (davranış) yaptığında, ben (duygu) hissediyorum, eğer (alternatif) yaparsan daha iyi olur.”

Girişkenlik dilinden örnekler:
 "Ben" cümleleri:
Ben .…. düşünüyorum
Ben ……. hissediyorum
Ben .……. istiyorum.
 Kişisel atıf ve anlam içeren cümleler:
Ben böyle görüyorum
Bence...
Bu benim nasıl hissettiğim
 İstek Cümleleri:
"Ben" istiyorum...
"Benim" ihtiyacım var...
 Karşıdan katkı bekleyen cümleler:
"Ben" böyle olmasını isterim, sen?...
"Ben" … düşünüyorum, sen ne düşünüyorsun?
 Zaman istemek:
“Ben bunu 1 saat sonra konuşmayı tercih ederim”
Zaman kazanın ve bu arada ne istiyor olduğunuzu düşünün.
 VARSAYMAK yerine netleştirme isteyin.
 Emreden ve suçlayan tavırlardan kaçının
Sen bana böyle hissettiriyorsun.
Sen ….. yapmalısın/yapmamalısın
Senin hatan...
Hiç düşünmüyor musun ki...
Keşke sen .…… olsaydın/yapsaydın.

Girişkenliğin diğer alanları:
 Dinleme: Başkalarını dinlemeye ve gerçekten ne söylediklerini anlamaya istekli olun.
 Göz kontağı: Konuşurken veya dinlerken karşınızdaki insana bakın.
 Beden dili: Konuşurken dik durmak gerçekten söylediklerinize inandığınızı gösterir.
 Zamanlama: İletişimin zamanı, mesajın doğru ulaşması açısından önemlidir.

Girişken Olmayı Öğrenmek
Girişken olmayı öğrenmek zaman alır. Pratik gerektirir. Ayrıca, kendinizi hata yaptığınızda da kabullenmek girişken olmayı öğrenme yolunda önemli bir adımdır. Her şeyden önemlisi belki de, bu konuda istekli olmaktır.

Bazı durumlar diğerlerinden daha zordur, yeni davranışları kolay bulduğunuz durumlarda, ortamlarda deneyin

. Öğrendiğiniz teknikleri uygularken, kabul gördüğünüz ve güvendiğiniz ilişkilerin içinde olmanın faydası olacaktır.

Bunları deneyip ilerledikçe daha güvenli ve mutlu bir insan olduğunuzu farkedebilirsiniz.
Alıntı.

cadi_bm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla