Cevap: KENDİ KENDİNE PSİKOTERAPİ Öncelikle; çalışmalara geçmeden önce, hazırladığım Dr. Burns'un depresyon ölçeğini vereceğim. Dr Burns, her hafta bunu puanlamamızı istiyor. Burns Depresyon Ölçeği 0-Hiç 1-Biraz 2-Orta Derecede 3-Çok Fazla 4-Aşırı Derecede Yönergeler: geçtiğimiz hafta içinde bugünü de dahil ederek,her bir belirtiyi ne kadar yaşadığınızı belirtmek için bir işaret (X) koyunuz.Lütfen tüm 25 maddeyi cevaplandırın. Düşünceler ve Duygular 1. üzüntülü ya da neşesiz hissetmek 2. mutsuz ya da umutsuz hissetmek 3.ağlama nöbetleri ve ağlamaklı olma 4. cesaretsiz hissetmek 5. çaresiz hissetmek 6.düşük özgüven 7. değersiz ve yetersiz hissetmek 8. suçluluk ya da utanç 9. kendinizi eleştirmek ya da kendinizi suçlamak 10. karar vermede güçlük Aktiviteler ve Kişisel İlişkiler 11. aile,arkadaş ve iş arkadaşlarına yönelik ilgi kaybı 12. yalnızlık 13. aile ya da arkadaşlarla daha az zaman geçirme 14. motivasyon eksikliği 15.işte ve diğer aktivitelerde ilgi kaybı 16. iş ve diğer aktivitelerden kaçınma 17. yaşamdan zevk alma ve tatmin olmanın kaybı Fiziksel Belirtiler 18. yorgun hissetmek 19. uykuya dalmada güçlük ya da çok fazla uyumak 20. azalmış ya da artmış iştah 21. cinsel istek kaybı 22.Sağlığınız hakkında endişelenme İntihar İsteği* 23. r düşüneniz var mı? 24. hayatınızı sona erdirmek ister misiniz? 25.kendinize zarar vermek için bir planınız var mı? Lütfen 1’den 25’e kadar tüm maddelerden aldığınız puanı toplayın * r eğilimli kişiler bir ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır. Burns Depresyon Ölçeğinin Yorumlanması Toplam Skor Depresyon Seviyesi* 0-5 6-10 11-25 26-50 51-75 76-100 Depresyon yok Normal ama mutsuz Hafif depresyon Orta depresyon Ağır depresyon Aşırı depresyon * Puanı 10’üzerinde olan kişiler profesyonel yardımdan faydalanabilirler. İntihar eğilimli kişiler bir ruh sağlığı uzmanında acil yardım almalıdırlar. İleride vereceğim kendine yardım tekniklerini uyguladıkça haftada 1 kere bu anketi puanlayın. |