Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-10-2011, 11:08 PM   #3 (permalink)
sweeet
Administrator

sweeet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 19,481
3,779 Mesajinıza toplam 10,280 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
sweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to beholdsweeet is a splendid one to behold
Standart Cevap: KPSS TAKTİKLERİ MOTİVASYON

Öncelikle bu yazılar alıntı onu belirteyim kendim okuyup faydalı gördüğüm için burda da sınava hazırlanan arkadaşlar olduğu için paylaşıyorum. (Bunlardan biri de benim tabi.)

Bundan sonrası ise tamamen bana ait. :)

Dönüp geriye baktığında seni başarmak istediğin hedefleri başarmaktan alıkoyan şeylerin farkında mısın?

Öncelikle bunu sorardım kendime. Ben farkındayım. Şimdi bir sürece giricem ve bu süreçte beni engelleyebilecek bir çok faktörü ortamdan kaldırdım.

Odamı kardeşimle paylaşıyordum, ayırdım. Yine oda da TV vardı onu da çıkardım. Hatta TV yi hayatımdan çıkardım.

Ama en önemli faktör kendimiziz. Yani yüksek bilincimizle hareket edebilirsek "Evet, şimdi çalışmaya odaklanıyorum" deriz ve en önemli faktörü yenmiş oluruz. Yoksa ortamda her türlü engeli kaldır sonra git ve uyu neden alçak bilincin çalışmaktan kaçmak için ürettiği en iyi bahane uykunun gelmesidir. Çay iç, kahve iç nasıl cin gibi olursun git yüzünü yıka. Herkes uykusunu kaçıracak bir yöntem bulabilir.

Sınav hazırlığına başlamadan önce kendimizi kafa olarak hazırlamalıyız. Ben bu yola girdim ve gideceğimiz yeri belirlemek zorundayız. Daha sonra da planlı bir şekilde her gün bilgi ve soru pratiğimizi arttırmalıyız.

Daha önce hiç birşeyi başarmadım diyemezsin illa ki istediğin birşeyi elde etmişsindir. O sınavları başaramayışının nedeni gerçekten istememekti belki.

Alıntı:
Hadi daha önce başardığımız bir şey yoksa :)
Ben böyle birşeyin olması ihtimaline inanmıyorum. Her insan hayatında mutlaka büyük veya küçük birşeyler başarmıştır. Bu illa bir sınav başarısı olmayabilir. Önemli olan isteyince başarabileceğine inanman.

Mesela ben üniversite sınavını kazanacağımı biliyordum
, her zaman biliyordum. OKS de başarısız olmam bu inancımı asla sarsmadı ilkokuldan beri hayalimdi. Hem de istanbul'da bir bölüm kazanacağımı da biliyordum. Onu da gerçekleştirdim. Üniversiteye başladığımda rahatlıkla mezun olacağımı da biliyordum. Ama isteseydim otalamamı 3.00 ın üzerinde getirebilirdim. O zaman bunu istemediğimi biliyorum; çünkü istediğimde daha yükseğini elde ettim. Yüksek lisans ders ortalamam 3.83 falan geldi. Ama hayatımda bu kadar ders çalıştığımı hatırlamıyorum. Bunun bana getirisi neydi ben kendimi kendime ispat ettim. İstediğim zaman en iyisini yapabileceğimi söylüyorlardı ve yaptım. Ama bunu başkalarının söylemesi değil benim inanarak söylemem önemliydi. Çalışma konusunda kendimi takdir ettim kimse önemli değildi o an benim fikrimden başka. Herkesin zor ders dediği bir dersten 98 gibi bir not aldım ve AA ortalama getirdim. Dinleyince bunlar masal gibi gelebilir bir çoğuna ama isteyince oluyor işte.

Ben de OKS deki başarısızlığıma odaklansaydım eminim bugün bunların hiç birini yapamazdım. OKS de gerçek bir hedefim yoktu. Yapmam gerekeni biliyordum ama asla yapmam gerekeni yapmadım. ÖSS hazırlıkta elbet çaba gösterdim ama istediğimi elde edeceğime inanana kadar yaptım. Deneme sınavlarında istediğim puanı alınca belki de daha fazla çaba göstermedim. Bunu da bilinçli yaptığıma inanmıyorum. Ama bugün herşeyin daha çok farkındayım attığım adımdan içtiğim suya kadar. Neyi seçersem sonucunun ne olacağını az çok daha iyi kesitrebiliyorum.
Önümüzde bir sınav var bizim. Madem gerçeğimiz bu, bunu yaşayacağız başka çaremiz var mı? Mutlaka vardır ama KPSS yi kazanmak istiyorsak bir tercih yapmışızdır. Ve bu tercihe uygun davranmak esastır.

Diğer yandan tavsiye istiyorsan seni güdüleyecek birşey bul. Güdüleyecek şey nedir? Hedefe ulaşman için kendini hedefe adaman için bulacağın nedenlerdir. Mesela maç seyretmekle ders çalışmak arasında kaldın. İşe girdiğin zaman seyredeceğin maçların keyfini düşünüp şimdi ders çalışmaya odaklanmak gerek. Arkadaşlarla gezmek ve ders çalışmak arasında kaldın mesela. O an ders çalışmaktan daha cazip geliyor olabilir ama KPSS de belki çözeceğin 1 soru bile senin istediğin yere atanmana neden olacaktır. Tercih senin.

Her insanın güdülenme derecesi ve kaynağı farklı olabilir. Olacaktır da...

Bu nedenle seni güdüleyecek düşünceleri en iyi sen bulabilirsin

Sen şimdi karar ver şu an neyi başarmak istediğini belirle benim aklımda ulaşmam gereken bir puan var mesela ama ben en iyisini yapmak istiyorum. O puan somut bir hedef ama yapabilirsem daha ileri de taşıyabilirim. Senin de hedefin olsun. Ve bu hedefi neden istediğin hakkında 20 iyi neden bul. Eğer bir istek konusunda 20 iyi neden bulabilirsen. O işe kendini adabilirsin. Çoook uzattım biliyorum. Ama bunları yazarken bile kendimi güdülüyorum bunun da farkındayım. Sabır gösterip okursanız ne mutlu bana.

Herşey istediğiniz gibi olsun.

Yeterli ya da doğru bulmazsanız bu yazdıklarımı yine tavsiye isterseniz her zaman fikir alışerişinde bulunabiliriz.

Yolumuz açık olsun.

Hayatın düşüncelerinin aynasıdır.

sweeet isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla