KİVİ...
İlk bakışta tüylü bir limonu andıran kivi, minicik gövdesinin içinde dev bir sağlık deposu adeta.Hastalıklardan korunmak ve organizmanın günlük gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılamak için hergün iki kivi yemek yeterli...
***İlk kez milattan altıyüz yıl önce Çin'de keşfedildi.Oysa besinsel değerinin anlaşılması 1906 yılına rastlar.Yeni Zelandalı çiftçiler onun güç verici bir iksir olduğunu keşfedince bol miktarda yetiştirmeye başladılar ve bu yoğun üretim sonucunda 1970'lerde dünyanın en çok kivi üreten ülkesi durumuna geldiler.Son yıllarda İtalya en çok kivi üreten ülke oldu...
***Bu tırmanıcı bitki,çevresinde bulunan başka ağaçlara sarılarak on metre yüksekliğe kadar uzanabiliyor.İri kalp biçimli yaprakları ve sarımsı beyaz renkli çiçekleri ile bulunduğu ortama hoş bir görünüm sağlıyor.Çiçekler döllenince üzeri yeşil renkli sık tüylerle kaplı meyvelere dönüşüyor.Yetiştiği yörelerde tüylerinden ötürü kivi kuşlarına benzetildiğinden "kivi" adı verilmiş...
***En çok C vitamini içeren meyvedir.Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler.
***Kivinin bir başka özelliği de sindiriminin çok kolay olması. Genelde yemekten hemen sonra meyve, mideyi şişirir ve yediklerimizin yağa dönüşmesini kolaylaştırır. Bu konuda istisna olan iki meyve vardır, biri çilek diğeri de bugün konumuz olan kivi...
***Bitkisel besin araştırma dünyasında, kivi meyvesi insan hücresinin çekirdeğindeki DNA'yı zarardan koruma yeteneğinden dolayı araştırmacıları büyülemiştir...
***Mikrop öldürücü ve iltihap giderici özelliklere sahip...
***Karotenoit açısından çok zengin.Sağlığımızın en büyük düşmanı serbest radikallere karşı güçlü bir kalkan olup özellikle göğüs,akciğer ve pankreas kanserlerinden ve kalp hastalıklarından koruyor...
***İçerdiği kimyevi madde "luteina" sayesinde gözlerde körlüğe neden olabilecek lekeleri önlüyor...
***Zengin bir klorofil deposu. Bu nedenle karaciğer kanserine karşı etkili bir koruyucu...
***Diğer bitkilerden farklı olarak aminoasit bakımından çok zengin.Bunlardan biri (Arginin) damar tıkanıklığını önlemenin yanısıra kısırlık tedavisinde de etkili bir faktör.Tıpkı bir damar genişletici gibi görev yapıp kanın üreme organlarında kolayca dolaşmasını sağlıyor...
***Bol miktarda pektin maddesi içeriyor.Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayan bu lifki madde, kandaki kolesterol oranını düşürüyor...
***İçerdiği bir enzim,proteinleri aminoasitlere ayırarak,et,balık,yumurta ya da peynir kaynaklı beslenmede hazmın kolaylaşmasını sağlıyor...
***Vücudun direncini artırıp, bağışıklık sistemini güçlendiriyor...
***Kan basıncını ayarlayıp,tansiyonu düşürüyor...
***Astıma karşı koruma; kivi gibi C vitamini yönünden zengin meyveyi yemek, ıslık çalar gibi konuşma türündeki astımla ilgili solunumsal belirtilere karşı önemli bir koruyucu etki sunmaktadır...
***Aspirine kan inceltici bir alternatif olan kivi, aspirinin kardiyovasküler sağlık korumasında leziz bir kan inceltici alternatifi yaparak kan pıhtılaşması riskini önemli bir ölçüde düşürmekte ve kanınızdaki yağ miktarını azaltmaktadır...
***Kivi tahmin edildiğinin aksine tropikal değil subtropikal bir meyvedir.Bu yüzden buzdolabında saklanması gerekir.Kivinin çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız,kapalı bir plastik çantada, içersinde bir elme, armut yada muzla birlikte saklayın.Bu meyveler kivi ve avokadonun çabuk olgunlaşmasını sağlayan etilen gazı salgılar...
Bu kivi nasıl bir meyveymiş böyle arkadaşlar
Yararlarını biliyordum da bu kadar değil. Artık daha sık tüketmeye çalışacağım."Elma içeri, doktor dışarı" derler ya, kivi için de geçerli olan bir söz bu...
***Gelelim biz hanımların çok sevdiği bazı püf noktalarına;(sizin için özel
)
Koyu bir pasta kreması hazırlamak için:Pastane pastalarında olduğu gibi koyu bir krema elde etmek için malzemeye birkaç kivi dilimi ekleyin.Bir süre bekletip çıkarın.Meyvenin içerdiği "Attinid" isimli enzim kremayı koyulaştırırken daha yumuşak ve homojen olmasını sağlar...
Bifteğinizin daha yumuşak olması için:Pişirmeden yarım saat önce etleri düz bir tepsiye yan yana dizin.Üzerlerine ince kesilmiş kivi dilimleri koyup bekletin...
Kabuklu yemek daha sağlıklı:Tüylü olması nedeniyle pek çok kişi kabuğunu kalın soymayı tercih ediyor.Oysa kabukta da besleyici maddeler bulunması nedeniyle uzmanlar kivinin soyulmadan yenilmesini öneriyorlar.Yıkanmış ve kurulanmış meyvenin tüylerini gidermek için temiz bir bezle ovun, tekrar yıkayıp yiyin...
***Kivi asmasından mobilya yapımı:Yeni Zellanda'da ahşap bahçe mobilyası üretimi yaban bir şirket, ekonomik ömürlerini doldurduğu için yenilenen kivi bahçelerinden aldığı kivi asmalarından çeşitli ebat ve türde bahçe mobilyaları üretti. Şirket uzmanları; kivi odununun hem ucuz, hem dekoratif, hemde üretiminde ahşap koruyucular kullanıldığında dış ortam koşullarına (15-20 yıl) dayanıklı olduğunu ifade etmektedir. Şirket, bu ürünlerini aynı zamanda ihraç etmektedir...
***100 gram kivinin besin ve vitamin değeri:
Kalori 66
Karbonhidrat 17.5 gr
Protein 0.79 gr
Yağ 0.07 gr
Kolesterol 0
Fosfor 64 mgr
Demir 0.51 mgr
Kalsiyum 16 mgr
Potasyum 226 mgr
Magnezyum 30 mgr
A vitamini 175 IU
C vitamini 300-400 mgr
B1 vitamini 0.02 mgr
B2 vitamini 0.05 mgr
B3 vitamini 0.50 mgr
Lif 0.45 gr
Tarifler...
Muhallebili Güllaç...
Hazırlama Süresi : 30 dk
Pişirme Süresi : 20 dk
6 kişilik
Gerekli Malzemeler :
8-9 güllaç yaprağı
6 su bardağı süt
Yarım su bardağı tozşeker
1 paket hazır sakızlı puding
2 kivi
2 muz
1 kahve fincanı kiraz şekeri
Hazırlanışı :
* Şeker ve 3.5 bardak sütü tencereye alıp ısıtın. Genişçe bir tepsiye 1-2 kepçe kadar dökün. Güllaç yapraklarından birini batırıp ıslatın. Yaprağı özenle alıp küçük bir kâsenin içine kenarları dışa sarkacak şekilde buruşturarak yayın. Diğer güllaçları aynı şekilde hazırlayın.
* Sakızlı pudingi kalan sütle paket üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğumaya bırakın. Karıştırıp soğutun. Pudingi kâselere paylaştırıp sarkan kısımları içe doğru kapatın. 4 kiraz şekerini süsleme için ayırıp kalanları doğrayın.
* Güllaçları servis tabağına ters çevirip alın. 4 güllacın üzerini doğranmış kiraz şekerlemesiyle kaplayın. Diğer güllaçları üzerine ilave edin. Meyveleri soyup dilimleyin ve güllaçların etrafını süsleyin. Üzerlerini ayırdığınız kiraz şekerlemeleriyle süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun...
Kivi Keki...
Yeni Zelanda orijinli olan kivi keki, ABD–California eyaleti başta olmak üzere Yeni Zelanda’da ki kafeterya vb. yerlerde halk tarafından sevilerek tüketilen popüler bir tür kek/ pasta’dır...
6 Kişilik servis için gerekli malzemeler:
6 adet soyulmuş ve çırpılmış kivi
¼ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
¾ çay kaşığı sofra tuzu
3 çay kaşığı kabartma tozu
1/3 fincan toz şeker
2 fincan un
¼ fincan yağ
1 adet yumurta
1 fincan süt
Yapılışı :
Süt, yumurta ve yağ birlikte çırpılır. Ardından sütle nemlendirilmiş un ve çırpılmış kivi karışıma ilave edilir. Hazırlanan pasta hamur, içerisi önceden yağlanmış olan kek kaplarına eşit miktarlarda bölünür ve ardından kap içerisindeki pasta hamuru üzerine fındık, fıstık vb. yerleştirilebilir. Kahverengi altın rengi kıvamına kadar veya 20 dakika süreyle 180oC’de pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır...
Sütlü Kivi...
Yeni Zelanda’da başta gençler olmak üzere halkın evlerinde ve restoranlarda içmekten büyük zevk aldıkları bir karışım olan sütlü kivi taze ve soğuk olarak tüketilir, aşağıda tarif edildiği gibi hazırlanmaktadır.
1 kişilik servis için gerekli malzemeler:
1 adet kivi
1 adet olgun muz (isteğe bağlı)
1 adet portakal (isteğe bağlı)
25 gr toz şeker
100 mL su
20 mL süt
Hazırlanışı:
Su ile birlikte şeker karıştırılarak, şeker eriyinceye kadar ısıtılır. Sonra, karışım soğumaya bırakılır. Kabukları soyulan kivi, muz ve portakal bir blender da süt ile birlikte karıştırılır. Sonra şekerli su ve blender’da ki karışım birlikte karıştırılır. Oda sıcaklığına kadar soğuyuncaya dek bir buz dolabına konur...
Afiyet Olsun...
Kivili Tart...
Malzemeler;
Tart hamuru Malzemesi;
4,5 su bardağı un,
250 gram margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı pudra şekeri,
2 adet yumurta,
İç malzemesi;
2 poşet krem şanti,
2 bardak soğuk süt.
Üzeri için;
3-4 adet kivi,
1 adet mandalina,
1 paket dr.Oetker tart jölesi.
Yapılışı;
Hamur malzemelerini yoğurup,tartın hamurunu hazırlayın.
Tart kalıbınızı yağlayıp,yağlı kağıttan iki adet şerit kesin ve tart kalıbının veya Borcam'ın dibine + şeklinde yağlı kağıdı yerleştirin(bakınız üstte ki resim)
Tart kalıbına hamuru kalıbın kenarlarını da kaplayarak yerleştirin.
Kalıba yerleştirdiğiniz hamuru,kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Orta ısılı fırında hemen hemen 35 dakika pişirin.
Pişen ve soğuyan tart hamurunu yağlı kağıtların birer ucundan tutarak kalıptan çıkarıp,servis tabağına yerleştirin.
Soğuk süt ile krem şantiyi çırpın,pişen tart hamurunun üzerine krem şantiyi yerleştirin.
Üzerine soyup doğradığınız kivileri ve mandalinayı dizin.
Tart jölesini üzerinde ki tarife göre pişirip,karıştırarak soğutun.
Jöleyi meyvaların her tarafını kaplayacak şekilde tartın üzerine dökün...
"Afiyet Olsun"