Cevap: Geri döndüm! :) Merhabalaar!
Söz verdiğim gibi iletişim eğitiminden önemli gördüğüm noktaları size aktarıyorummm. :)
Arkadaşlarım öncelikle bizi iki gruba ayırdılar. Eğitim Gönüllüleri olarak bir festival düzenleyeceğimizi hayal ettik. İki ayrı grup festivalin içeriğini paylaşacak. İlk grup "Evet ama.." ile başlayan cümleler kuracak, ikinci grup ise "Peki bir de..." ile başlayan cümleler kuracak. Haliyle ilk gruptan çıkan fikirler hep olumsuz ve yıkıcı oldu, "Peki bir de..." ile başlayan cümleler ise hep olumlu ve yapıcı oldu. Hayatımızda daha az "Evet ama..." daha çok "Peki bir de..." ile başlayan cümle kurmalıyız.
Böylece ilişkilerimizde daha yapıcı oluruz.
Bir önemli şey daha var "Sen Dili- Ben Dili"
Karşımızdaki insanları "Sen sıkıcısın." "Sen beceriksizsin." diye suçlamaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Bunun yerine o insana değil davranışına odaklanmalıyız.
Örneğin : "Bana karşı çok ilgisizsin". diye bir cümle kurduğumuzda sevgilimize onun kendisini yetersiz hissetmesine sebep oluyoruz. Fakat "ben yeterince ilgi göremediğimi düşünüyorum" dediğiniz zaman aslında aynı şeyi demiş oluyorsunuz fakat onun bilinçaltında suçluluk duygusu yaratmamış oluyorsunuz :)
İletişimde de önemli olan sorun odaklı değil çözüm odaklı düşünmek. Empati bu konuda tehlikeli olabiliyormuş, öğrendiğimde çok şaşırdım. Örneğin karşınızdaki insanın bir sorunu var, o sorunu size anlatıyor ve siz de benzer bir olay yaşamışsınız ve onu anladığınızı onunla empati kurduğunuzu düşünüyorsunuz. "Seni çok iyi anlıyorum, ben de bu durumu yaşamıştım" dediğiniz an tehlikeli sularda yüzüyorsunuz aslında. Tamam o durumdan nasıl kurtulduğunuzu anlatabilirsiniz, belki çok olumlu sonuçları da olur ama gene de sorunu karşımızdaki insanın yerine çözmeyip sadece sorularla yönlendirerek karşımızdaki insanın çözmesini sağlamak daha etkili bir iletişim. Özellikle de çocuklarda.
__________________ " Let go and let God" |