Administrators Zerynthia
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: İçindeki Devi Uyandır Kitabından Alıntılar ON EYLEM SİNYALİ
1. TEDİRGİNLİK
2. KORKU
3. İNCİNME
4. ÖFKE
5. HIRSLANMA
6. HAYAL KIRIKLIĞI
7. SUÇLULUK
8. YETERSİZLİK
9- AŞIRI YÜK
10. YALNIZLIK ON GÜÇLÜLÜK DUYGUSU
1. SEVGİ VE SICAKLIK
2. TAKDİR VE MİNNET
3. MERAK
4. HEYECAN VE İHTİRAS
5. KARARLILIK
6. ESNEKLİK
7. GÜVEN
8. NEŞE
9. CANLILIK
10. KATKI
Bu duygulan her gün ekin ve tüm hayatınızın daha önce hiç görmediğiniz bir canlılıkla büyüyüşünü seyredin. Size Eylem Sinyallerinin ve Güçlülük Duygularının listesini bir kere daha veriyorum.
Olumsuz duyguları, neyseler o şekilde kullanmayı öğrenme açısından bunların önemini ne kadar vurgulasam azdır. Hani Eylem Sinyallerinin size verdiği mesajları ve çözümleri yazdığınız o kartları hatırlıyor musunuz? Onları gün içinde sık sık gözden geçirin. Şu anda bakarken bile, bu olumlu duyguların, Eylem Sinyallerine birer panzehir olduğunu görmeye başlayacaksınız. Bir başka deyişle eğer rahatsız bir duygu hissediyorsanız, sevgi ve sıcaklık o duyguyu değiştirmenizi çok kolaylaştıracaktır. Eğer korku hissediyorsanız, bir minnet duygusu onu silecektir. Kendinizi incinmiş hissediyorsanız, o zaman da merakı geliştirin, neler olup bittiğini merak edin, o merak, incinmişliği alt edecektir. Öfkeliyseniz, onu heyecan ve ihtirasa çevirince neler başarabileceğinizi düşünün! Hırslanmayı da kararlılık kırabilir.
Hayal kırıklığı, yaklaşımınızın esnekleştirilmesiyle eriyip gider. Suçluluk, güven kazanıp yeni standartlarınıza bağlandığınız anda silinir. Yetersizlik de kendinizi neşeli hissettiğiniz zaman yok olur, artık yetersizlik duygusuna yer kalmaz. Aşırı yük duygusu kişisel güç ve canlılık tarafından giderilir. Yalnızlık da, başkalarına katkıda bulunmanın yolunu bulduğunuz zaman, artık var olamaz.
Şimdi sizi duyguların o basit gücüyle tam yakınlaştıracak bir ödev yapmanızı istiyorum.
1) İki gün boyunca, kendinizi ne zaman güçsüz hisseder ya da olumsuz bir duyguya kapılırsanız, duygusal kontrol sağlayan altı adımı atmanızı rica ediyorum. Duygunun hangi kategoriye girdiğini saptayın, size ihtiyacınız olan mesajı vermekteki değerini kabullenin. Değişmesi gereken şeyin, algılarınız mı, yoksa eylemleriniz mi olduğunu anlayın. Güven kazanın, emin olun ve heyecanlanın.
2) Eylem Sinyallerinin önemli bir görevi vardır, ama onları bu kadar sık hissetmeseniz çok daha iyi olmaz mıydı? Güçlülük Duygularına ek olarak, olumsuz duygularınızı en aza indirmeye yardımcı olacak küresel inançlar da geliştirin.
Örneğin, ben hayatımda terk edilme (yalnızlık) duygusundan kurtulmak için, benim asla terk edilemeyeceğim inancını benimsedim. Sevdiğim biri beni terk ederse peşlerinden giderim, dedim! (Daha başka güçlendirici inançlar arasında, "Bu da geçer, yahu," "Hayatımda tek mecburiyet sevgidir, öbür şeylerin hepsi, bulunması iyi olacak şeylerdir" "Ben adandıkça, her zaman bir yol bulunur" gibi sözler vardır.) Bu Güçlülük Duygularını her gün kullanın, Eylem Sinyallerinizi olumlu eyleme çevirmek için de altı adımı kullanın.
Unutmayın: İyi olsun, kötü olsun, hissettiğiniz her duygu, her şeye sizin ne anlam verdiğinize, sizin kendi yorumunuza bağlıdır. Kendinizi kötü hissetmeye başladığınız anda, "Bu da başka ne anlama gelebilir?" diye sorun. Duygularınızı kontrol altına almanın ilk adımı budur.
Bu bölümden öğreneceğinizi umduğum şey, tüm duygularınızın değerini bilmek, bunların size daha iyi bir hayat için yol gösterici olduğunu görüp heyecan duymak ve bu işin bir anda yapılabileceğini görmektir. Bundan böyle artık acılı duygulan düşmanınız saymaya gerek yoktur. Onların var oluş nedeni, size bir değişikliğin gerekli olduğunu göstermek içindir. Bu Eylem Sinyalleri'ni görebilme yeteneğiniz geliştikçe, onlarla daha küçükken başa çıkabilecek, kriz haline gelmelerini beklemeyeceksiniz. Örneğin bir olayı, can sıkmaya başladığında çözümleyecek, sizi öfkeden kudurtmasını beklemeyeceksiniz. Kilo sorununuzu da, ilk kiloyu aldığınızda çözeceksiniz. Otuz kilo almayı beklemeye gerek yoktur.
Bundan sonraki bir iki hafta boyunca, duygularınızdan bir şeyler öğrenme sürecinin tadını çıkarın. Bütün hepsini her istediğiniz an yaşayabilirsiniz. Korkmayın, binin bu atlı karıncaya! Tüm duyguların neşesini, ihtirasını ve sevincini yaşayın, kontrolün sizin elinizde olduğunu bilin! Bu hayat sizin hayatınız, bu duygular sizin duygularınız, bu kader sizin kaderiniz.
Benim bulguladığım bir şey daha vardır. Bazen insanlar bir şeyi nasıl yapacaklarını bildikleri halde, bu bilgilerini uygulamazlar. Kararlarımızın gücünü kullanmak, inançlarımızı değiştirmek, kaldıraç bulup paternlerimizi kesmek, daha iyi sorular sormak, kullandığımız kelimelere ve metaforlara duyarlılık kazanmak için bize bir sebep gerekmektedir. Sürekli motive durumda olabilmek için geliştirmemiz gereken şey de... |