Kemik erimesi, meme kanseri ve meme büyümesi vakaları sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülüyor...
Her ne kadar kadınlara özgü hastalıklar olarak bilinip ünlenseler de aslında erkekleri de azımsanmayacak oranda etkiliyorlar. Erkeklerde de meme kanseri görülüyor; erkekler de kadınların menopoz sonrası kabusu olan osteoporozdan (kemik erimesi) etkileniyor; hatta jinekomasti (büyük, kadınsı meme) yüzünden meme küçültme ameliyatı yaptıran erkekler dahi var...
Kemik erimesi erkeklerde daha geç yaşta ortaya çıkıyor
Osteoporoz kadınların hayatında menopoz sonrasında önemli bir sağlık sorunu olarak görülse de erkekler için de büyük önem taşıyor. Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Osteoporoz Federasyonu'nun (IOF) 2005'i erkek osteoporozu yılı olarak ilan etmesi, hastalığın önemini vurguluyor.
Yeni araştırmalar gösteriyor ki erkeklerde osteoporoza yüzde 19 sıklığında rastlanıyor. Risk faktörleri kadınlardakine benziyor: Düşük enerjili travmayla kırık geçirmek, yaşlılık, aşırı zayıf olmak, iltihaplı eklem romatizması, erkeklik hormonunda azalma, aşırı alkol alımı ve sigara içmek, kalsiyum ve D vitamini eksikliği... Ayrıca kortizon tedavisi, başka bir ağır hastalığı olmak, yatalak olmak, birinci derece akrabalarında osteoporoz bulunması, spor yapmamak, süt ürünleri tüketmemek, güneş ışınlarından yararlanmamak, tiroid ve paratiroid hastalıkları, karaciğer, böbrek hastalıkları, epilepsi ilaçları ve bazı kan sulandırıcı ilaçlar erkeklerde risk faktörleri olarak gösterilen nedenlerden.
Osteoporozun erkeklerde kadınlara oranla daha geç yaşta ortaya çıktığı bilgisini veren İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji, Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Refik Tanakol konuyla ilgili şöyle bilgi veriyor: "Kadınlarda genellikle osteoporozun nedeni menopozla birlikte kadınlık hormonu olan östrojenin süratle azalmasıdır. Erkeklerde ise erkeklik hormonu yaşlılıkla birlikte yavaş yavaş azalır. Kadınlardan yaklaşık 10 yıl kadar sonra erkeklerde de belirgin bir kemik kaybı oluşmaya başlar."
Transeksüeller meme kanseri konusunda risk altında
Kadınlarda en çok görülen kanser tipi olarak bilinen meme kanserine nadir de olsa erkeklerde de rastlanıyor. Erkeklerde meme kanseri, hastaların yüzde 80-90'ında ağrısız kitleyle ortaya çıkıyor. Hasta daha çok elle saptayabiliyor.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, yaklaşık 100 kadına karşılık bir erkekte meme kanserinin görüldüğünü belirtiyor.
Yaşa bağlı olarak erkeklerde meme kanseri sıklığının arttığını, en çok 60 yaşlarında ortaya çıktığını söyleyen Prof. Engin erkeklerde meme kanserinin nedenleriyle ilgili etkenleri şöyle sıralıyor: "Transeksüellerde ve dışardan östrojen alanlarda risk artabiliyor. Şişmanlık da riski artırıyor. Özellikle çok sıcak yerlerde çalışanlarda gelişebiliyor. Radyasyonun erkek kanserine yol açabildiği biliniyor. Elektromanyetik alanlarda çok çalışan erkeklerde de meme kanserinde artış söz konusu. Bazı ilaçların, kafa travmasının, sigaranın, hızlı kilo alışın ve amfetamin kullanımının artışta rol oynayacağı söyleniyor. Hiç evlenmeyen, kötü huylu olmayan meme hastalığı bulunanlarda da riskin arttığı belirtiliyor.
Pek çok erkek meme küçültme ameliyatına başvuruyor..
Jinekomasti olarak adlandırılan "kadınsılaşmış meme" sorunuyla karşı karşıya kalan erkekler çareyi meme küçültme ameliyatlarında buluyor.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nazım Çerkeş jinekomastinin beyaz ırkta yaklaşık yüzde 40 oranında görüldüğünü söylüyor, kilolu erkeklerde yağlanmaya bağlı olarak daha belirgin olduğunu vurguluyor.
Jinekomastinin kişiyi rahatsız edecek şekilde görünüm bozukluğu veya genç erkeklerde psikojik bazı sorunlara yol açtığını belirten Çerkeş, bu erkeklerin sıkıntılarını, "Örneğin gömleğin altından veya plaja gittiklerinde memenin görünmesi onları rahatsız ediyor" diye açıklıyor.
Çerkeş ameliyat için doktora başvuranların oranının yüzde 7 civarında olduğunu ifade ediyor..