Alıntı:
davutby Nickli Üyeden Alıntı
merhabalar.
Şema:
Küvetteki suya bir yemek kaşığı atan çocuk onun battığını görür. Böylece suya atılan bir cismin batacağı şeklinde bir şema oluşturur.
Özümseme:
Bireyin yeni karşılaştığı bir durumu, olay yada olguyu, sahip olduğu şemalar içerisinde açıklamaya çalışmasıdır. Örneğimize bakarsak, çocuk sudan yoğun başka bir cismi attığında(misket) bunun battığını gözlemlediğinde, bunu önceden sahip olduğu şemayla açıklar: suya atılan cisimler batar.
Bu cümleleri bilinçli, farkında olarak söylemeniz yeni şema oluşturmanıza katkı sağlayacaktır.Bunları yeterince tekrar ettiğinizde sınav korkusu size komik gelecek ve çözüme odaklandığınızı fark edeceksiniz.
sınavı kaybetmekten korkuyorum.
Tekrar kaybetme duygusundan kurtulamıyorum.
ya kazanamazsam.
başaramayacağımı düşünüyorum. |
Merhaba
Yorumunuz için teşekkür ederim,rica etsem bu örneği benim içinde bulunduğum durumla ilgili bir örnekle pekiştirirmisiniz? doğru bir şekilde uygulamak istiyorum
Şema
Programlı bir şekilde hedefe doğru giderken yoluma çıkan bir engel,içimde olan,içimi kemirmeye başlayan,acayip bir duygu gerçekten,bir haftadır iyi hissetmiyorum.
Peki ya özümseme nasıl olmalı? yani bu duyguyu içime mi sindirmeliyim..
Çözüme konsantre olmak istiyorum,ama bunun için nasıl bir yola başvuracağımı bilemiyorum,özellikle bu duydugunun komik geleceği noktaya nasıl gelebilirim?